Ostalo / Kolumne

Film

Što za Oscare znači povećanje broja nominacija?

Što za Oscare znači povećanje broja nominacija?

"Kad bih vam rekao da 'Vitez tame' nije spomenut kad smo donosili ovu odluku, lagao bih".

Najveća filmska vijest ovog tjedna, možda i ove godine, pala je "s neba pa u rebra". Predsjednik američke filmske Akademije Sid Ganis u srijedu jutro održao je konferenciju za novinare u Beverly Hillsu i ničim izazvan plasirao bombu - broj nominacija za Oscare u kategoriji "najbolji film godine" proširen je s pet na čak deset! Ganis je objasnio da se Akademija na ovaj način želi vratiti svojim korijenima; posljednji put je u utrci za Oscarom bilo čak deset filmova davne 1943. godine.

 E sad. Ključno pitanje glasi: je li to dobra ili loša stvar? Najbolji odgovor dao je filmski kritičar San Francisco Chroniclea Mick LaSalle. "Sigurno nije loša stvar, a u nekim bi slučajevima mogla čak biti i dobra". Sasvim je jasno, naime, da će se povećanjem broja nominacija povećati i broj filmova koji su nagrađeni već samim time što su nominirani. Među pet nominiranih svake godine obično bude barem dva filma koji nemaju nikakve, ali ni najmanje šanse, da dobiju Oscara. Ove godine takvih će filmova biti barem pet. Oscari su, budimo realni, postali prilično predvidljivi. Među glavnim se kategorijama svake godine u prosjeku nađe jedno iznenađenje, ali većinu izvještaja s dodjela nagrade američki su filmski novinari već navikli pisati prije same ceremonije.

Tako dolazimo do onog dijela u kojem postaje jasno zbog čega bi ova promjena mogla biti dobra stvar. Štoviše, izuzetno dobra. Žanrovske i stilske odrednice koje film mora imati da bi dobio Oscara već dugo su dobro poznate. Akademija je zbog te svoje rigidnosti već postala zloglasna. Veći broj nominacija napokon će omogućiti filmovima iz mainstream produkcije da se nađu među kandidatima za Oscara. Iako se rijetko događa da blockbusteri svojom kvalitetom idu bok uz bok sa takozvanim ozbiljnim filmovima, s vremena na vrijeme doista se pojavi film kojeg publika, kritika i struka podjednako obožavaju.

Da budemo sasvim jasni, radi se o "Vitezu tame". Drugi dio sage Christophera Nolana o Batmanu po mišljenju je mnogih (među koje spada i autor ovog teksta) bio najbolji film prošle godine. Ali nije bio nominiran za Oscara. Zato što se radi o superjunačkom filmu, o neozbiljnoj temi, o filmu koji je snimljen prije svega da bi zaradio stotine milijuna dolara na kino blagajnama (što je doista i učinio). No, da je Batman prošle godine bio nominiran za najbolji film, tu bi nagradu vjerojatno i osvojio. Akademija si tako nešto očito nije željela dopustiti. "Kad bih vam rekao da 'Vitez tame' nije spomenut kad smo donosili ovu odluku, lagao bih", priznao je i sam Ganis na ranije spomenutoj konferenciji za novinare. Dakle, Akademija je očito shvatila da se neka pravila moraju promijeniti, da najbolje nije uvijek najozbiljnije, najduže i najnapornije.

"Mračni vitez", naravno, nije jedini primjer filma koji je svakako zaslužio nominaciju, a nije je dobio. Takvih je uradaka tijekom proteklih nekoliko godina bilo i više nego dovoljno. Na prvu loptu na pamet padaju prije svih "WALL-E" i "Djeca čovječanstva" ili Cronenbergova "Ruska obećanja". Mnogi kritičari smatraju da se u ovaj spisak može ugurati još i "Iron Man", ali mislim da toliko daleko ipak ne treba ići.

Prvi revolucionarni korak u svakom je slučaju učinjen. Sada treba vidjeti hoće li Akademija iskoristiti ovo proširenje da među deset ugura još dosadnih i pretencioznih filmova koje nitko doista ne želi gledati, ili će priliku dobiti i filmovi koji su ljude stvarno uspjeli zabaviti. Ukoliko to bude slučaj, već sad možemo predvidjeti da bi se među deset mogao ugurati "Star Trek", koji je pokupio lovorike i kod publike i kod kritike, kao i novi film Quentina Tarantina "Inglorious Basterds" koji u normalnim okolnostima ne bi imao gotovo nikakve šanse. Gotovo sigurno će nominaciju dobiti ovogodišnje Pixarovo remek djelo "Up" (barem kako bi se Akademija iskupila što "WALL-E" nije imao priliku da se natječe), novi triler Martina Scorcesea "Shutter Island", koji je po svojoj tematici također daleko od Oscarovskog, ali puno obećava, te prvi film Jamesa Camerona nakon "Titanica" - znanstveno-fantastična 3D perverzija zvana "Avatar". Pod uvjetom, naravno, da navedeni naslovi koji još nisu vidjeli mrak kino dvorana budu barem upola vrijedni buke koja se oko njih podigla.


Reci što misliš!