Ostalo / OI 2008

POI 2008.

Peking: 6. rujna započinju Paraolimpijske igre

Peking: 6. rujna započinju Paraolimpijske igre

Hrvatska reprezentacija broji 25 sportaša koji će se natjecati u 6 sportova

Dva tjedna nakon završetka Olimpijskih igara, Peking ponovno otvara vrata sportašima iz cijelog svijeta. Riječ je o početku Paraolimpijskih igara koje će se održati od 6. do 17. rujna. Glavni kineski grad ugostit će oko 4000 sportaša s invaliditetom iz 150 zemalja svijeta.

Hrvatska reprezentacija broji 25 sportaša koji će se natjecati u 6 sportova. S prošlih Paraolimpijskih igara u Ateni, Hrvati su se vratili s četiri bronce, od toga tri na vratu plivača Mihovila Španje. Prošlomjesečnu ulogu Ivana Balića preuzet će atletičarka Marija Iveković koja će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju POI, javlja Večernji.

Kao što su ljetne OI označile jedan velik iskorak Kine prema svijetu, tako će i Paraolimpijske igre imati snažan utjecaj na socijalni i društveni položaj mnogih Kineza s tjelesnim oštećenjem koji su u kineskom društvu, ali i u razvijenim državama Zapada, do sada nailazili ne velike probleme. Izglasani su novi zakoni, s kojim se Kina još jače pokušava suzbiti diskriminaciju prema osobama sa posebnim potrebama.

Naročite probleme ima četvrtina od ukupno 83 milijuna kineskih invalida koji žive na selu i koji svakodnevno nailaze na mnoge probleme. Kinezi su uložili čak 90 milijuna dolara da bi putnički prijevoz prilagodili potrebama osoba s invaliditetom.

Još jedna crtica iz Kine otkriva da se barem donekle pokušava isprati tamne mrlje iz prošlosti. Tijekom ceremonije paljenja baklje na otvorenju POI govorio je najpoznatiji kineski invalid Deng Pufang (64). Za one koji malo slabije poznaju povijest, riječ je o sinu pokojnog Deng Xiaopinga, kineskog broja 1 od kraja 70-ih do početka 90-ih, koji je najzaslužniji za veliki kineski gospodarski uzlet.

Denga je za vrijeme kulturne revolucije Maova Crvena garda mučila u zgradi pekinškog sveučilišta, a nakon toga su ga, prema neslužbenim podacima, bacili s trećeg kata. Iako je preživio pad, ostao je invalid.

O sve većoj važnosti POI najslikovitije govori podatak da je na prvim igrama za sportaše s invalidetom u Rimu prije 48 godina bilo samo 400 sportaša, a danas ih je u Pekingu čak 10 puta više. Moto pokreta sportaša sa invaliditetom: "Misao, tijelo, duh" koji simbolizira tri osnovne komponente ljudskog bića, najbolje odražava poantu, želje i potrebu svih osoba s invalididetom da budu dio olimpijske obitelji, te da im, unatoč tome što se nisu mogli profesionalno baviti sportom, ne bude uskraćen fantastičan osjećaj primanja olimpijske medalje što je san svakog sportaša. A pravo na snove imamo svi i nitko nam to ne može uskratiti.


Reci što misliš!