Politika

Izvješće GONG-a

Dojave o kršenju izborne šutnje i propustima na biralištima

Dojave o kršenju izborne šutnje i propustima na biralištima

Prijevremeni izbori koji su uslijedili nakon propasti Vlade oformljene u studenopm prošle godine, prolaze u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, priopćio je GONG, koji prima neanonimne dojave građana.

Te dojave se, tijekom prijepodneva, uglavnom odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kršenja izborne šutnje kao i ugroženu tajnost glasanja.

Do 12 sati, Transparency International Hrvatska, zaprimio je 86 prijava nepravilnosti iz raznih dijelova Hrvatske.

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju:

- onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina (Sisak, Zagreb),

- neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu (Zagreb),

- neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu (Bjelovar, Zagreb, Petrčane),

- korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe (Sv. Filip i Jakov),

- ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta (Sv. Ivan Zelina, Kaštel Kambelovac).

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, poručio je GONG.

Osim toga, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača Saveza mađarskih udruga u Belom Manastiru te dva slučaja 'izbrisanih' birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava zbog kršenja izborne šutnje: Bandić preplavio Remetinec

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova. Najviše prijava odnosi se na agitiranje za Miru Kovača i Damira Krstičevića, kandidate HDZ-a, a nekolicina za kandidate Ivana Vilibora Sinčića i Milana Bandića. Čitatelji tportala iz Remetinca javljaju da je taj kvart oblijepljen plakatima Bandićeve Koalicije za premijera, kojih tamo nije bilo u subotu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.