Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Guardians of the Galaxy Vol. 3: Zabavi je došao kraj

Guardians of the Galaxy Vol. 3: Zabavi je došao kraj

I kad zagaziš u određenu životnu dob nije loše, a kamoli sramotno, povremeno probuditi dijete u sebi. Stripovi, igrice ili filmovi su savršeno igralište za izmoren um i Hollywood se nerijetko pokazao idealnim 'dilerom' za infantilan oblik zabave.

Superherojski filmski spektakli su se evidentno ispuhali i industrija polako, ali sigurno izjeda samu sebe, i sve teže pronalazim razlog za gubljenjem vremena gledajuću generičko spaljivanje stotina milijuna dolara na poluproizvode koje više ne mogu razlikovati niti najzagriženiji fanovi.  

DC-u je 'vlak pun love' odmaglio prije negoli li su i uhvatili pravi zalet, a Marvel je u pustoj lakomosti (ne)svjesno aktivirao tipku samouništenja. Što je ostalo? Ostali su 'Guardiansi'. I prije negoli sam malu i suprugu povukao za ruke i odvukao sa sobom u kino na potencijalnu dva i pol satnu porciju zabave, crv sumnje mi nije napuštao misli. Što ako su i oni neslavno pali? Nafilali smo se nužnom porcijom šećera i čvrsto se zavalili u sjedala. Posljednja intergalaktička avantura mogla je započeti.

Dok Quill (C. Pratt) utapa tugu u alkoholu zbog gubitka voljene Gamore (Z. Saldana), sjedište 'Čuvara' iznenada napadne soverinski supervojnik Adam Warlock (W. Poulter) koji na svojem rušilačkom pohodu smrtno rani Rocketa (B. Cooper).

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Režija: James Gunn

Uloge: Chris Pratt, Chukwudi Iwuji, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Pom Klementieff, Dave Bautista, Karen Gillan, Vin Diesel, Sean Gunn, Will Poulter, Sylvester Stallone…

Žanr: ZF, akcija, avantura, komedija

Trajanje: 150 min.

Kako bi mu spasili život, Quill i ostatak ekipe moraju pronaći Orgcorp, jezivu kompaniju Visokog Evolucionara (C. Iwuji) koja je svojevremeno vršila strašne eksperimente nad sirotim rakunom i njemu sličnima… 

Dva i pol sata kasnije, svjetla u dvorani su se upalila. Podijeljeni osjećaji zadovoljstva i tuge su nam se razvlačili po licima, ali bili smo zadovoljni. Ne, nema ni ovaj nastavak snagu i svježinu izvornog i čarolija se polako gasila. Mnoge fore su se već dobrano istrošile (kulersko slow motion prešetavanje, referiranje na 80-e), casting glumca za ulogu monstruoznog negativca Visokog Evolucionara je potpuno promašen (Chukwudi Iwuji teatralno preglumljuje do boli), radnja je u pojedinim dijelovima nepotrebno razvučena, ali jeb*t ga, svim manama unatoč, dobro smo se zabavili.

Ono zbog čega i jesmo zavoljeli ovu neskladno-skladnu skupinu čudaka, pokvarenjaka, svemirske ološi i najsjeb*anije intergalaktičke disfunkcionalne obitelji, i dalje su srčanost i zajedništvo, a nakon Quillove potrage za identitetom viđenu u prošlom nastavku, ovdje je u fokusu rakun opaka jezika, Rocket (još jednom briljantno glasovno maestriran od strane Bradleya Coopera).

Mogli smo kroz dosadašnje filmove (tu su dakako uključena i posljednja dva nastavka Avengersa, odnosno, treći Thor i božićni specijal) lako zaključiti kako je genijalna zvrkasta životinja prošlo kroz neke poprilično gadne stvari u prošlosti o kojima ne želi zucnuti niti riječ, no ovdje konačno otkrivamo strašnu istinu.

Siroti Rocket bio je žrtva još jedne egoistične figure koja se igrala Boga u želji da napravi superiornu rasu, a kroz njegove brutalne eksperimente rakun je izašao snažniji, pametniji i značajniji negoli je ovaj to očekivao. Kad je shvatio što je izgubio, Visoki Evolucionar je odlučio razdrmati cijeli svemir kako bi ga se ponovno domogao.

Naravno, nešto se ipak pita i Rocketove prijatelje, obitelj koju prije nikad nije imao. Stvari naravno kulminiraju okršajem epskih razmjera, a na cijelom tom putu, kristaliziraju se i njihovi međusobni odnosi, kao i individualni planovi za budućnost. Da, stigli smo do kraja ovog poglavlja i upitno je što nas čeka u budućnosti, ali konture jednog novog tima već su izrađene. 

Kao i kod većine Marvelovih mega blockbustera, ključnu kartu će odigrati konačni konto na blagajnama, jer ruku na srce, emocije i ljubav spram likovima su u kompletnoj priči ipak iza samog biznisa. Neovisno u budućim potencijalnim nastavcima, ovaj je svakako vrijedan pažnje kao sasvim korektan oproštaj od ekipe koju smo kroz godine bez imalo sumnje svi zavoljeli.

Prepoznatljivog humora i zabave neće nikome manjkati kao niti hrpe atraktivnih prizora, kvalitetne glazbene podloge (prvenstveno bi izdvojio numeru Creep od Radioheada) i inspirirane glume, a za mene su to i više nego dovoljni razlozi za odlazak u kino.

Nešto bolji dojam kvari spoznaja kako su Gunn i studio priču još i više počeli okretati k mlađoj publici (maleni Rocket i njegovi siroti laboratorijski prijatelji) premda će hrpa prizora (okrutnost prema životinjama prije svega) one najmlađe bez sumnje uznemiriti, ako ne i rasplakati. Kako god bilo, upozoreni ste. Gunnu i Guardiansima hvala na zabavi i do nekog drugog viđenja (?).

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!