Ostalo / Zadarska županija

Podrška lokalnoj proizvodnji

Održan 2. Festival češnjaka Zadarske županije

Održan 2. Festival češnjaka Zadarske županije

U sklopu projekta „Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji" Upravni odjel za poljoprivredu u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Benkovca, Savjetodavnom službom, Udrugom „Rešta" iz Benkovca te Gradom Benkovcem organizirali su 2. Festival češnjaka Zadarske županije.


Na Šetalištu kneza Branimira, popularnoj Šetnici moglo se tako kušati i vidjeti mnoštvo jela pripremljenih od češnjaka; uštipci od tikvica i češnjaka, namaz od sira i češnjaka, piletina s češnjakom i mnogi drugi specijaliteti koje su na štandovima predstavili 15 OPG-a kao i članovi benkovačke Udruge „Rešta". Posebno zanimljiva jela pripremao je poznati zadarski kuhar Renato Kraljev iz čijeg su se lonca 'krčkali' varivo i krem juha od češnjaka.

Osim bogate ponude hrane polaznici Dječjeg vrtića Bubamara Benkovac sa svojim su odgojiteljicama pripremili mnoštvo igara i zanimljivih ukrasa od luka kako bi djeca od malih nogu spoznala važnost ove zdrave prehrambene namirnice.

U Gradskoj knjižnici održana su i znanstveno edukativna predavanja predavača Ivana Šimičevića i mr.sc. Hrvoja Klarića, viših stručnih savjetnika iz Savjetodavne službe podružnice Zadarske županije. Oni su govorili o integriranoj zaštiti češnjaka od bolesti i štetnika te kalkulaciji uzgoja češnjaka.

Inače, revitalizacija autohtonih sorti češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije čiji je cilj očuvati hrvatske autohtone sorte češnjaka od izumiranja na regionalnoj i nacionalnoj razini te od nestajanja iz široke proizvodnje i potrošnje.

Cilj i svrha projekta kao i festivala češnjaka je unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije, potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka kako bi se potaknula i potrošnja na tržištu češnjaka u našoj zemlji.

Zajednički cilj svima je podrška lokalnoj proizvodnji hrane kao i podrška udruzi „Rešta", u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.