Ostalo / Zadarska županija

Paški sir

Nova sirana u Kolanu na Pagu

Nova sirana u Kolanu na Pagu

Paški sir koji se proizvodi u "Sireni - Maloj sirani" ima certifikate Izvorno hrvatsko, Zaštita zemljopisnog podrijetla, HACCP sustav i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda

Tri milijuna eura kreditnih sredstava, dobivenih preko agencije SAPARD uložio je Ivan Gligora, vlasnik "Sirene - Male sirane" u izgradnju novog troetažnog modernog pogona površine 1 800 metara četvornih.

Proizvodni proces u novoj sirani odvijat će se u prizemlju, u podrumu će se nalaziti pogon za sazrijevanja sireva, a na katu prostor za degustaciju sireva i uredski prostori. Nova sirana bit će završena do 1. listopada ove godine. Ivan Gligora kaže kako se na izgradnju novog pogona odlučio jer želi spremno dočekati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"U izgradnju sirane smo ušli u najgore vrijeme krize i recesije, međutim, želimo imati pogon koji odgovara standardima Europske unije," kaže Gligora. „Kreditno zaduženje od tri milijuna eura isplaćivat ćemo dvanaest godina. To su doista veliki novci koje moramo vratiti. Ova investicija je važna jer trebamo opravdati kvalitetu naših proizvoda za koja smo dobili niz međunarodnih priznanja. Jednostavno želimo ostati u igri među najkvalitetnijim proizvođačima sireva."

Gligora navodi kako je gradnja novog pogona skupa, ali vjeruje u uspjeh. U poslu mu pomaže i sin Ivan koji je završio mljekarstvo na Agronomskom fakultetu. Izgradnjom novog pogona povećat će se proizvodnja sireva, a dnevno će se preraditi oko 15 000 litara mlijeka. „Sirena-Mala sirana" godišnje proizvode oko 200 tona sira, od toga 50 tona paškog sira. Uz paški sir proizvode se sirevi „Figurica", „Žigljen", „Kozlar" i „Kolan".

Za proizvodnju paškog sira otkupljuje se mlijeko paške ovce od oko 140 ovčara s cijelog otoka, a kravlje i kozje mlijeko za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje se od kooperanata iz Ravnih kotara. Godišnje se proizvede i oko pet tona skute.

Ivan Gligora je 2002. godine svoj paški sir počeo izlagati na raznim međunarodnim sajmovima sireva i osvojio je više zlatnih medalja, dvostruki je šampion kvalitete i dobitnik zlatne medalje na Međunarodnom sajmu Enogastronomija i turizam održanom u Zagrebu, a ove je godine po drugi puta od Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa za svoj paški sir dobio certifikat Superior Taste.

Paški sir koji se proizvodi u "Sireni - Maloj sirani" ima certifikate Izvorno hrvatsko, Zaštita zemljopisnog podrijetla, HACCP sustav i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

 


Reci što misliš!