Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Za razuvjeravanje skeptika

Za razuvjeravanje skeptika

Iako su ovaj put kritike itekako podijeljene, ''Red lights'' bi preporučio svim ljubiteljima nešto misterioznijeg tipa trilera na tragu nesvrgnutog kralja žanra Hitchcocka, kao i svim zaljubljenicima u paranormalno

Ovaj tjedan sam dvojio između naslova koje bih vam preporučio, no nakon kratkog premišljanja odlučio sam se za film koji će mnoge zaintrigirati tematikom.

Red Lights (2012)

 

Režija: Rodrigo Cortés

 

Uloge: Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Robert De Niro, Elizabeth Olsen, Joely Richardson, Toby Jones...

 

Žanr: Triler, drama

U kino najavama, bez nekog definiranog datuma, spominje se film kojega se odavno možete domoći alternativnim putevima (dovoljno objašnjenje je suvišno) pa mislim da bi bilo dobro posvetiti pokoji redak filmu mladog i talentiranog redatelja čije vrijeme tek dolazi.

 Margaret Matheson (S. Weaver) je sveučilišna profesorica i psihologinja koja već desetljećima ruši tabue o paranormalnim događajima, koliko god oni djelovali stvarno. U pratnji svojeg asistenta Toma (C. Murphy), Margaret putuje diljem Amerike kako bi pronašla paranormalni slučaj koji nije povezan s nekom oblikom prevare. Nakon višegodišnjeg izbivanja kojem je prethodio tragičan događaj, u SAD se vraća famozni medij Simon Silver (R. De Niro) koji zaintrigira mladog Toma i vidno uzruja tajnovitu Margaret...

Prije dvije godine, svojim drugim dugometražnim filmom 'Buried' (solidan triler) maštu gledatelja zagolicao je talentirani španjolski scenarist i redatelj Rodrigo Cortés koji je svojim scenarističkim rješenjima po mišljenju brojnih kritičara i gledatelja preuzeo 'štafetu' od sada već posrnulog M. Nighta Shyamalana (The Sixt Sense, Unbreakable, Signs...).

Složit ću se da je komparacija dvaju redatelja neizbježna, no isto tako bih i naglasio da je prerano za takvu usporedbu, uzevši u obzir činjenicu da mladi španjolac iza sebe ima tek tri dugometražna filma, kao i to da je njegov prvi film u potpunosti žanrovski drugačiji (komična drama) u odnosu na posljednja dva. 

Bilo kako bilo, Cortés se nakon mahom pozitivnih kritika za spomenuti 'Buried' dohvatio još misterioznije tematike koja je je kroz filmsku prizmu uglavnom bila zastupljena kroz manje-više zatupljujuće horore poput sada još jednog besmislenog serijala ('Paranormal Activity'.)

Cortés je za razliku od prozvanih horor 'štancera' tematiku shvatio sasvim ozbiljno što je vidljivo po njegovoj godini i po dugoj pripremi scenarija i istraživanja nekih poznatih i manje poznatih paranormalnih slučajeva. U brojnim intervjuima, Cortés naglašava kako je prilikom pisanja scenarija inzistirao na obostranom (skeptici i vjernici) gledanju na fenomen.  

Istaknuo je i da osobno nije pobornik nadnaravnih pojava poput duhova, izvanzemaljaca i sl. no da s druge strane vjeruje u dan-danas znanstveno neobjašnjive parapsihološke sposobnosti kao što je npr. telekineza. Kroz pisanje scenarija Cortés je u naslovnoj ženskoj ulozi vidio isključivo glumicu (Sigourney Weaver) koja je na njegovu radost sa zadovoljstvom prihvatila rolu.  

Ostatak inače dosta dobrog castinga popunio je sa standardno dobrim Cillianom Murphyem (28 Days Later, Batman Begins, Red Eye, Sunshine...), najtalentiranijoj iz sestrinskog klana Olsen, Elizabeth, i na našu najveću radost vrlo angažiranog De Nira koji se za ulogu pripremio razgovarajući s brojnim medijima koji su ga nakon početnog skepticizma itekako razuvjerili otkrivši mu samo njemu znane detalje iz osobnog života.

Sam scenarij leži na građenju tenzije i Cortésu to uglavnom uspijeva unatoč brojnim rupama i rupicama u priči, no sve se mane lako zaboravljaju nepredvidljivim završetkom koji će brojne ponovno podsjetiti na spomenutog M. Nighta Shyamalana. S druge strane, Cortés je definitivno talent koji je unatoč limitiranom budžetu ('Buried') i okaljanoj tematici nadnaravnog sposoban izbaciti pokojeg asa iz rukava koji će nezahtjevne gledatelje odvratiti od njegovih još uvijek nezrelih scenarističkih odnosno redateljskih propusta.

 

Iako su ovaj put kritike itekako podijeljene, osobno bih film preporučio svim ljubiteljima nešto misterioznijeg tipa trilera na tragu nesvrgnutog kralja žanra Hitchcocka, kao i svim zaljubljenicima u paranormalno željnima nešto ozbiljnijeg tretmana spomenutog.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.