Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One: Za Cruisea ništa nije nemoguće!

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One: Za Cruisea ništa nije nemoguće!

Teško je za povjerovati kako je prošlo već 5 duuugih godina otkako smo se poput krda sjurili u kina kako bi iznova svjedočili besmrtnosti našeg 'Tomice' u 6. nastavku neuništive blockbuster franšize ''Mission: Impossible''.

Naravno, uz spektakl takvih proporcija mnoge akcijske zvijezde na pragu šestog desetljeća života bi zaključile tu nevjerojatnu štoriju, ali ne i naš 'Tomek'. Njegovoj lucidnosti ne nadzire se tako skori kraj i u vratolomijama njegova super špijuna Ethana Hunta uživat ćemo barem još dvaput. Dio prvi.

Tijekom testiranja napredne 'stealth' tehnologije najmodernija ruska podmornica 'Sevastopol' se suoči s drugom, fantomskom podmornicom, i stvari loše završe za Ruse. Ethan Hunt (T. Cruise) uskoro dobije misiju od nadređenih da pronađe dva dijela ključa koji otvaraju moćan uređaj s nestale ruske podmornice, no ubrzo se ispostavi kako za tim istim ključem tragaju i druge zainteresirane strane poput profesionalne džeparice i provalnice Grace (H. Atwell), trgovkinje oružjem Alannom 'Bijelom udovicom' Mitsopolis (V. Kirby), povremene Huntove partnerice Ilse (R. Ferguson), ali i dijaboličnog terorista Gabriela (E. Morales).

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023)

Redatelj: Christopher McQuarrie

Uloge: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Henry Czerny, Shea Whigham, Greg Tarzan Davis…

Žanr: Akcija, avantura, triler

Trajanje: 163 min.

I kad pomisle kako iza cijele priče stoji spomenuti terorist, Hunt i njegovi vjerni pomagači Luther (V. Rhames) i Benji (S. Pegg) doznaju kako je njihov ultimativni neprijatelj tek pijun daleko opasnije prijetnje i kako bi čovječanstvo moglo okončati ako se prvi ne domognu ključa, odnosno, sadržaja kojeg otključava…

Prošli, u uvodu spomenuti 6. nastavak me uistinu ostavio bez daha, a jednako zapanjen sam ostao i sad, posebno uz činjenicu kako je njegova zvijezda tijekom produkcije, a sad i premijere, i službeno zakoračila u šesto desetljeće života. Voljeli vi njega ili ne, Tom Cruise je jebe*a legenda i to nitko ne može i ne smije osporiti.

Štoviše, koliko god trivijalni i nevjerojatni bili zapleti ove 'nemoguće' franšize, njegova misija je i dalje jednaka, ako ne i značajnija. Naime, od proteklog nastavka do premijere ovog, sedmog, dogodilo se štošta. Od pandemije prokletog virusa, preko rata koji opasno pleše na rubu apokalipse pa sve do potencijalne prijetnje u vidu sveprisutne 'umjetne inteligencije'.

Kao neki zloguki proroci, Cruise, Christopher McQuarrie i scenaristički tim Bruce Geller/Erik Jendresen (potpomognuti samim redateljem) složili su priču koja u mnogočemu reflektira zastrašujuću sadašnjicu, no s druge strane je i dalje ostala dovoljno 'fantastična' kako gledatelji ne bi iz kinodvorane umjesto osjećaja euforije i adrenalina doma odnijeli paranoju, anksioznost i strah.

Da, 'Misija' i ovaj put obiluje neizostavnim obratima, podzapletima, šokantnim otkrivenjima i likovima iz prošlosti, ali sve je to skupa i dalje čista kulisa za spektakl. Tražiti logičnost u filmu koji se zove ''Mission: Impossible'' suluda je i bespotrebna misija, ali zato potraga za čistokrvnom zabavom nikad neće biti upitna.  

Unatoč paklenim preprekama u vidu usranog COVID-a, Cruise i McQuarrie su uspjeli napraviti vraški dobar posao premda su žuti mediji tijekom same produkcije filma nemilosrdno 'vrištali' kako je Cruise konačno puknuo kao kokica verbalno napadajući članove ekipe koji nisu poštovali pandemijske protokole. Znao je naš Tomica zašto urla iz petnih žila jer (pre)skupa je ovo igračka da bi se opetovano gasila zbog debilnih karantena. Sve će to pasti u zaborav dočim sjednete u svoje sjedalo, srknete guc rashlađujućeg pića, strpate u usta šaku najdražih gricula i prepustite se 'šutu' čistog adrenalina.

Kristalno je jasno kako nas i ovom prilikom ponovno očekuju atraktivne lokacije, suludo koreografirane borbe i vratolomije, ali i neizostavne jurnjave. Znam, mnogi će reći kako je to već sve prožvakano i viđeno, ali Tomica i njegova produkcija su se pobrinuli da se neke stvari ipak izmjene, a neočekivano dobar saveznik mu je stigao u vidu humora. Potjere nabrijanim automobilima i motociklima su kroz akcijski žanr pružile sve moguće i nemoguće prizore, no ovdje se išlo korak dalje zahvaljujući spomenutom humoru. Kad vidite da je Ethan Hunt umjesto skupocjene jurilice prisiljen uskočiti u električnu varijantu Fiata 500 iliti popularnog 'fiće', znate da vas očekuje nešto posve drugačije. 

To je naravno tek jedan od scenarističkih manevara koji ovaj nastavak drže svježim, a tu su dakako i potjere po krovovima i kompleksu atraktivnog aerodroma u Abu Dhabiju, tučnjava u skučenim venecijanskim prolazima i vlak. Da, kao i u prvom nastavku Hunt se sa svojim nemesisom sučeljava na krovu jurećeg vlaka dobro poznatog imena, ali posvete ne staju samo na tome već se vraćaju u doba Keatonovog ''Generala''. Nije vam jasno? Bit će. Cruise je dakako iznova prkosio zakonima gravitacije i čistog razuma pa ga tako možete vidjeti u sinjem moru suludih vratolomija, a do kad će prolaziti 'lišo', samo vrijeme će pokazati.  

Što se tiče glume, Cruise je možda pružio i do sad emotivno najdojmljiviju izvedbu Hunta, dok je ostatak i dalje ostao uvjerljiv u svojim dobro poznatim likovima (to se prije svega odnosi na Rhamesa, Pegga i Ferguson). Od pojačanja, same riječi hvale imam za Hayley Atwell i njezinu prevrtljivu 'lopovicu' Grace, dok me Morales za sad nije ništa posebno impresionirao. Naravno, to se može promijeniti u nastavku, ali kad se sve uzme i doda, ovaj je apsolutno vrijedan vaše pažnje.

Cruiseova misija ovom prilikom nije tek puko zabavljanje publike već nešto puno više, vraćanje iste u kina. Prokleti streaming servisi su mlađe generacije zakucali za fotelje dok kina zjape prazna. Cruise je toga itekako svjestan, a da bi ih odlijepio iz te (pre)komforne zone treba mu pravi i čisti spektakl. Prošle godine mu je takvo što uspjelo zahvaljujući novom nastavku ''Top Guna'', a iskreno se nadam da će se sličan scenarij ponoviti i ovdje inače nam se svima loše piše.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!