Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Reptile: Benicio Del Toro u labirintu zločina

Reptile: Benicio Del Toro u labirintu zločina

Kad god u naslovu spomenuti glumac, ma vraga glumac, glumčina, snimi novi film to je već sasvim dovoljan razlog za njegovo gledanje. Kad se uz to još primi scenarija i produkcije tog istog projekta, dolazi se do lakog zaključka kako se tu događa nešto posebno. Tako sam barem pomislio prije gledanja ''Reptila''.

Po brutalnom ubojstvu agentice za nekretnine slučaj je dodijeljen novopridošlom detektivu Tomu Nicholsu (B. Del Toro). Tom je iskusan i pošten detektiv i njegove radne metode su minuciozne, ali ga istovremeno prati i reputacija nepouzdanog partnera.

Istraga ukazuje na nekoliko potencijalnih krivaca uključujući i žrtvinog dečka Willa (J. Timberlake), njezina supruga Sama (K. Glusman), ali i misterioznog Elija (M. Pitt). Kako se slučaj polako otpetljava, Tom pomalo shvaća da je ubojstvo tek djelić misterije koju mora riješiti…

Reptile (2023)

Režija: Grant Singer

Uloge: Benicio Del Toro, Justin Timberlake, Eric Bogosian, Alicia Silverstone, Domenick Lombardozzi, Frances Fisher, Ato Essandoh, Michael Pitt, Karl Glusman, Mike Pniewski…

Žanr: Kriminalistički, drama, triler

Trajanje: 134 min.

Za film trajanja 130-ak minuta ovo će nažalost biti jedan poprilično kratak osvrt. Neću vam ipak 'pomutiti vodu' ili ubiti želju za gledanjem jer ''The Reptile'' u konačnici i nije toliko loš film zbog kojeg ćete kasnije žaliti za izgubljenim vremenom, a siguran sam kako će i nezahtjevni ljubitelji krimi triler mozgalica svakako doći na svoje.  

Cijelu priču su uvjetno rečeno 'zakuhali' Grant Singer i Benjamin Brewer kad su je servirali Beniciu Del Toru i Netflixu. Prvospomenuti se s dvojcem Singer/Brewer primio i scenarija, no niti tri mozga nisu bila dovoljna kako bi priču istrgnuli iz čvrstih ralja klasičnih žanrovskih klišeja.

Doduše, dobar dio vremena sasvim solidno igraju na kartu trilera škole jednog Finchera ili primjerice TV serijala ''True Detective'', no oni gledatelji koji su se nagledali sličnih filmova (a takvih ima na desetke), već će vrlo rano raspetljati slabašno svezan scenaristički čvor.

Grant Singer se redateljski nosi čak i prilično zrelo uzevši u obzir činjenicu kako je do ovog dugometražnog debija zanat kalio isključivo u vodama glazbenih videospotova. Opali kamerom krupni kadar Del Torova lica i pusti majstora da mimikom rasprši sve scenarističke propuhe.

Nije takva taktika loša niti jer Del Toro je uistinu briljantan, dominira ekranom i vuče pažnju gledatelja, no nije to ni neko veliko iznenađenje kad pričamo u glumcu takva kalibra. Vidljivo je i zašto se i sam zagrijao za ovaj projekt, i to u trostrukoj funkciji glumca, koscenariste i producenta.

Uloga mu je uistinu zahvalna i prava je šteta što je i sama priča ne prati već odlazi u (pre)dobro znane vode neo noir krimi trilera poput ''We Own the Night'' ili ''Copland''. Onima koji su gledali spomenute ili slične filmove, djelomično sam sad i spojlao radnju, ali vjerujem da bi je i sami prerano razotkrili. Sebi na štetu, ''The Reptile'' većinu vremena pokušava biti prepametan, intrigantan i napose originalan, ali činjenica jest da u konačnici baš i nije.

Šareni glumački casting u ovom je slučaju tek djelomično pogođen (simpatično je vidjeti novo sparivanje Del Tora i Silverstonice nakon više od 25 godina i akcijske komedije ''Excess Baggage), no da je podbuhlog balvana Timberlakea zamijenio i neki daleko bolji glumac, rezultat bi bio jednak.

Sasvim solidno režiran, kvalitetno i atmosferično snimljen i produciran, uz efektnu glazbenu podlogu Yaira Elazara Glotmana te nošen Del Torovom glumom (svakako bi još spomenuo i gotovo uvijek pouzdanog Erica Bogosiana), ''The Reptile'' je film koji vam se zasigurno neće duboko usaditi u sjećanje, ali neće niti razočarati sve one gledatelje koji žele ubiti dva i kusur sata lijenog nedjeljnog poslijepodneva.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!