Ostalo / Zadarska županija

Vraćanjem osnivačkih prava OB Zadar na županiju

Županijski proračun povećan na 807 milijuna kuna

Županijski proračun povećan na 807 milijuna kuna

Županijski proračun je stabilan i likvidan a kako se moglo čuti na kolegiju župana Stipe Zrilića stabilno stanje županijske blagajne očekuje se i u narednom razdoblju.

Vraćanjem osnivačkih prava OB Zadar na županiju, u proračunu su sada sve zdravstvene ustanove, i to je glavni razlog što se proračun povećao za oko 350 milijuna kuna te sada iznosi blizu 807 milijuna kuna.

- Nakon ukidanja zakona o sanaciji Opća bolnica Zadar vraća se pod okrilje osnivača, Zadarske županije - a time se i prihodi bolnice uključuju u županijski proračun i to je glavni razlog zašto se proračun povećava u spomenutom iznosu, kazao je župan Zrilić. :S jedne strane je možda u redu da se svi korisnici vode u proračunu ali s druge možemo vidjeti kolike su naše stvarne mogućnosti utjecati na kreiranje prihoda za zakonom propisane obveze.

- Od ovih 807 milijuna kuna mi možemo utjecati na naše prihode negdje oko 90 milijuna kuna.

Neke stavke se vode primjerice navodi župan sustav zdravstva u financijskom planu HZZO-a:

- Na razini države negdje to treba konsolidirati tako da se ti prihodi proračuna ne zbrajaju, pa da ne ispadne da za zdravstvo dajemo i mi i HZZO jer to su jedna te ista sredstva. Imamo sad nekakvu fiktivnu decentralizaciju odnosno decentralizaciju obveza, a što se tiče financijskih ovlasti tu smo skroz zakinuti i ne možemo kreirati vlastite prihode u našem proračunu.

Odluku o rebalansu proračuna donosi Županijska skupština.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.