Ostalo / Kolumne

Film

Ratovi zvijezda

Ratovi zvijezda

Šest filmova, jedna epska priča

Izvorni naslov: Star Wars
Režija: George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand
Uloge: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor
Godina: 1977.
Produkcija: Lucasfilm

Znanstvena fantastika je žanr koji se ne može pohvaliti s velikim brojem filmskih klasika, pa čak ni kvalitetnih filmova, ali "Ratovi zvijezda" zasigurno spadaju među najveća postignuća žanra.

Ovo je tekst o šest filmova i jednoj priči koja je zauvijek promijenila doživljaj gledanja filma. Ne može se nažalost reći da je svih šest nastavaka na jednakoj kvalitativnoj razini, ali "Ratovi zvijezda" su jedna priča, samo kao takvi mogu se promatrati, samo kao takvima može se o njima pisati.

Davne 1977. mladi redatelj George Lucas imao je ambiciju stvoriti film kakvog publika još nije vidjela. Lucasu je već tada forma bila puno važnija od sadržaja, težio je vizualnom savršenstvu. S "Ratovima zvijezda" ga je i postigao, uspio je na filmskom platnu prikazati nešto što publika nikad ranije nije vidjela. I čemu nije mogla odoljeti.

Kad se priča o ovom filmu jako često spominje se termin "svemirska opera". Negdje u toj definiciji nedostaje riječ epska. Jer "Ratovi zvijezda" imaju se svako pravo nazivati epom, već samo zbog vremenskog razdoblja koje pokrivaju. Okarakterizirati kao operu gotovo je savršena formulacija; pišući scenarij za filmove iz serijala Lucas je gotovo isključivo bio razmišljao kako će pojedina scena izgledati na ekranu, dok je priču složio od niza klišeja koji su se kroz razna dijela provlačila stotinama godina prije nego je on snimio svoju "operu".

No, publika se navukla. "Ratovi zvijezda" postali su jedan od onih filmova koji se iznova gleda na desetke puta i koji su obilježili nekoliko generacija filmofila. Njihova kvaliteta, posebno tri posljednja dijela koji objašnjavaju događaje koji su prethodili izvornoj trilogiji, možda jest upitna, ali imaju dovoljno aduta kojima to nadoknađuju. Izvorna trilogija čak i danas, usprkos napretku digitalne tehnologije i sve realnijim specijalnim efektima, izgleda jednako spektakularno kao i prije 30 godina, a posjeduje i šarm nesvojstven modernim holivudskim blockbusterima.

Lucasov serijal (jer on to jest bez obzira što su kao redatelji na petoj i šestoj epizodi potpisani Irvin Kershner i Richard Marquand) usmjerio je Hollywood u novom smjeru i iznova definirao značenje filmskog megahita. Svih šest nastavaka iznova je punilo kino dvorane bez obzira što publici ustvari nisu nudili ništa novo. Ali su nudili vrhunsku zabavu kakvu nitko drugi nije.

"Ratovi zvijezda" danas egzistiraju na razini mitologije. Svijet koji je Lucas stvorio na prepoznaje se na jednakoj razini opće kulture kao npr. mitovi antičke grčke, s kojima ima i poprilično dodirnih točaka. Njegovi heroji i antiheroji poput Lukea Skywalkera, Darha Vadera, Hana Soloa ili Princeze Leie likovi su koje svako dijete diljem svijeta prepoznaje i voli. Ili će ih tek zavoljeti.


Reci što misliš!