Poljoprivreda
Paški vinogradari: Grožđe kvalitetno, ali ga neće biti puno
"Ovogodišnja berba mogla je biti rekordna i po urodu i po kvaliteti da u srpnju nije pala jaka tuča koja je napravila velike štete," kaže vinogradar Šime Meštrović
Vinogradari na Pagu pripremaju se za berbu grožđa koja će početi prvih dana rujna. Paški vinogradar Šime Meštrović procjenjuje kako će ove godine grožđe biti vrlo kvalitetno, ali ga neće biti dovoljno za proizvodnju većih količina vina.
„Ovogodišnja berba mogla je biti rekordna i po urodu i po kvaliteti da u srpnju nije pala jaka tuča koja je napravila velike štete," kaže Meštrović.
Kao i većina paških vinogradara i Meštrović uzgaja tri sorte grožđa, gegić, turbijan i topoli.
„Vino se pravi miješanjem sve tri sorte jer se jedino tako mogu proizvesti isplative količine vina," navodi Meštrović. „Nekada se na Pagu najviše uzgajao slatki gegić od kojeg se pravila paška žutica koja je bila vrlo cijenjena i tražena i najviše se prodavala u Slavoniji i u Lici. Kada je potražnja pala grožđe se počelo miješati jer gegić ima sitno zrno i malen grozd pa ga treba puno za malo vina. Zbog toga su se počele saditi sorte topoli i turbijan koji ima veliko zrno."
Berba koja se približava kraj je brojnih sezonskih poslova koje u vinogradu treba obaviti.
„Vinogradarstvo je zahtjevan posao koji nije uvijek isplativ pa nije čudno što je sve manje vinogradara," kaže Meštrović. „Radovi u vinogradu traju cijelu godinu, a počinju već u siječnju kada je rezidba i tada se loza reže kako bi na mladoj lozi mogli rasti pupovi. Početkom ožujka vinograd se šprica modrom galicom otopljenoj u vodi radi zaštite lišća loze od bolesti i nametnika, a najviše od peronospore. To se radi svakih sedam do četrnaest dana. Ukoliko su kišni dani, šprica se češće, a ako je sušno razdoblje, onda rjeđe. U četvrtom i petom mjesecu od čokota se odstranjuje divlja loza koja je tada u obliku malih, zelenih grančica. U to se vrijeme vinograd počinje čistiti od korova, a taj posao traje gotovo do berbe."
Većina paških vinogradara proizvodi vino za svoje potrebe, a manji dio se prodaje. Osim vina proizvodi se travarica i prošek.
Vezane vijesti
-
Zbog zadobivenih ozljeda pješak je upućen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje je sa zasad neutvrđenim ozljedama zadržan na liječenju.
-
Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u ranoj jeseni 2024. godine.
-
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Muzej antičkog stakla u Zadru u petak, 29. studenoga s početkom u 12 sati predstavlja izložbu „Vitrum domesticum“ koju potpisuje muzejski savjetnik dr. sc. Berislav Štefanac.
-
Restoran A’mare spreman je za još jednu spektakularnu večer, a Disco Fever Late 90s/Early 00s već je privukao veliki interes. Svi stolovi su rezervirani, a preostao je samo mali broj ulaznica za one koji žele biti dio ovog nezaboravnog događaja.
Izdvojeno
-
Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u četvrtak novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kao iskusnog i inteligentnog političara, ali je rekao da ne vjeruje da je Trump siguran nakon pokušaja atentata.
-
Čini se kako će Japan ove godini oboriti sve dosadašnje turističke rekorde i to prvenstveno zbog slabog jena. Međutim, pored nedvojbenih ekonomskih koristi, veliki priljev posjetitelja sa sobom nosi brojne izazove.
-
Ukrajina je u četvrtak pozvala svoje partnere da ubrzaju vojnu pomoć, rekavši da je brža isporuka kritične opreme na bojnom polju važnija od novačenja više ljudi.
-
Grad Nin i komunalno poduzeće s lokalnom turističkom zajednicom sinergijskim djelovanjem uključili su se u projekt sadnje dodatnih stabala koje će koristiti kao kompenzacija emisije ispušnih plinova automobilskih turističkih posjeta Ninu, odnosno Republici Hrvatskoj.
Reci što misliš!