Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Avengers: Endgame – Kraj jedne superherojske ere

Avengers: Endgame – Kraj jedne superherojske ere

Nije prošla niti godina dana otkako sam vam pisao o 'najvećem (?)' superherojskom filmu ikad snimljenom (op.a. ''Avengers: Infinity War'') i eto nas opet s tim istim superlativom.

Naravno, svi oni koji su gledali spomenuti film, itekako su bili svjesni kako će braća Russo s ovim nastavkom morati dignuti ljestvicu do maksimuma i pokušati nadmašiti svojeg iznimno uspješnog prethodnika. Jesu li uspjeli, procijenit ćete sami. 'Marvelove' superjunačine dakako imaju zavidnu vojsku sljedbenika stoga ću pokušati izbaciti jedan ultrakratki sinopsis koji neće sadržavati one nezgodne spoilere. Dakle, krenimo.

Prošli su tek dani otkako je moćni Thanos (glas Jamesa Brolina) zapucketao svojim prstima i izbrisao polovinu živih stvorenja diljem galaksije, no preživjeli 'Avengersi' nemaju namjeru predati se. Osnaženi s novom članicom, Captain Marvel (B. Larson), ekipa kreće u potragu za Thanosom, no osveta ne urodi očekivanim plodom…

I to je to, pitate se? Ma jok. Ukoliko ne želite brojne spoilere koji će vam uništiti užitak gledanja, moram stati na ovih šturih nekoliko rečenica. Dakako, to pak ne znači kako temeljita analiza filma neće izostati. Vratimo se stoga na početak.

Sve je počelo davne 2008. s prvim ''Iron Manom''. Marvelovci su već tada počeli mudro plesti svoju mrežu filmova (kasnije nazvanu 'Marvel Cinematic Universe' iliti bolje znanu pod kraticom MCU), čija je kulminacija započela prošlogodišnjim, trećim nastavkom ''Avengersa''. 

Mnogi su nakon tog filma ostali što šokirani, što oduševljeni, no nikako ravnodušni. ''Avengeri'' braće Russo su dakako pomeli globalne kinoblagajne, no svima je bilo jasno kako je to tek početak kraja.

Avengers: Endgame (2019)

Režija: Anthony i Joe Russo

Uloge: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Karen Gillan, Paul Rudd…

Žanr: SF, akcija, drama

Trajanje: 181 min.

Nije to bio film bez mana (scenarističkih, prije svega), no braća Russo su napravili najbolje moguće iz tog kompleksnog materijala (pre)bogatog brojnim junačinama.

Akcija i humor su dominirali, dok dramaturški snažni prizori s druge strane nisu baš bili na najvišoj razini već su balansirali između patetike (Ultron i Scarlett Witch romansa) i iskrenih emocija (odnos Thanosa i posvojene kćeri mu Gamore).

Nakon šokantne, ali na određeni način i predvidljive završnice, fanovima je visio upitnik nad glavama? Kako je moguće da su tragično okončali ponosni vlasnici ultrauspješnih i tek pokrenutih franšiza poput Spider-Mana, Black Panthera ili Dr. Strangea, a na životu ostale 'druge violine' kao što je Black Widow ili War Machine? Ne brigajte.

Braća Russo i scenaristički dvojac Markus/McFeely su sve pomno razradili. Ovdje su uz Marvelovske ikone Iron Mana, Captaina Ameriku, Hulka, Thora pa čak i Ant-Mana, svoj 'labuđi pjev' konačno dočekali upravo ti zanemareni likovi. Black Widow, Hawkeye i Nebula su na najbolji način iskoristili svoje ukazane prilike i na najbolji način pokazali kako su itekako značajni za cijelu priču.

Uz impozantno trajanje od čak 3 sata (!), mnogi će možda očekivati pregršt akcije, no moram vas upozoriti kako ćete u tom slučaju biti razočarani. Naime, najžešći prizori su ostavljeni za samu završnicu, ali čovječe, kakva li je to tek bitka! Istog trenutka ćete zaboraviti na Wakandino šarenilo iz prethodnog nastavka i ostati zaprepašteni tamnim nijansama koje su, kako bi Deadpool rekao: - Mračne kao da su iz DC svijeta.

To dakako ne znači kako je ostatak filma dosadan ili sporogoreći, dapače, dramaturški prizori su ovdje pomnije izbalansirani, a za upečatljiv humor se uz provjereni dvojac Thor/Rocket neočekivano pobrinuo i Hulk.

Nažalost, niti ovaj film nije lišen određenih mana, a one ponovno dolaze iz delikatnog scenarističkog pera. Ovo će sad ipak biti lagani spolier. Dakle, kad u priču ubacite škakljive segmente zvane kvantna fizika i putovanje kroz vrijeme, stvari moraju biti kristalno jasne, a ne provučene kroz humor referirajući se na filmove poput ''Back to the Future'' i njemu sličnih.

Naime, scenaristi su neke stvari navodno pojasnili dok za druge očigledno nisu imali suvisle ideje. To na određeni način kvari kompletan dojam, no neću vam otkrivati te detalje jer ćete ih vjerojatno i sami zapaziti. Ipak, neću sitničariti jer ovo nije film za koji možemo reći kako uz sve napore odiše samom logikom ili umjetničkom težinom.

''Avengers: Endgame'' su ultraskupi superherojski spektakl za mlađe naraštaje (i sve one koji se osjećaju tako) koji su na najbolji način odali počast svojim junacima, prisjetili se (na inteligentno osmišljen način) ranijih filmova iz MCU-a, razveselili, a na kraju i rasplakali vjernu fanovsku vojsku.

Kraj? Za neke da, no za druge tek početak. Emocije? Ima ih na pregršt, stoga, u jednu ruku 'kantu' kokica, a u drugu paket maramica. Braća Russo su 'smućkala' pravi koktel za rušenje rekorda, šaku suza i vriću smiha.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!