Ostalo / Zadarska županija

Početna konferencija projekta

Započela provedba Projekta "Inkluzija, korak bliže društvu bez prepreka“

Započela provedba Projekta

U petak, 30. rujna 2016. godine u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održana je Početna konferencija projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Zadarske županije, koja je ujedno i nositelj projekta.

Nazočne je pozdravio župan Stipe Zrilć koji je rekao kako izreka kaže da je svaki lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika i dodao: „U našem društvu postoje oni koji nisu dovoljno jaki da bi mogli sami svladati izazove koje pred njih svakodnevno pohađanje nastave postavlja. I zato mi moramo biti jaki za njih i pružiti im mogućnost da ostvare svoj maksimum jer njihova je motivacija za učenjem, za stjecanjem novih vještina često i znatno veća od one kod osoba bez teškoća.“

Projekt Inkluzija – korak bliže društvu bez prepreka baš je takva vrsta pomoći. Već treću godinu, zahvaljujući kvalitetno pripremljenom projektu, Zadarska županija dobiva sredstva iz Europskog socijalnog fonda za osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama koji su integrirani u redovne osnovne i srednje škole kojima smo osnivač.

2014. godine imali smo 16 pomoćnika u nastavi za 17 učenika s teškoćama u 9 škola; ukupan iznos projekta bio je 1.108.919,00 kuna, od čega je Županija sudjelovala sa 166.338,00 kuna.

2015. godine broj pomoćnika u nastavi je narastao na 63 za 86 učenika s teškoćama u 24 škole; ukupan iznos projekta bio je 2.635.770,00 kuna, od čega iz županijskog proračuna 263.577,00 kuna.   

Ove godine osigurano je 3.035.274,00 kuna, od čega županijskih 1.035.274,00 kuna, za 62 pomoćnika u nastavi za 67 učenika s teškoćama u 29 škola.

Svakako treba spomenuti i da je u Županijskom proračunu osigurano 1.052.273,00 kuna za osiguravanje 23 pomoćnika u nastavi za 24 učenika s teškoćama koji nisu mogli biti prijavljeni kroz projekt. Riječ je o učenicima koji su upisali 1. razred srednje škole i kroz prva dva projekta su imali pomoćnike u nastavi, a Povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ih je isključilo jer njihove teškoće nisu udovoljavale uvjetima iz otvorenog poziva.

Sam projekt predstavila je voditeljica projekta Anita Mijić nakon čega je održana provedbena radionica projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“ namijenjena partnerima u projektu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.