Ostalo / Intervjui

avanturist u zadru

Igor Tomić: Samo kad putujem osjećam kako živim u trenutku

Igor Tomić: Samo kad putujem osjećam kako živim u trenutku

Samo kad putujem osjećam kako živim u trenutku, kaže nam Igor Tomić, avanturist koji je u Zadru za mlade održao predavanje o couchsurfingu.

Ovaj mladi Splićanin prošao je preko 70 destinacija, od Europe do Amerike i Azije, a sve to zahvaljujući "metodi" koja nije za svakoga.

Kako je objasnio, boravak kod domaćina kroz couchsurfing podrazumijeva spremnost na sve, jednu opušteniju varijantu turizma...postoji baza couchsurfera na webu, gdje se registrirate i potražite smještaj.

Mladi Zadrani na susretu u Gradskoj knjižnici sa zanimanjem su popratili predavanje, popraćeno hrpom fotografija. Susret je organizirao CINAZ Zadar.

- Svi mi živimo u nekim socijalnim balonima, ovo je ulaz u nešto sasvim drugo...ti ljudi dolaze po vas u 2 ujutro, vode vas na ručak svojoj baki, baš uđete u svakodnevicu drugoga i on vam postane prijatelj. A nema ničega zauzvrat osim što trebate biti pristojni, prilagodljivi i eto...možda ostaviti neku sitnicu kao znak pažnje.

Ispričao nam je brojne čudne i čudesne situacije s putovanja. A njih ima zaista mnogo. Kaže kako mu je osobito draga Nikaragva, ali i Grčka.

Iz Gvatemale je krenuo prema granici s Meksikom. Na barikadama pričao je s ljudima, prosvjednicima rudarima. - To nije junačka priča. Stigli su policajci, krenuli su i na nas. U tom kaosu zaključili smo ostati u centru. Nakon par minuta, rudari su nam prišli i mislili su da smo se pridružili njima. Čak su nas i mediji intervjuirali!

Ove godine dobio je i lijepu nagradu...

- Nakon 6 godina, nekoliko popijenih polja kave i puno podrške od najbližih ljudi, kolega diljem svijeta i najbolje mentorice, lipo dođe nagrada Švicarske Zaklade za Znanost za najboljeg mladog znanstvenika u području Matematike, Tehničkih i Prirodnih znanosti. Ako ne tražim previše, sad još samo da mi je doživit titulu Hajduka...


Reci što misliš!