Politika

Pregovori MOST-a i HDZ-a

Plenković: U 17 sati razgovori između HDZ-a i Mosta

Plenković: U 17 sati razgovori između HDZ-a i Mosta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u utorak da će pregovori HDZ-a i Mosta početi u 17 sati u središnjici HDZ-a, kazavši da imaju razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no da neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja.

"Razgovarao sam sa čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom rezultatu koji je njegova stranka ostvarila na prijevremenim parlamentarnim izborima. Dogovorili smo da danas u 17 sati počnu razgovori između HDZ-a i Mosta", rekao je Plenković novinarima u središnjici stranke.

HDZ cijeni stavke koje je Most naveo kao, kako su Mostovci rekli, mali doprinos budućnosti Hrvatske, dodao je.

Plenković je ponovio kako načelno imaju razumjevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no neke od njih zahtjevaju detaljnija objašnjenja. Stoga žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom, te kakve zakonske posljedice pojedini prjedlozi podrazumjevaju.

"Krećemo odvažno. Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove Vlade", poručio je.

Predsjednik HDZ-a rekao je i da prvo razgovore počinju s Mostom, iako poštuju rezultat svih stranaka koje su ostvarili na izborima. Naglasio je da će kontakti s drugim strankama postojati, ali prvo idu "s partnerom koji nam se u ovom trenutku čini prirodnim partnerom za sastavljanje nove Vlade".

Upitan koje točke će zahtjevati detaljnije razgovore, Plenković je odgovorio da se to prije svega odnosi na točke vezane uz isključivi gospodarski pojas na moru.

Podsjećajući da je više HDZ-ovih lidera dugi niz godina bio angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima, rekao je kako se vrlo dobro zna koje su nadležnosti EU u zajedničkoj ribarstvenoj politici, te kakve posljedice ima isključivi gospodarski pojas na razgraničenje na moru. To zahtjeva dosta detaljnu stručnu, ali ne i samo vanjskopolitičku, nego i međunarodno-pravnu analizu", istaknuo je.

Na novinarsko pitanje je li dio članova Nacionalnog vijeća bio da se krene u pregovore s HNS-om, Plenković je odgovorio da postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama koje su dobile potporu birača i sudjelovat će u novom sazivu Sabora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.