Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Wild Robot: Zajedništvom u bolje sutra

The Wild Robot: Zajedništvom u bolje sutra

Bilo bi s moje strane posve neopravdano zažmiriti na kino prisustvo jednog od ponajboljih animiranih filmova godine, ''The Wild Robot'', stoga vam konačno skrećem pozornost na ovu divotu prije negoli nestane u potpunosti s repertoara domaćih kina. Krećemo u jednu posebnu avanturu koja povezuje generacije poput kakvog super ljepila. Spremni?

Kad se tijekom snažne oluje teretni svemirski brod korporacije 'Universal Dynamics' sruši na mali, tek životinjama nastanjen otok, iz njegovih ruševina izlazi uslužni robot marke ROZZUM iz serije 7134 nadimka 'Roz' (glas L.Nyong'o). Roz prije upućivanja signala za pomoć matičnoj tvrtki pokuša svoje usluge ponuditi životinjama, no one reagiraju preplašeno nazivajući ga/je – čudovištem.

Suočena s opasnostima, Roz nes(p)retno uništi guščje gnijezdo iz kojeg uspije spasiti tek jedno jaje. To jaje postaje njezina misija premda ga lukavi lisac Fink (glas Pedra Pascala) isprva pokuša ukrasti. Dočim se iz njega izlegne mali guščić (glas Kita Connora), Roz se obveže biti mu na usluzi sve dok se ne osamostali…

U vremenima gdje se gotovo svakodnevno lome koplja o budućoj koegzistenciji čovjeka i robota (po mogućnosti onih s ugrađenim AI-em), holivudska studija nam nude svoje kreativne vizije takvog izglednog scenarija. Da ne mora nužno baš sve ići u vražju mater kako nas je naučila apokaliptična 'Terminator' franšiza ovom se prilikom pobrinuo 'ozbiljni igrač' moćnih studija 'Disney', kasnije i 'DreamWorksa', Chris Sanders.

The Wild Robot (2024)

Režija: Chris Sanders

Glasovi: Lupita Nyong'o, Pedro Pascal, Kit Connor, Bill Nighy, Stephanie Hsu, Mark Hamill, Catherine O'Hara, Matt Berry..

Žanr: Animirani, ZF, avantura

Trajanje: 102 min.

Producenti potonje spomenutog studija su mu pružili priliku koja se ne propušta – adaptaciju knjige iz uspješnog serijala dječjih priča 'The Wild Robot' autora Petera Browna. S bogatom filmografijom iza sebe koja uključuje hitove ''Lilo & Stitch'', ''How to Train Your Dragon'' te ''The Croods'', Sanders se svakako izdvojio kao prava stvaralačka snaga koja će znati otisnuti pečat na terenu kojim su do sad kročili obožavani animirani roboti poput 'The Iron Gianta', 'WALL۔E-a, Baymaxa iz ''Big Hero 6'', Bendera iz ''Futurame'' pa čak i onog iz prošlogodišnje senzacije ''Robot Dreams''.

Sanders je s Brownovim knjigama bio upoznat i otprije zahvaljujući kćerki koja ih je naprosto 'gutala', a kad su mu čelnici studija prišli s idejom o snimanju filma, on ih je s lakoćom uvjerio kako bolju osobu za takvu zadaću sigurno neće pronaći. Sama priča isprva zvuči sasvim jednostavno, gotovo šablonski osmišljena, no u biti je iznimno emocionalno kompleksna i to je stavka koja je Sandersa ponajprije zaintrigirala.

Kako bi je publici približio na jedinstven i topao način, on se odlučio na neobičnu primjenu kompjutorske animacije. Umjesto sad već ustaljenog fotorealizma kroz kojeg vidimo primjerice svaku dlaku na tijelu životinja i ostale detalje, Sanders je animatorskom timu naložio da ga filtriraju slikarskim tonovima na tragu jednog Moneta ili klasične animacije velikog Miyazakija.

Što se tiče pak samog dizajna robota, on u mnogočemu djeluje kao svojevrsni hibrid spomenutih 'Iron Gianta' i Baymaxa (na njega nas posebno podsjeća s onom zaraznom rečenicom:-Na ljestvici od…) te K-2SO-a iz 'Star Wars' filma ''Rogue One'', no u konačnici je ipak jedinstven i u mnogočemu originalan.

Dakako, kako bi baš sve ispalo savršeno, valjalo je uposliti i zvučan, točnije, nadaren glumački ansambl koji će svim tim divnim stvorenjima udahnuti život, a njega predvode Lupita Nyong'o, Pedro Pascal i Kit Connor. Njihova sinergija je fantastična i Sandersova topla priča (da, uz režiju dotični potpisuje i scenarij koji se podosta razilazi s predloškom) o sazrijevanju, surogat roditeljstvu, usamljenosti i izopćenosti odmah dobiva snažnije konotacije. A kad sam se već dotaknuo same priče, ova je uistinu višeslojna. Uz navedene 'sastojke' valja svakako spomenuti i ekološko/tehnološki podtekst, ali i ozbiljnije teme poput smrti i gubitka.

Kad se podvuku sve crte, ''The Wild Robot'' uistinu ispada zabava, ali i poduka za cijelu obitelj. Uzbudljiv, duhovit i duboko emocionalan, film je ovo koji nas u ovim ludim vremenima separacije moćno podsjeća kako probleme možemo premostiti jedino zajedništvom i empatijom. Šteta što ga neće pogledati i oni koji bi prvi trebali – moćnici koji kroje sudbine nas malih ljudi. Ipak, nas je više i trebamo biti složni ako želimo vedriju budućnost za sve.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!