Ostalo / Zadarska županija

SVI zaJEDNO DOŽIVIMO HRVATSKU!

Brojna iznenađenja na 16. Festivalu cvijeća Zadarske županije

Brojna iznenađenja na 16. Festivalu cvijeća Zadarske županije

Od 29. travnja do 1. svibnja ne propustite sjajnu priliku za odlazak na sajam koji svake godine nudi nešto novo!

Pred nama je cvijetni vikend u Sv. Filipu i Jakovu, 16. izdanje Festivala cvijeća, ove godine još bogatijeg i zanimljivijeg, doznajemo na press konferenciji koja je danas održana u Zadru. Fokus je na nematerijalnoj baštini, ''Hrvatskom naj'', pod sloganom SVI zaJEDNO DOŽIVIMO HRVATSKU!

Ove godine se Festival održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatske zajednice županija i Grada Zagreba.

Uz već tradicionalnu prodajnu izložbu cvijeća i florista, prezentirat će se i aranžeri i izradit će se jedinstvena instalacija "Zidovi koji spajaju", udruge 3-5-8 iz Zagreba.

Najavljena je i izložba orhideja i gostovanje tvrtke Damanhur sa projektom "Glazba biljaka!"

Prezentirali su se na zagrebačkom Floraartu gdje su oduševili publiku, i to kroz uređaj U1 koji reproducira biljni svijet kroz zvuk.

Danas je moguće komunicirati s biljkama, pomoću uređaja U1, koji detektira razliku u električnoj aktivnosti između korijena i lista, prevodi ju u signal MIDI i pretvara u zvuk. Rezultat je iznenađujuć. Biljke reagiraju na kontakt i emocije onih koji ih okružuju i pomoću univerzalnog jezika muzike moguće je ući u interakciju s njima. 

Poseban dio festivala zasigurno će biti i Spiza od cvića, a ako probate slatke i slane zalogaje s posebnim dodacima neće vas ostaviti ravnodušnima. Ne propustite kremu od ruža, kruh s nevenom ili tortu od maslačka!

Organizirat će se i modna revija, potom cvijetni korzo vrtića, a humanitarna priča neće izostati - ove godine Festival cvijeća sudjeluje u pomoći obnove i izgradnje vukovarskog vodotornja, te u akciji upisa u registar zaklade Ana Rukavina.

Svjetski dan plesa obilježava se u sklopu Festivala, potom slijedi talent show natjecanje za najmlađe, a organizira se i večernji koncert klape Kampanel.

Ugostitelji se uključuju u manifestaciju i postaju ''cvijetni kafići'', a za one željne vožnje, nudi se polupodmornica koja će djecu voziti potpuno besplatno.

1. svibnja s rive će uslijediti puštanje lampiona.

 Program festivala:


PETAK 29. travnja


11:00 sati  Otvorenje Festivala uz prihodni program Dječji vrtić „Cvit" Sv. Filip i Jakov

11:00 - 13:00  

Zaklada Ana Rukavina - humanitarna akcija

11:45 sati  Obilazak uzvanika sajamskim prostorom Obilazak vanjskih cvjetnih instalacija "ZIDOVI KOJI SPAJAJU", izložbe orhideja OCEAN ORCHIDE iz Slovenije, cvjetnih instalacija Nives Cvjetni Atelier iz Bjelovara i Udruge Viola Odorata iz Splita s prezentacijom i gastro ponudom „SPIZA OD CVIĆA"

14:00 - 16:00  sati  Radionice izrade aranžmana za početnike u organizaciji Nine Jans Sremec iz Nizozemske

18:00 sati  Zabavno-glazbeni program - Obilježavanje Svjetskog dana plesa uz voditelja Franu Ridjana

15:00 - 17:00  Kreativne dječje cvjetne radionice u Cvjetogradu

SUBOTA 30. travnja

10:00 - 12:00  Radionice izrade aranžmana u organizaciji Nine Jans Sremec iz Nizozemske - Kreativne radionice za djecu u Cvjetogradu 14:00 - 17:00  Igraonice u Cvjetogradu: Čitanje bajki, radionice, face painting, nagradne igre...

15:00  sati  „SPIZA OD CVIĆA"- kulinarske cvjetne delicije udruge Viola Odorata iz Splita i Udruga kuhara Biograd na Moru

17:00  sati  Zabavno-glazbeni program -  FILIPJANSKI SUPERTALENT 19:00  sati  Koncert klape KAMPANEL

NEDJELJA 1. svibnja

09:00 - 10:30  Kreativne radionice i igre u Cvjetogradu

15:00 sati  Polazak 13. Cvjetnog korza dječjih vrtića Zadarske županije „Neka riva u cviću pliva" predvođeni Pakoškim mažoretkinjama

16:00 sati  Dječji zabavni program na igralištu

18:00 sati  Modna revija Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, i Mine Petre „MATERINA PRIČA" - autorica predstavlja kolekciju nadahnutu cvjetnim motivima i narodnim nošnjama okolice Zagreba.

19:30 sati  Zatvaranje festivala puštanjem lampiona s glavnog mula

TIJEKOM FESTIVALA:

  • Humanitarna akcija „ SVI ZAJEDNO ZA VUKOVARSKI VODOTORANJ"
  • Humanitarna akcija Zaklada Ana Rukavina 
  • Izložbeno prodajni štandovi izlagača cvijeća, slika, suhog cvijeća, kaktusa, ljekovitog bilja, knjiga, ukrasnih proizvoda od keramike, slika, sušenog bilja, vrtnih ukrasa...
  • Štandovi s radovima polaznika dječjih vrtića i učenika osnovne škole
  • Cvjetne instalacije „ZIDOVI KOJI SPAJAJU"
  • Cvjetne instalacije Nives cvjetni atelier iz Bjelovara, Udruge Viola Odorata iz Splita
  • „SPIZA OD CVIĆA" - degustacija slano-slatkih delicija od cvijeća udruge „Viola Odorata" iz Splita i Udruge kuhara Biograd na moru
  • Modne revije Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn i MINE PETRE
  • Kreativne cvjetne radionice, nastup mađioničara, cvjetnih maskota i plesnih skupina
  • Koncerti i obilježavanje Svjetskog dana plesa
  • Vožnja polu podmornicom po Pašmanskom kanalu po promo cijenama (40kn odrasli a djeca gratis).
  • CVJETNI KAFIĆI na rivi uz ponudu cvjetnih kolačića i koktela
  • Vožnja cvjetnim vlakićem

 

Za posjetitelje iz Zadra koji žele osjetiti cvjetnu čaroliju bez korištenja automobila najavimo BESPLATNU CVJETNU AUTOBUSNU LINIJU LIBURNIJE na relaciji ZADAR - SV. FILIP I JAKOV - ZADAR.

NAGRADE I PRIZNANJA:

Svi sudionici 16. Festivala cvijeća dobivaju prigodnu zahvalnicu za sudjelovanje na manifestaciji. Najbolji izlagači i sudionici dobivaju posebna priznanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.