Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Past Lives: Vau!

Past Lives: Vau!

U ponedjeljak je započelo 21. izdanje Zagreb film festivala, a u programu ispunjenom izvanrednim naslovima našli su se i neki, dugo iščekivani i od publike i kritike opjevani naslovi poput romantične drame ''Past Lives''.

Kako je riječ o filmovima iznimne kvalitete, neću ih trpati u isti tekst već ću se s njima pozabaviti i kroz nadolazeći period. Prostor i vrijeme ovom prilikom zaslužuje priča zbog koje će mnogi s razlogom 'rascmoljiti'.

Dvanaestogodišnja Nora (M. Seung-ah) i njezin vršnjak Hae Sung (L. Seung-min) kroz svoje višegodišnje druženje razvili su posebnu bliskost i naklonost jedno drugom uz gotovo opipljive prve ljubavne iskre. Kad Norini roditelji odluče kako će njihova obitelj u potrazi za novim početkom migrirati iz Seula u Kanadu, Noru i Hae Sunga obuzmu izmiješani osjećaji tuge, zbunjenosti i frustracija. Njihova komunikacija s Norinim odlaskom prestaje.

Dvanaest godina kasnije, Hae Sung (T. Yoo) je upravo završio obvezni vojni rok i ustrajan je u pronalasku Nore (G. Lee). Ona se pak iz Toronta preselila u New York ganjajući karijeru dramskog pisca. Kad jednog dana putem Facebooka zamijeti kako ju Hae Sung traži, ona mu pošalje poruku i nakon dugo vremena, nekadašnje simpatije ponovno uspostave komunikaciju.

Intenzivno dopisivanje bez konkretnog plana o skorašnjem susretu nakon nekog vremena kod Nore iznova probude frustraciju i ona predloži pauzu kako bi se ozbiljnije posvetili karijerama.

Prođe novih dvanaest godina, Nora se u međuvremenu udala za pisca Arthura (J. Magaro) dok Hae Sungova veza prolazi kroz krizu. On se ponovno javlja Nori ovaj put s idejom da je posjeti u New Yorku… 

Past Lives (2023)

Režija: Celine Song

Uloge: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Moon Seung-ah, Leem Seung-min, Ji Hye Yoon, Won Young Choi, Ahn Min-Young…

Žanr: Drama, romantika

Trajanje: 105 min.

Prije negoli neki od vas brzopleto pomisle kako radnja ovog filma ne odskače suviše od nebrojenih drugorazrednih ljubića kakvi se vrte na tv programima u nekim neatraktivnim poslijepodnevnim terminima, moram odlučno ustvrditi kako je ''Past Lives'' za njih nedostižna 'liga'. Naime, ova priča sadrži nemali udio autobiografskih segmenata života same autorice filma koja je poput svoje junakinje Nore prošla gotovo identičan put o čemu je i sama svjedočila kroz brojne intervjue, a je li i u njezinom 'svemiru' postojao neki Hae Sung, možemo samo naslutiti. 

Idejno, ''Past Lives'' se dotiče brojnih životnih tema sagledanih iz posve drugačijeg kuta i s lakoćom otvara polemiku o vječnom pitanju: Što bi bilo, kad bi bilo? Vjerujem kako malo tko od nas nije iskusio određenu, gotovu neobjašnjivu bliskost s drugom osobom koja je možda ostala zaglavljena u limbu platonske ljubavi, simpatije ili čvrstog prijateljstva, a možda i dovela do oltara, no Celine Song se tog osjećaja dotiče i kroz cjelovito životno putovanje koje se sudara s kulturološkim barijerama i mentalnim sklopom. 

U formativnim godinama njezina Nora napušta Južnu Koreju i odlazi s obitelji u Kanadu, posve drugačije okruženje u kojem se osjeća kao pravi izvanzemaljac. Kroz godine odrastanja i srastanja, ona formira drugačiji karakter i rodna Koreja polako iščezava iz nje. Magnetična Hae Sungova pojava ipak nije netragom nestala iz njezinih misli, on je živući podsjetnik na prijašnji život, ali i enigma koja tjera na razmišljanje o drugačijem životu.  

S druge pak strane, Hae Sung i dalje osjeća Norinu naklonost, ali je spriječen spoznajom da je njegova životna ljubav sad sretno udata i kako ne želi uništiti njihov zajednički svijet. Među ostalom, more ga misli kako svojim skromnim načinom života nije dostojan njezine ljubavi kao što nije dostojan niti svoje, vrlo vjerojatno bivše djevojke. Naravno, tu je na samom koncu i Arthur, čovjek koji bezuvjetno voli svoju suprugu, no počinje sumnjati voli li i ona njega ili ga je možda tek iskoristila za dobivanje 'zelene karte'.

Kad se susretnu svih troje, kroz njegovu glavu prolazi pravi osjećaj pakla jer brak s voljenom suprugom iznenada se nalazi pred velikom kušnjom. Kakav je rasplet cijele priče, neću vam naravno spojlati, no moram priznati da se emocije svakim trenom sve više nagomilavaju.

Celine Song, kao filmska debitantica (inače priznata kazališna redateljica) vješto barata ovako delikatnim materijalom i kroz suptilan i krajnje intimističan prikaz jednog odnosa, ali i pokušaja definiranja prave ljubavi, prijateljstva, vlastita identiteta ili tek eha mogućih života svakako priziva slična ostvarenja proslavljenih joj kolega poput Richarda Linklatera, Noaha Baumbacha, Wong Kar-waija ili pak izvanredne drame Davyja Choua ''Return to Seoul''.

Sve u svemu, ''Past Lives'' je jedan divan mali film koji će vam podjednako uzburkati osjećaje i misli i svakako je vrijedan preporuke.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!