Ostalo / OI 2008

Atletika, Skok u vis, finale

Blanki preskočenih 205 cm dovoljno samo za srebro

Blanki preskočenih 205 cm dovoljno samo za srebro

Belgijka Tia Hellebaut u pravom je trenutku skočila svoj osobni rekord i osvojila zlatnu medalju

Hrvatska visašica Blanka Vlašić je preskočila 2.05 na Olimpijskim igrama u Pekingu, a to je bilo dovoljno za srebrnu medalju. Zlatna je Belgijka Tia Hellebaut.

Blanka Vlašić je vladala ovom disciplinom tijekom cijele godine. Bila je jedina redovita na visinama iznad 2 metra, ostvarila je 34 pobjede zaredom. No, u Pekingu nije ostvarila 35 pobjedu, tamo gdje je sigurno najviše željela osvojiti prvo mjesto.

Sjajno je skakala Belgijanka Tia Hellebaut koja je iz prvog pokušaja preskočila 2.05 metra, što je njen rekord karijere i to joj je donijelo zlatnu olimpijsku medalju.

Blanka Vlašić nije kiksala niti jednom i jedina je uspjela u svakom skoku preskočiti zadanu visinu. Išla je lagano preko 1.85, 1.89, 1.93, 1.96, 1.99, 2.01 i 2.03. Potom je došao skok na 2.05 gdje je Blanka u prvom pokušaju rušila, ali je već u drugom otišla preko te visine.

Rekord karijere Blanke Vlašić je 2.07 (Stockholm, 2007. godine), no u Pekingu nije ponovila taj rezultat. Nije bila niti blizu tog ostvarenja, pa je Hellebaut zaslužila zlatnu medalju jer je visinu od 2.05 apsolvirala u prvom pokušaju.

Hellebaut je, inače, rušila po jednom visinu na 1.99, 2.01 i 2.03. 

Do brončane medalje je došla Ruskinja Ana Čičerova koja je preskočila 2.03.

Blanka nije mogla sakriti razočarenje nakon što joj je Belgijka Hellebaut ukrala snove. Ukrala joj je ono što je sanjala posljednje dvije godine u kojima je uzela apsolutno sve.

Nakon 34 pobjede u nizu i naslova svjetske prvakinje nije joj ostalo previše toga za sanjati, osim naravno zlata na Olimpijskim igrama. A onda se ni od kuda pojavila tridesetogodišnja Hellebaut i sa najboljim skokom u karijeri (na otvorenom) šokirala cijeli svijet i otela joj toliko željenu medalju.

- Sada me svi tješe, govore mi da držim glavu gore i da ne budem tužna. No zadovoljna sam jer sam bila sudionik ovakvog finala i obračuna. Ovo srebro je za mene veliko kao zlato, bio je to veliki duel, puno skokova, puno stresa. Ne možeš ne biti razočaran nakon ovoga. Svi mi poručuju da ne budem, ali ja jesam. Neću tući glavom od zid i nisam toliko tužna da bih plakala, izjavila je nakon natjecanja Blanka kojoj su se miješale emocije na licu.

- Ne mogu si ništa predbaciti, dodala je Blanka. Možda bih i mogla da sam preskočila deset centimetara manje. Tada bih bila tužna, no ovo je veliko natjecanje, to je sport, događaju se ovakve stvari. Možda ću si i moći nešto predbaciti, no to će se dogoditi kada budem sama. Sada imam srebro i nema smisla tugovati oko njega.

Nova, četvrta prilika bit će u Londonu za četiri godine. Blanka će i dalje biti u naponu snage, mlađe nego što je danas bila Hellebaut.

- Sljedeća prilika je London za četiri godine. Sada znam da se prije toga neću udavati, uspjela se i našaliti na svoj račun Blanka.

Skok u vis, atletičarke:

1. Tia Hellebaut (Bel) 2.05

2. Blanka Vlašić (Hrv) 2.05

3. Ana Čičerova (Rus) 2.03


Reci što misliš!