Ostalo / Zadarska županija

Predstavljanje projekta

"Djevojke koje sanjaju more": O vezanosti uz jedno mjesto i istodobnoj žudnji da ga napuste

U četvrtak, 6. kolovoza 2015. godine u Maloj vijećnici Doma županije Filmski ured Zadar održao je tiskovnu konferenciju povodom predstavljanja projekta „Djevojke koje sanjaju more" .

Priču ovog dokumentarnog filma o dvanaest osamdesetogodišnjih 'djevojaka' iz talijanskog Daonea u Alpama, na visini od više od 3000 m okruženog alpskim ledenim poljima, koje odluče prkositi reumatizmu, kako bi prvi put otišle na more i umočile noge u Hrvatskoj, donosi i snima talijanska redateljica Katia Bernardi, a prva klapa ovog dokumentarca pala je na poznatoj zadarskoj plaži Kolovare.

„Jednog su mi dana rekle o jednom snu: sanjale su o odlasku na more u Hrvatsku na otok koji ima istog sveca zaštitnika kao i njihovo selo; Gospu Snježnu - La Madonna della Neve, odjevene u otmjenim haljinama. Dodale su da bi ponijele komad palente u torbici, jer nikad ne znaš što te čeka u životu. O tome je moj film. O djevojkama koje žele nositi otmjene haljine, no koje bi uvijek ponijele malo palente u torbicama, riječ je o vezanosti uz jedno mjesto i istodobnoj žudnji da ga napuste; riječ je o slobodi i emancipaciji; o obrtanju uloga i o tome kako je to moguće učiniti čak i u najmanjim, najuskogrudnijim mjestima; o tome kako cijela zajednica može promijeniti stav o ljudima i o životu." - rekla je talijanska redateljica Katia Bernardi danas na tiskovnoj konferenciji u Domu županije.

Snimanje je trajalo više dana na lokacijama u Zadru i Kukljici na otoku Ugljanu, a konferencija je bila prilika za upoznavanje s redateljicom Katiom Bernardi, članovima producentske ekipe ali i glavnom glumicom gospođom Erminijom Losa, najmlađom Funnom, kako zovu žene iz ovog malog talijanskog alpskog mjesta Daonea.
Osim redateljice Katie Bernardi, o filmu i iskustvima sa snimanja rekli su nešto više i talijanski producent (tvrtka Eie Film) Davide Francesco Valentini te hrvatski manjinski koproducenti (tvrtka Restart) Vanja Jambrović i Tibor Keser, dok je projekt podržao Filmski ured Zadar sa tehničkom i logističkom podrškom za vrijeme njihova boravka u Zadru.

Direktorica Filmskog ureda Zadar, gđa. Vedrana Kevrić je zahvalila svim partnerima, hrvatskim koproducentima i sudionicima na ovom projektu te naglasila da ova hrvatsko-talijanska produkcija je i turistička promocija Zadarske županije putem dokumentarnog filma koji obrađuje ovu zaista nevjerojatnu ali zanimljivu i toplu ljudsku priču.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.