Ostalo / Zadarska županija

Susret u Domu županije

Stipe Zrilić i Ivan Penava zajedno za obnovu Vodotornja

Stipe Zrilić i Ivan Penava zajedno za obnovu Vodotornja

Vukovarski Vodotoranj obnavljat će se donacijama, a ukupan iznos koji treba prikupiti je 21.000.000,00 kuna

U četvrtak, 21. siječnja 2016. godine župan Stipe Zrilić primio je gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penavu koji je zatražio susret u povodu inicijative za pokretanje akcije oko obnove vukovarskog Vodotornja- simbola hrvatskog zajedništva.

Naime, na temelju inicijative pokojnog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da svaka županija obnovi jedan javni objekt komunalne ili socijalne infrastrukture u Vukovaru, Zadarska županija i Ministarstvo razvitka i obnove sklopili su dana 02. listopada 1997. godine „Ugovor o obnovi Vodotornja u Vukovaru“ .

Predmetnim ugovorom Ministarstvo se obvezalo preuzeti cjelokupnu organizaciju, projektiranje, nadzor i izvedbu radova na obnovi spomenute građevine, dok se Zadarska županija sukladno članku 2. i 3. Ugovora obvezuje doznačiti nadležnom Ministarstvu sredstva u iznosu od 3.000.000,00 kuna .

Sredstva Zadarske županije nisu utrošena za obnovu Vodotornja jer je taj objekt ostao jedinim neobnovljenim objektom u gradu na kojem se vide posljedice razaranja Vukovara 1991. godine, a Zadarska županija do današnjeg dana nije dobila povratnu informaciju što je s uplaćenim sredstvima te jesu li utrošena i za koju namjenu.

Tadašnje ministarstvo obvezalo se ugovorom da će ukoliko stvarni troškovi obnove objekta budu veći podmiriti razliku, a ukoliko budu manji, Županiji izvršiti povrat sredstava.

Župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penala usuglasili su se s toga da se zatraži od resornog ministarstva te da se ispoštuju stavke u ugovoru i tih 3.000.000,00 inicijalnih sredstava utroši u obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva.

Gradonačelnik Ivan Penava tom je prilikom istaknuo da sve županije koje su obnavljale neki objekt u Vukovaru imaju istaknutu svoju ploču s imenom županije, osim Zadarske, čija bi ploča trebala stajati na Vodotornju.

Vukovarski Vodotoranj obnavljat će se donacijama, a ukupan iznos koji treba prikupiti je 21.000.000,00 kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.