Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Eternals: Chloé Zhao, jao !

Eternals: Chloé Zhao, jao !

Prije nekih tjedan dana ponovno sam imao priliku pogledati fantastičnu dramu ''Nomadland'' izuzetno talentirane Chloé Zhao i nikako mi nije bilo jasno zašto je za idući projekt izabrala superherojski mega spektakl.

Pomislio sam isprva kako je i ona privučena šuškanjem zelenih novčanica prihvatila nemoralnu ponudu kako bi kasnije mogla bezbrižno nastaviti stvarati male i humane priče veće od života, no ovdje je izgleda postojao bahatiji, ako ne i 'balaviji' razlog.  

Prozvana je naime odmalena zaljubljenik u superherojske stripove i htjela je ostaviti svoj pečat u MCU svijetu, ali ispala je u konačnici to jedna jako loša odluka. Njezine ''Eternalse'' iliti kako su ga naši muuudri prevoditelji naslovili kao ''Vječnici'', pogledao sam jučer i sve više žalim zbog te odluke. Prvo riječ-dvije o samoj radnji, a onda slijedi obrazloženje mojeg razočarenja.

5000 g. prije nove ere, grupa od 10 humanoidnih izvanzemaljaca (Ajak, Sersi, Ikaris, Kingo, Sprite, Phastos, Thena, Makkari, Druig i Gilgamesh) znanih kao Eternals iliti 'vječni(ci)' poslana je s planete Olimpije na Zemlju od strane nebeskog božanstva Arishema (glas Davida Kayea) kako bi ljudsku vrstu spasili od Devijanata, invazivne predatorske vrste. Njihova borba potrajala je čitav jedan milenij kroz koji su kojekakvim inovacijama pripomogli u ljudskoj evoluciji, a zatim su se razdvojili po svim dijelovima planete čekajući naredbu Arishema da se vrate doma.  

Eternals (2021)

Režija: Chloé Zhao

Uloge: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Salma Hayek, Harish Patel…

Žanr: ZF, akcija, avantura, drama

Trajanje: 157 min.

London, sadašnjost. Sersi (G. Chan) zaposlena je kao kuratorica u muzeju, dijeli stan s 'vječnom djevojčicom' Sprite (L. McHugh) i pokušava svojem dečku Daneu (K. Harington) otkriti pravi identitet. Kad ih jedne večeri iznenada napadne devijant, za koje su bili uvjereni kako su ih do kraja istrijebili, u pomoć im priskoči najmoćniji 'vječni', Ikaris (R. Madden).

Spoznaja o povratku njihovih drevnih neprijatelja nagna Sersi, Ikarisa i Sprite da pronađu vođu svoje grupe, Ajak (S. Hayek) i saopće joj šokantnu vijest. U međuvremenu se Zemljom prolomi razoran i neobjašnjiv potres…

Pokušao sam vas ukratko, bez nekog suvišnog spojlanja upoznati s pričom ove nove Marvelove skupocjene filmske akvizicije, no takva zadaća je uvijek nezahvalna. Proždirući stripove kroz djetinjstvo (a bogme i kasnije), štošta sam naučio o likovima poput Spider-Mana, X-Mena, Thora, Hulka ili Srebrnog letača, no 'Marvel' je svoje junačine desetljećima štancao kao na traci i za mnoge od njih se na ovim prostorima nije niti znalo jer njihove avanture nikad nisu 'zaživjele' između korica domaćih strip izdanja poput 'Stripoteke' i sl..

Takav je slučaj bio i s 'Čuvarima galaksije' ili 'Dr.Strangeom' koje sam prvi put upoznao upravo kroz filmske adaptacije sverastućeg MCU-a i nisam bio razočaran. Filmovi su kvalitetno napravljeni i pružili su nešto posve novo i zabavno na teritoriju originalnosti i kvalitete. S 'Eternalsima' to nažalost nije slučaj.

Chloé Zhao savršeno 'pliva vodama' malih humanih priča, no ovo je zalogaj za koji nikako nije bila spremna. U ovako traljavo izvedenim adaptacijama krivicu opravdano najčešće snose scenaristi, a Zhao prozivam jer je i u njemu imala svoje ruke. Dakle, svaka čast na nekim odvažnim i do sad neviđenim presedanima unutar superherojskih spektakala poput inkluzije gluhonijemih glumaca (uvijek pouzdana Lauren Ridloff), multietničkog castinga ili seksualne jednakosti, ali to je u ovom slučaju nažalost bačeno u prvi plan, a karakterizacija likova i dijalozi u neki sasvim stoti.  

Problemima tu nije kraj. Spomenuti multietnički casting nikako ne štima, kemija između glumaca uopće ne postoji i sve je nekako usiljeno, umjetno i bezlično, a da ne govorim kako se većina njih uopće nije trudili skriti svoje akcente (Maddenov škotski odzvanja jednako glasno poput Conneryevog, dok Salma Hayek može postidjeti i jednog Schwarzeneggera u svojem izgovoru engleskog).

Dijalozi i priča ne nadilaze razinu desetogodišnjaka, premda su se autori odvažili i na do sad u Marvelu rijetko viđenu scenu seksa (ne brinite, ne vidi se gotovo ništa). Dovoljno vam je čuti kad neki od likova svoje unutarnje dileme glasno pojašnjavaju nama, infantilnoj publici.  

Humor je uglavnom promašen i isforsiran i štima jedino na relaciji Kumail Nanjiani/Harish Patel, no to nije dovoljno da ispere gorak okus pustih promašaja. Glazba je predvidljiva, nerijetko patetična i iritantna i pokušava izvući emocije gdje treba i ne treba premda se glumci u takvim prizorima rijetko svojski potrude.

Što se tiče specijalnih efekata, oni variraju. Devijanti ne djeluju osobito originalno niti zastrašujuće, a najbolji vizualni trenutci su oni 'svemirski' s Celestijalima. Većina Eternalsa kao likovi u konačnici djeluju kao loše kopije DC-ovih Supermana (Ikaris), Flasha (Makkari) ili Wonder Women (Thena), a tom dojmu ne pomažu niti brojne reference na iste.

Nadao sam se nečem novom, dobrom i napose originalnom, a na kraju sam ostao neutješno razočaran i ogorčen. Gotovo svaka akcijska sekvenca završava s grupnim poziranjem i očiglednim prese***njem uz neku lošu, uglavnom drveno odglumljenu i izgovorenu repliku. 200 milijuna je bačeno u vjetar, Marvel potencijalni gubitak neće niti osjetiti, dok će vizionari poput Villeneuvea ili Millera u budućnosti i dalje čekati blagoslove studija za svoje ingeniozne projekte. Chloé Zhao, iskreno mi je žao, ali ti možeš i znaš puno bolje od ovog!

OCJENA: 2/5


Reci što misliš!