Ostalo / Zadarska županija

Poljoprivreda

Paški vinogradari: Grožđe kvalitetno, ali ga neće biti puno

Paški vinogradari: Grožđe kvalitetno, ali ga neće biti puno

"Ovogodišnja berba mogla je biti rekordna i po urodu i po kvaliteti da u srpnju nije pala jaka tuča koja je napravila velike štete," kaže vinogradar Šime Meštrović

Vinogradari na Pagu pripremaju se za berbu grožđa koja će početi prvih dana rujna. Paški vinogradar Šime Meštrović procjenjuje kako će ove godine grožđe biti vrlo kvalitetno, ali ga neće biti dovoljno za proizvodnju većih količina vina.

„Ovogodišnja berba mogla je biti rekordna i po urodu i po kvaliteti da u srpnju nije pala jaka tuča koja je napravila velike štete," kaže Meštrović.

Kao i većina paških vinogradara i Meštrović uzgaja tri sorte grožđa, gegić, turbijan i topoli.

„Vino se pravi miješanjem sve tri sorte jer se jedino tako mogu proizvesti isplative količine vina," navodi Meštrović. „Nekada se na Pagu najviše uzgajao slatki gegić od kojeg se pravila paška žutica koja je bila vrlo cijenjena i tražena i najviše se prodavala u Slavoniji i u Lici. Kada je potražnja pala grožđe se počelo miješati jer gegić ima sitno zrno i malen grozd pa ga treba puno za malo vina. Zbog toga su se počele saditi sorte topoli i turbijan koji ima veliko zrno."

Berba koja se približava kraj je brojnih sezonskih poslova koje u vinogradu treba obaviti.

„Vinogradarstvo je zahtjevan posao koji nije uvijek isplativ pa nije čudno što je sve manje vinogradara," kaže Meštrović. „Radovi u vinogradu traju cijelu godinu, a počinju već u siječnju kada je rezidba i tada se loza reže kako bi na mladoj lozi mogli rasti pupovi. Početkom ožujka vinograd se šprica modrom galicom otopljenoj u vodi radi zaštite lišća loze od bolesti i nametnika, a najviše od peronospore. To se radi svakih sedam do četrnaest dana. Ukoliko su kišni dani, šprica se češće, a ako je sušno razdoblje, onda rjeđe. U četvrtom i petom mjesecu od čokota se odstranjuje divlja loza koja je tada u obliku malih, zelenih grančica. U to se vrijeme vinograd počinje čistiti od korova, a taj posao traje gotovo do berbe."

Većina paških vinogradara proizvodi vino za svoje potrebe, a manji dio se prodaje. Osim vina proizvodi se travarica i prošek.


Reci što misliš!