Politika

Pregovori MOST-a i HDZ-a

Most stigao u HDZ

Most stigao u HDZ

U 15 sati nastavljeni su pregovori HDZ-a i Mosta, a nakon što je sinoć završena četvrta runda. Tema - raspodjela resora. Iako dogovora još uvijek nema, obje strane uvjeravaju kako će on biti okončan do kraja tjedna. U prostorijama Mosta jučer se razgovaralo o ustrojstvu Vlade, a čelnici dvije stranke, Božo Petrov i Andrej Plenković pred novinarima su istaknuli:

"Što se tiče današnjeg sastanka mogu reći da je bio uistinu plodonosan i da smo barem s naše strane izuzetno zadovoljni načinom kako se odvijao i onime što smo se dogovorili. Ono o čemu smo razgovarali je i ustrojstvo Vlade koje smo imali prilike čuti i na prošlom sastanku kako bi izgledalo, s još nekim prijedlozima s obje strane. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i vjerujem da bi trebali završiti sve pregovore u ovih tjedan dana", rekao je Petrov. "Danas smo dotakli teme ustroja buduće Vlade, mislim da se postupno približavamo u stajalištima. Naš je cilj, u dogovoru s Mostom, stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu i jednu Vladu koja će četiri godine uz jasnu podršku Hrvatskoga sabora raditi na provedbi programa i u interesu svih hrvatskih građana", rekao je Plenković.Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković vjeruje da se pregovori bliže kraju. Već uobičajeno dao je prijepodnevnu izjavu ispred svoje stranke:

"Pa s obzirom da smo jučer imali vrlo kvalitetne razgovore, da su jučer vrlo argumentirano, u jednom pozitvnom duhu i dobroj vjeri nastavljeni pregovori, vjerujem da će tako biti i danas, idemo ka finalizaciji, što znači da bi u ponedjeljak imali dovoljan broj potpisa, a onda 14. na konstituirajućoj sjednici Sabora i Vladu". U 15 sati nastavljeni su pregovori. Ranije su novinari šefa HDZ-a Andreja Plekovića pitali koliko ministarstava traži Most i traže li i mjesto predsjednika Sabora. Obje strane žele tu poziciju, a Most bi mogao dobiti do pet ministarstava. Nagađa se da ako ne odustanu od čelne pozicije u Saboru, broj ministarstava koje će dobiti bit će manji - do tri.

"Sve je predmet pregovora, i ustroj Vlade, i ključne pozicije u Saboru. Na pitanje koliko ministarstava traži Most, i traže li i mjesto predsjednika Sabora te je li im to važno, Plenković je odgovorio: "Pitajte njih." Da će sve biti brzo gotovo i da pregovori idu u dobrom smjeru, uvjereni su HDZ-ovci Goran Marić i Milijan Brkić:

"Mislim da će sastanak kratko trajati", smatra Marić. "Pregovori idu u dobrom smjeru", rekao je Brkić. U središnjicu HDZ-a su stigli Mostovci na čelu s Božom Petrovom koji je rekao da neće davati komentare. "Hvala", kazao je tek.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.