Ostalo / Zadarska županija

Izaslanstvo Podkarpatskog vojvodstva posjetilo Zadarsku županiju

Izaslanstvo Podkarpatskog vojvodstva posjetilo Zadarsku županiju

U povodu obilježavanja Dana Zadarske županije i 23. obljetnice postojanja, u petak je Zadarsku županiju posjetilo izaslanstvo Podkarpatske regije iz Poljske predvođeno g. Stanislawom Bartnikom, članom parlamenta Podkarpatske regije, pročelnikom Odbora za obrazovanje, kulturu i tjelesnu kulturu, g. Stanisławom Fundakowskim, zamjenikom predstojnika Ureda državne uprave Podkarpatske regije za obrazovanje, Ureda za obrazovanje u Rzeszowu i gđom. Paulinom Bąk-Jachna iz Odsjeka za međunarodnu suradnju, Ureda Maršala Podkarpatske regije. Izaslanstvo Zadarrske županije predvođeno pročelnicom Ureda župana Marinom Dujmović – Vuković je poljske kolege primilo u Domu županije te su tijekom sastanka predložene ideje i nove inicijative, uspostavljene uspješne suradnje na područjima kulture, poljoprivrede i pozitivnim razmjenama znanja i iskustava, pokrenu i na području obrazovanja i razmjene učenika.

Tom prilikom, predstavljena je inicijativa koju je proveo Pawel Wlodarczyk, počasni konzul Republike Hrvatske u Krakowu povodom 25. obljetnice hrvatske neovisnosti. Ovim su tri poljske regije: Podkarpatska, Malopoljska, i Šleska regija organizirale natjecanje u znanju o Hrvatskoj, posvećeno mlađim srednjoškolskim učenicima u ove tri poljske regije.

Glavni cilj natjecanja je bila popularizacija i širenje znanja o Hrvatskoj. U pravilima natjecanja je kao glavna nagrada za pobjednike uvršteno trodnevno edukativno putovanje u Hrvatsku (za pet učenika i dva učitelja), koje će se dogoditi u svibnju ili početkom lipnja 2016. Pobjednici iz svake poljske regije posjetiti će hrvatsku partnersku regiju u Hrvatskoj.

Stoga Zadarsku županiju uskoro će posjetiti učenici iz Podkarpatskog vojvodstva. Razmjena učenika bi mogla biti nastavljena u nadolazećim godinama, alternativno u Podkarpatskoj regiji i Zadarskoj županiji.

Nakon sastanka u Domu županije poljsko izaslanstvo je sudjelovalo i na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Arsenalu te su posjetili stalni crkveni izložbeni postav „Zlato i srebro Zadra“.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.