Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Sound of Metal: Zaglušujući zvuk tišine

Sound of Metal: Zaglušujući zvuk tišine

I dok se kritičarska koplja ovih dana dobrano lome oko Fincherovog ''Manka'', ja sam odlučio malo pričekati s tim 'čudom' i pozornost vam okrenuti ka malom, ali moćnom filmu koji vam nipošto ne smije 'kliznuti ispod radara'.

Ruben (R. Ahmed) i njegova djevojka Lou (O. Cooke) čine energični metal duo 'Blackgammon' koji je sa svojim kamperom na turneji po S.A.D.-u. Ljubav između njih dvoje svakim danom je sve veća, turneja sve uspješnija sve do onog dana kad Ruben iznenada izgubi sluh. Isprva pomisli kako stvar nije ozbiljna, no kad mu specijalist kaže suprotno, ovaj se ne miri sa situaciji i inzistira na svirkama premda više apsolutno ništa ne čuje.  

Kako se s novonastalom situacijom i stresom sve slabije nosi, Lou i menadžer grupe ga nagovore da posjeti zatvorenu komunu gluhonijemih osoba kako se ne bi ponovno vratio porocima.

Sound of Metal (2019)

Režija: Darius Marder

Uloge: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Mathieu Amalric, Lauren Ridloff, Chris Perfetti…

Žanr: Drama, glazbeni

Trajanje: 120 min.

Komunu vodi bivši alkoholičar i vijetnamski veteran Joe (P. Raci) koji od njega traži potpuni prekid komunikacije s najbližima kako bi se čim prije prilagodio novom životu. Ruben odbije taj ultimatum jer se ne želi odvojiti od Lou, no uskoro ipak pristane…

Pokušajte zamisliti da ste slikar koji se jednog jutra probudi slijep ili primjerice kipar koji u prometnoj nesreći izgubi ruke. Stravično, zar ne? Taj osjećaj u kojem izgubiš ono što te definira, čini posebnim i svojim jest osjećaj koji u Marderovom filmu proživljava Ruben, bivši ovisnik koji je svoj spas i novu priliku za životom pronašao u glazbi i djevojci.  

Lagano zujanje u ušima rapidno stišavaju svijet oko njega, svijet buke i živosti. Prvo nastupaju šok i nevjerica. Laže samog sebe misleći kako je to noćna mora koja će nestati. Potom od doktora traži nemoguće odgovore premda on nudi skupocjeno, ali tek utješno rješenje u vidu operacije koja će tek malčice poboljšati situaciju.

Tad na scenu stupa frustracija i bijes. Nitko, pa čak i najvoljenija, ne zna kako je u tvojoj koži. Od muke bi najradije sve porazbijao, a potom u sebe sasuo hrpu droge od koje ćeš otupiti do kraja. 

Proslavljeni scenarist Darius Marder (''Loot'', ''The Place Beyond the Pines'') ovaj put se odvažio preuzeti redateljsku palicu i složiti jednu impresivnu viziju noćne more, priču o strahovitom životnom izazovu, ali i priču o nadi.

Scenarij je složio s Derekom Cianfranceom i vidan je utjecaj potonjeg, stilski, a posebice u izgledu glavnog lika koji sav istetoviran i izblajhan uvelike podsjeća na glavnog protagonista Cianfranceove izvanredne krimi drame ''The Place Beyond the Pines'', priče koja se također bavi kompleksnim odnosima i marginalcima.

Ovdje su ti marginalci ljudi koji se nakon gubitka sluha bore s unutarnjim demonima i prilagodbom na novi život, život tišine i njezine ljepote. Ruben se posebno muči jer je nakon ovisničkog pakla konačno posložio život za kakvim žudi i nije spreman na novi i sasvim drugačiji početak.

Kakva je cijena tog novog života neću vam spojlati, ali ću vam reći kako je ovo jedna divna, na momente i izuzetno teška filmska priča s fantastičnim glumačkim nastupima Riza Ahmeda i Olivie Cooke koji su se za svoje uloge predano pripremali. Riz Ahmed je pomno izučio govorne znakove te je vježbao sviranje bubnjeva nekih 6 mjeseci dok je Olivia Cooke sama izvela sve vokalne dionice.

''Sound of Metal'' je projekt jedne ljubavi i izuzetno motivirajuća priča koja nam otvara vrata i poziva u prodoran svijet tišine.

Ocjena: 4.5/5


Reci što misliš!