Ostalo / Kolumne

Film

"Riskantan posao" ili mračna strana Amerike osamdesetih

Doba yuppie generacije, havajskih košulja i rekreativnih droga imalo je svoju mračnu stranu, stranu o kojoj se rijetko progovaralo tako direktno kao što to čini ovaj film.

Izvorni naslov: Risky Business
Režija: Paul Brickman
Uloge: Tom Cruise, Rebecca de Mornay, Joe Pantoliano, Bronson Pinchot
Trajanje: 98 minuta
Godina: 1983.
Produkcija: The Geffen Company

Osim što je proslavio bivšeg glumca, a danas profesionalnog scijentologa Toma Cruisea, "Riskantan posao" je značajan zbog još jedne stvari. Označio je početak stvaranja jednog uznemirujućeg filmskog tona koji će pratiti osamdesete. "Ovaj film zna što se događa iza zatvorenih vrata kupaonice Američkog sna", poetski je to sročio Roger Ebert i pogodio ravno "u sridu".

Da bi razumjeli "Riskantan posao" (i sve ostale kvalitetne filmove s predznakom "tinejdžerski" tog vremena, a bilo ih je puno i bili su popularni) najprije moramo razumjeti vrijeme i mjesto radnje. Osamdesetih godina prošlog stoljeća Amerika je postala vrlo zanimljivo mjesto. Američki san i patriotski ponos kojim se diči "zemlja slobodnih i dom hrabrih" oživio je upravo u tom razdoblju, pod utjecajem administracije Ronalda Reagana.

Uselivši se u Bijelu kuću nekad prosječni glumac (a kao što danas znamo i užasno loš predsjednik) postao je utjelovljenje zemlje u kojoj je sve moguće. Bila je to Amerika čiji su stanovnici odlučili staviti iza sebe ekonomske prevrate i krize sedamdesetih i živjeti jednim boljim, vedrijim životom. Ali doba yuppie generacije, havajskih košulja i rekreativnih droga imalo je svoju mračniju stranu, stranu o kojoj se rijetko progovaralo tako direktno kao što to čini ovaj film.

"Riskantan posao" ne funkcionira loše ni ako ga želite gledati kao jednostavnu tinejdžersku komediju, predvidljivu sitcom priču o mladiću čiji hormoni rade sto na sat i kurvi zlatnog srca, ali test vremena izdržao je prije svega zbog svog skrivenog političkog potkonteksta. Priča je to o Joelu, mladiću iz tipične suburbanske obitelji s urednom kućicom u cvijeću i tri automobila u garaži kojeg roditelji ostave sami kad odu na odmor na Havaje ili neko slično suncem okupano mjesto. U samo nekoliko dana Joel će uspjeti naručiti si prostitutku iz oglasa, zakrviti se s njenim svodnikom, upropastiti si nekoliko bitnih ispita u školi, izgubiti izuzetno vrijednu i rijetku umjetninu svoje majke i pretvoriti obiteljsku kuću u bordel.

Govoreći o "Riskantnom poslu" možemo hvaliti vješto napisane dijaloge ili glumačke izvedbe tada još vrlo mladih Toma Cruisea i Rebecce de Mornay, ali meni je osobno uvijek bila puno zanimljivija skrivena poruka ovog filma. "Riskantan posao" naučio nas je jednoj vrlo bitnoj lekciji iz razumijevanja Reaganove Amerike (koju će neki danas s vrlo dobrim razlogom nazvati "mračnim dobom"). Lekcija je to o okosnici američkog društva i civilizacije - kapitalizmu - koji se, ako ćemo vjerovati ovom filmu, baš po ničemu ne razlikuje od prostitucije.

Prateći Joelov put od zbunjenog i relativno asocijalnog srednjoškolca do uspješnog poslovnog čovjeka u samo nekoliko dana redatelj i scenarist Paul Brickman doslovno nam je nacrtao kanibalističku prirodu kapitalizma. U njegovom društvu, društvu sretnog i nasmijanog predgrađa Reaganove Amerike nije ni najmanje važno što je Joel svoj san da postane uspješan poduzetnih ostvario postavši svodnik. Upravo suprotno, time je oduševio izaslanika Sveučilišta Princeton koji je zbog toga za Joela rezervirao mjesto među intelektualnom elitom. Moralisti se mogu mrštiti, ali na kraju i oni moraju prihvatiti naučenu lekciju: kapitalizam potiče prostituciju - jer je i sam kurva.


Reci što misliš!