Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

No One Will Save You: Spas s neba

No One Will Save You: Spas s neba

Ovotjedna preporuka odlazi filmu koji je po svojem premijernom prikazivanju dobrano podijelio i kritiku i publiku, no nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Ne znam za vas, ali mene u multiplekse ovog hladnog vikenda sigurno neće privući još jedan šablonski složen Stathamov ŽNJ akcić još glupljeg koncepta (op.a. bivši specijalac živi povučeno ka naslovni ''Pčelar'' sve dok mu netko 'ne ugrozi košnicu', šalim se, ali pravi zaplet i nije puno pametniji) ili pak drugorazredna horor komedija o zločestom ubilačkom vilenjaku, ''There is Something in the Barn''.  

Alternativa?

Ima ih im na pretek, ali kako sam vam već u retrospektivnom tekstu filmova iz prošle godine napisao, postoje neki na koje vam nisam stigao posebno ukazati. Ta nepravda će biti ispravljena već sad.

Ovotjedna preporuka naime odlazi filmu koji je po svojem premijernom prikazivanju dobrano podijelio i kritiku i publiku, no nikoga nije ostavio ravnodušnim. 

Mlada krojačica Brynn (K. Dever) živi posve sama u obiteljskoj kući smještenoj u šumici poprilično udaljenoj od prvog naseljenog mjesta. Dnevnu rutinu pisanja pisama određenoj Maude i slaganja maketa, naruše povremeno tek pokoji opsceni telefonski poziv ili bezobzirni poštar prilikom dostave paketa. No sve su to tek slatke muke za ono što uslijedi.  

Jedne noći Brynn probude neobični zvukovi u neposrednoj blizini kuće, a kad poviri vidjeti tko ili što ih uzrokuje, ostane u šoku ugledavši neljudsko stvorenje koje se sjuri u kuću.

No One Will Save You (2023)

Režija: Brian Duffield

Uloge: Kaitlyn Dever, Elizabeth Kaluev, Zack Duhame, Lauren L. Murray, Geraldine Singer, Dane Rhodes, Daniel Rigamer…

Žanr: ZF, horor, triler, drama

Trajanje: 93 min.

Nakon smrtonosne 'igre mačke i miša' s zastrašujućim stvorom, Brynn izađe kao pobjednica sve kako bi saznala da su se stvari rapidno promijenile i da je započela prava izvanzemaljska invazija… 

Neću niti početi nabrajati koliko smo samo filmova slične tematike imali prilike pogledati posljednjih par desetljeća, no unatoč toj činjenici, uvjeren sam kako je ovaj ipak vrijedan vaše pažnje i vremena, a za to postoji više razloga. Brian Duffield možda i nije ime koje će značiti suviše prosječnim gledateljima.

Štoviše, niti brojni 'zagriženi' filmofili neće jednoglasno uskliknuti kako poznaju rad dotičnog, ali kad vam kažem da je to čovjek koji je 'nažvrljao' scenarije za poznate filmske naslove poput ''Divergent: Insurgent'', ''Jane Got a Gun'', ''Underwater'' ili ''Love and Monsters'', onda vam je ipak jasno kako čovjek nije baš potpuni anonimus. 

Da u Duffieldu izuzev scenarističkog i producentskog 'čuče' i drugi talenti, dokazao je 2020. kroz redateljski debi, komičnu horor dramu ''Spontaneous''. Pozitivna reakcija publike, a posebno kritike, olakšala mu je put do legendarnog '20th Century'' studija koji je prihvatio produciranje njegovog novog filma.

Riječ je dakako o ''No One Will Save You''. Uz sasvim solidan budžet od nekih cca 23 milijuna dolara, Kaitlyn Dever (''Short Term 12'', ''Detroit'', ''Beautiful Boy'', ''Booksmart''…) i šačicu sporednih glumaca, Duffield je mogao stvoriti jedan vizualno zadovoljavajući film s posve originalnom pričom i twistom koje će mnoge zbuniti, razbjesniti ili oduševiti. 

Kako to često biva u horor i ZF žanru, ispod površine zabavne, ali ujedno i jezive priče o izvanzemaljskoj invaziji i pukoj borbi za preživljavanje, skrivaju se neke slojevitije i kompleksnije teme.

Lik djevojke Brynn predstavlja tako sve one osobe koje zbog određenih traumatičnih događaja iz prošlosti u sadašnjosti pate od proganjajućih osjećaja samoće (op.a. naslov filma je po tom pitanju prilično slikovit i doslovan), anksioznosti i krivnje.  

Autor nam od samog početka gotovo suptilno daje na znanje kako njegova junakinja iz nekog razloga živi izoliranim životom i kako je sredina promatra s određenom dozom prijezira ili pak u potpunosti ignorira.

Do kraja filma naravno otkrijemo i tu tajnu premda će je pronicljiviji gledatelji moći razjasniti i mnogo ranije. Unatoč takvom okruženju, Brynn u kriznoj situaciji, a kud ćeš gore od izvanzemaljske invazije, pokazuje strašnu volju za preživljavanjem u borbi za goli život što na poseban način primjećuje i sukobljena strana. Neću vam spojlati kraj, ali tu leži zaključak. 

Put do apokaliptično nadrealnog klimaksa 'popločen' je zanatskim majstorijama uz koje Duffield gotovo rutinerski nadmašuje skroman budžet.

Fantastična primjena zvuka, kamere i praktičnih efekata uistinu je vrhunski uštimana (posebno u prvoj trećini filma), no veliki dio zasluge za snažan dojam idu savršenoj Kaitlyn Dever.

Nositi ovakav film i ideju na plećima bez gotovo ijedne izgovorene rečenice (op.a. film je poput žanrovskog srodnika ''A Quiet Place'' skoro u potpunosti lišen dijaloga), ne mogu baš svi. Štoviše, valja biti je*beno dobar glumac kako bi u tome uspio, a Dever je itekako dokazala da je dorasla zadatku.

Njezina mimika i emocije su naglašene na najbolji mogući način, a podjednako je uvjerljiva i u fizički zahtjevnim akcijskim sekvencama.   

Isprva pomalo bizaran, zatim uvjerljivo napet i zastrašujući i na kraju totalno 'ispaljen', ''No One Will Help You'' je jedan uistinu poseban filmski 'priručnik o samopomoći'.  

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!