Ostalo / Zadarska županija

Nitko neće da kupi

Pag: Potpuni kolaps tržišta nekretnina

Pag: Potpuni kolaps tržišta nekretnina

"Broj nekretnina koje se nude na prodaju svakim se danom povećava jer se ni ono što je već dugo na tržištu ne može prodati," kažu u agencijama za promet nekretnina koje djeluju na području Paga

Na Pagu se oko 1700 nekretnina, apartmana, kuća i građevinskih zemljišta nudi na prodaju što je najveći broj u posljednjih dvadeset godina. No, tako veliki broj nekretnina na tržištu nije rezultat povećanja gradnje nego potpunog kolapsa tržišta nekretnina.

"Broj nekretnina koje se nude na prodaju svakim se danom povećava jer se ni ono što je već dugo na tržištu ne može prodati," kažu u agencijama za promet nekretnina koje djeluju na području Paga.

Glavni problem su, kažu u agencijama, cijene. Prodavatelji žele zadržati cijene kakve su bile od 2005. do 2007. godine kada je potražnja bila velika, no već početkom 2008. godine potražnja je prepolovljena, a ove godine prodaje gotovo i nema.

"Malo je vlasnika nekretnina koji su se prilagodili tržištu i koji su smanjili cijene u skladu s potražnjom, a oni koji su to učinili svoje su nekretnine uspjeli prodati," kažu u agencijama. „Međutim, većina vlasnika nekretnina čeka jer misle kako će se uskoro nešto promijeniti, ali ako se ne smanje cijene ne mogu se očekivati promjene."

Cijene apartmana na Pagu kreću se od 1250 do 2000, građevinskih zemljišta od 80 do 300 eura po metru četvornom, dok se kuće u uskim ulicama stare gradske jezgre Paga prodaju po cijeni od 1000 do 4000 eura po metru četvornom. U agencijama navode kako bi s obzirom na potražnju realne cijene apartmana bile od 900 do 1100, za građevinska zemljišta od 50 do 100, a za kuće u staroj gradskoj jezgri Paga od 300 do 500 eura po metru četvornom. Kolaps na tržištu nekretnina na Pagu nisu očekivali ni brojni investitori. Jedan od njih prošle je godine izgradio dva objekta s apartmanima koje ne može prodati.

"Imam upita, ali nitko ne kupuje," kaže investitor iz Zagreba koji je namjeravao nastaviti s gradnjom, ali ne može dok ne proda ono što je već izgradio. „Kada sam 2005. godine izgradio prvi objekt apartmani su se prodavali u prihvatljivim rokovima od dva mjeseca do godine dana od izgradnje tako da sam mogao izgraditi još dva objekta, ali od proljeća 2008. godine imam samo upite, ali kupaca nema."

U agencijama za promet nekretnina kažu kako i prodavatelji i kupci čekaju jer i jedni i drugi vjeruju kako će im se čekanje isplatiti.


Reci što misliš!