Politika

Spriječen samoubilački napad

Irački Kurdi tvrde da su spriječili dječaka u samoubilačkom napadu

Irački Kurdi tvrde da su spriječili dječaka u samoubilačkom napadu

Iračke kurdske snage tvrde kako su uhvatile dječaka koji je nosio samoubilački pojas s eksplozivom, poslanog da raznese šijitsku džamiju u sjevernom gradu Kirkuku, prenijela je televizija Rudaw u ponedjeljak, objavivši i snimke incidenta.

U videu koji traje pola sata prikazana su dva policajca kako za ruke drže dječaka, starog oko 14 godina, koji na sebi nosi samoubilački pojas zalijepljen za njegovo tijelo i prekriven dresom nogometaša Barcelone Lionela Messija.

Bombu su potom rastavili pirotehničari koji su stigli na mjesto događaja.
Rudaw prenosi kako se samo nekoliko sati prije raznio drugi dječak naoružan eksplozivom. Uhićeni dječak rekao je kako je riječ o njegovom bratu, a da ih je na napade pripremio njihov otac.

Ovaj incident dogodio se dan nakon što se dječak star između 12 i 14 godina raznio u Gaziantepu u Turskoj, ubivši 54 osobe na kurdskom vjenčanju, za što je Turska optužila Islamsku državu.

Pripadnik iračke službe sigurnosti potvrdio je da je u nedjelju u Kirkuku spriječen samoubilački napad, a da je ranije tog dana napad na šijite ozlijedio troje ljude.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.