Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Nun of Your Business: Mosa bavlju!

Nun of Your Business: Mosa bavlju!

Zbio se ove srijede u našem usnulom gradu jedan nezapamćen filmski događaj kojem su kumovali organizatori Kino Zone i susretljiva autorica, odnosno, glavna glumica (to ću pojasniti kasnije) dokumentarno-igranog filma koji se ne tako davno okitio vrijednom nagradom publike na festivalu dokumentarnog filma, 'ZagrebDox'.

Riječ je dakako o svjetskoj (!) kino premijeri hvaljenog filma "Nun of Your Business" koji je gotovo do posljednjeg mjesta (sukladno epidemiološkim mjerama, naravno) uspio ispuniti sjedala velike dvorane Kazališta lutaka Zadar. Što je u tolikoj mjeri zaintrigiralo zadarsku publiku i zašto možete žaliti jer niste prisustvovali ovoj posebnoj projekciji, otkriti ću vam nakon kratkog opisa radnje.

Radnja filma prati Maritu i Fani, dvije časne sestre koje kroz dugogodišnju potragu za duhovnijim, a pritom i boljim životom, unutar samostanskih zidina pronađu ljubav. Isprva to bude tek razmjena pogleda i osmjeha, koje su nakon nekog vremena pretvori u dopisivanje, pozive i susret da bi na kraju sve kulminiralo odlukom o napuštanju samostana i zajedničkom životu…

Uvrštenjem filma u gore spomenuti 'ZagrebDox', kroz glavu mi je protutnjala misao kako se neke stvari u domaćoj kinematografiji konačno pomiču s mrtve točke. Prije 20-ak, a i puno godina manje, malo tko normalan bi pomislio kako postoji dovoljno hrabar autor koji će ovakvu, za naše konzervativno podneblje, poprilično škakljivu temu prebaciti na film, no vremena se očigledno mijenjanju.

Nun of Your Business (2020)

Režija: Ivana Marinić Kragić

Uloge: Maruška Aras, Mia Anočić Valentić, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander, Sanja Milardović…

Žanr: Dokumentarni

Trajanje: 71 min.

Kad je prije nekih 9 godina ispijajući piće na Korčuli s Maritom i Fani čula njihovu nevjerojatnu životnu priču, Ivana Marinić Kragić je kao iz puške ispalila kako to zavrjeđuje jedan dobar film. 

U primislima joj je isprva bio igrani, no filmske komisije na kojekakvim natječajima odbijale su vjerovati kako je riječ o istinitim događajima pa je sljedeći logičan potez bio snimanje dokumentarca s igranim rekonstrukcijama. Marita i Fani isprva nisu bile spremne otkriti svoja lica i priču svijetu, no redateljica je bila uporna.

Kad su se sve stvari konačno posložile, započela je jedna klasična produkcijska avantura (blago rečeno) koja je rezultirala, usudit ću se reći, gotovo revolucionarnim filmom za našu recentnu kinematografiju.   

Premda su junakinje ove priče (u igranim rekonstrukcijama ih izuzetno uvjerljivo, na trenutke čak i senzualno tumače naša lokalna glumačka uzdanica Maruška Aras i Mia Anočić Valentić) svoju ljubav pronašle unutar klerikalno upravljane zajednice, redateljica fokus ostavlja primarno na ljubavnoj priči i ne ulazi u otvoreni sukob s politikom ili samom crkvom kao institucijom.

Doduše, neke teme poput izoliranosti članova takvih vjerskih zajednica i samih popratnih nuspojava (depresija, netolerancija spram vanredovničkim novotarijama poput tenisica na nogama časne sestre i sl.) svakako otvaraju mogućnost šireg propitivanja te priče, ali ovdje je to na sreću ostalo u drugom, ako ne i trećem planu.

Gledajući s tehničke strane, film savršeno funkcionira u ovakvoj dokumentarno-igranoj formi gdje moram naglasiti kako su potonje rekonstrukcije postignute kroz, u nas, neuobičajenu stop-motion tehniku iliti laički rečeno, kolažom fotografija popraćenim naracijom samih akterica priče, odnosno, glazbenom pozadinom.

Kako je i publika mogla primijetiti, to 'foto smrzavanje' određenih momenata i situacija s krupnim planovima lica i pokreta iščitavaju posebnu vrstu energije gdje jedan pravi pogled ili osmijeh vrijede više od nekih kompletnih dugometražnih filmova.

Redateljica se nije slučajno odvažila na takav smion potez jer je po profesiji ipak snimatelj slike, a inspiraciju je skupila prilikom pregledavanja materijala za film kad su joj kroz ruke prošle hrpe fotografija iz Maritinih i Faninih albuma.

Na momente ta jedinstvena tehnika (u određenim prizorima potpomognuta primjenom efekata kiše ili zvjezdanog neba) 'krade' fokus s onog, striktno dokumentarnog dijela, no na kraju se to sve fino upotpunjuje i zaokružuje. Svakako valja istaknuti i izvanrednu primjenu zvuka koji dodatno obogaćuje kompletan doživljaj.

U cjelini, "Nun of Your Business" je uistinu hvalevrijedan uradak koji kazuje jednu neobičnu, ali napose univerzalnu ljubavnu priču koja nadahnjuje i vraća vjeru u bolje sutra. Ukoliko se film iduće godine kroz neka, nadajmo se bolja vremena, iznova pojavi na kino repertoaru, nemojte ga nipošto propustiti.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!