Ostalo / Intervjui

vinko radovčić (drama plus):

U "Loliti" se pitamo gdje završava fikcija, a gdje počinje stvarnost, te koliko smo zapravo slobodni kao autori

U
Bojan Bogdanić

Kada me netko pita s kim mi je drago popiti kavu, upaliti diktafon i voditi male bilješke, s kim se i sama "resetiram" i motiviram, odgovor je jednostavan. Vinko Radovčić, voditelj Drame plus, koja nam je i kroz 2023.-u godinu pružila mnogo.

Prije svega mladima koji uživaju u glumi i procesu stvaranja kazališne predstave, a potom i publici koja se nerijetko nakon predstave propituje. Magija teatra, u vremenu u kojem smo zasićeni kojekakvim sadržajima, nešto je baš za dušu. A Zadar ima Dramu plus da nam pomogne u tome ''za dušu". 

- Blagdani su protekli u kratkom odmoru, upravo smo imali jednu lijepu suradnju s Udrugom slijepih Zadarske županije. Projekt ''Slušam kazalište'' dugo se kuhao i napokon smo ga ostvarili kroz susret s članovima udruge, čitali smo im iz drame "Ožiljak". Vrijeme je ovo darivanja i ljubavi, u tom smislu glumcu nema većeg dara od onoga da osvoji publiku, kaže nam Radovčić. 

Sljedeće pitanje i pitanje odmah iza - što je za Dramu plus bio najveći ''top'' godine, a što ''flop''? Svatko tko se bavi umjetnošću ima uspone i padove.

- Mislim da je ovu godinu definitivno obilježilo pokretanje Prvog Festivala monodrame u Zadru. Odmah je dobio svoju publiku, te što je jako važno, podršku Grada Zadra, kaže nam Radovčić i potvrđuje da nas čeka i drugo izdanje u 2024.-oj godini, i iako je to jedno ''slatko opterećenje'' za njega osobno, jer prisjetio me, pogledao je 40 monodrama, projekt je toliko dobro prihvaćen da jednostavno - mora ići dalje.

Radovčić kaže kako je možda jedno malo razočarenje to što izuzetno hvaljena predstava “(Pret)posljednja panda ili statika”  ne može dalje kontinuirano igrati - jako je dobro je primljena od publike,  te od žirija Nagrade hrvatskog glumišta.

- To je stvarno jeka moje generacije. Ako treba vrištati u kazalištu, to je taj vrisak, poručuje.

Jedna od lijepih suradnji ostvarena je s HAVC-om, radionica kazališnog videa za članove Drame plus uz redatelja Tomu Zidića i Anu Marinov. Super iskustvo, vrijedi ga ponoviti, ističe Radovčić.

Punom parom nastavlja se s projektom “Lektira na sceni”. Za HNK Zadar, Radovčić će uskoro početi raditi i Nabokovu Lolitu, i prema njegovom riječima, nećemo ostati ravnodušni.

Predstavu koju radi za HNK Zadar bavit će se pitanjem gdje završava fikcija, a gdje počinje stvarnost, te koliko smo zapravo slobodni kao umjetnici/autori.

Uz sve ovo, kada Vinko Radovčić stigne pratiti druga kulturna događanja, pitam se, pitam i odgovor je - sve se može, naravno, ako dopusti vrijeme - posljednja izložba koja ga je oduševila je Plavi salon u Zadru, a posebno ga je zaintrigirala predstava "Što na podu spavaš" koju je pogledao u Zagrebu, snažnog teksta, režije, poruke.

Bila je tu i predstava Antigona, potom čak 4 igranja Tko je ubio mog oca u KUNST teatru i jedna izvedba u HNK Zadar... a sad? 

Nema odmora.

U prostorijama Drame plus "kuha se" San Ivanjske noći i Mali princ. Te ćemo predstave moći pogledati početkom godine u Hrvatskom narodnom kazalištu i Kazalištu lutaka.

 


Reci što misliš!