Ostalo / Intervjui

ovo morate probati!

Ifigenija - zadarska tajna prezentirana u uzbudljivoj video igri

Ifigenija - zadarska tajna prezentirana u uzbudljivoj video igri

Stalni postav Narodnog muzeja Zadar reprezentira povijest grada kroz niz pažljivo postavljenih izložaka i vrijednih eksponata. Koje se priče skrivaju iza slika i predmeta izložbe te tko je Ifigenija, saznat će oni koji igru zaigraju.

Industrija videoigara danas je najveća zabavljačka industrija na planeti. To je ekonomski mamut koji vrti tri puta više novaca od industrije glazbe i četiri puta više od filmske industrije.

Hrvatska u tom segmentu kaska, postoji određeni kolektiv tvrtki koje se bave proizvodnjom video igara, no ni izdaleka blizu koliko je zapravo potražnja. Ljudi se puno igraju, kultura igranja sve se više integrira u opću kulturu, a medij videoigre sve više dokazuje svoje mogućnosti i umjetničke dosege.  

I zato vijest da je Zadar dobio svoju novu video igru posebno veseli.

Ifigenija, narativna puzzle avantura, uzbudljiva je video igra koja igrače ubacuje u kožu istraživača koji kroz niz zadataka moraju upoznati ali i razotkriti tajne koje grad skriva u svom najprominentnijem muzeju.

Stalni postav Narodnog muzeja Zadar reprezentira povijest grada kroz niz pažljivo postavljenih izložaka i vrijednih eksponata. Koje se priče skrivaju iza slika i predmeta izložbe te tko je Ifigenija, saznat će oni koji igru zaigraju.

Ovako je igra predstavljena na službenim stranicama:

Baštinski istraživači posebna su vrsta operativaca koji rješavaju izazove u obliku pitalica i slagalica da bi razotkrili tajne skrivene u povijesti i umjetnosti muzejskih izložaka.

Najuzbudljivije tajne grada ne nalaze sa samo na ulicama i trgovima već i u osvijetljenim salonima njegovih institucija.

Muzej u kojem je izložena povijest grada mjesto je koje sadrži stotine uzbudljivih priča skrivenih u lakiranim slojevima prošlosti na slikama i namještaju njegovih izložaka. Jedna takva slika, Žrtvovanje Ifigenije, koja se nalazi u Narodnom muzeju Zadar, sadrži najdramatičniju tajnu grada.

Jesi li ti prava osoba za riješiti Ifigenijinu tajnu?

U ovoj igri postaješ član tima baštinskih istraživača u kojem zajedno s agenticom kodnog imena e-Genija odlaziš u Narodni muzej Zadar da bi zajedno razotkrili tajnu umjetničkog djela koje sintetizira povijest grada Zadra.

Ifigenija je nastala kao rezultat Erasmus+ projekta “Next-Museum: Promicanje digitalizacije u malim i srednjim muzejima kroz osobu digitalnog kustosa” u kojem je Narodni muzej Zadar na izazov potrebe za gamifikacijom muzejskih sadržaja odlučio napraviti igru.

Tim muzealaca vođeni Ivanom Dražić i Koraljkom Alavanjom obratili su se Želimiru Perišu, zadarskom piscu koji je okupio tim sa sobom u ulozi glavnog programera.

Sam projekt povezao je šaroliki tim zadarskih umjetnika i poznavatelja igara: Želimir Periš napisao je priču, Roberto Vodanović Čopor skladao je originalnu glazbu, Adrijana Vidić radila je fotografije, a Zlatko Bukač narativni dizajn.

Timu se pridružio i niz tehničkih izvođača, ali i ekipa muzealaca koji su pažljivo verificirali sadržaj koji je prepun priča i informacija iz zadarske povijesti.

Autor, Želimir Periš, o igri kaže: “Igra jest ciljano napravljena za populaciju srednjih i starijih učenika, to su oni kojima muzeji najviše trebaju, koji će tamo najviše naučiti i koje želimo privući u muzeje, međutim, vidjeli smo da igra super funkcionira kod svih ljubitelja povijesti umjetnosti i dobre zagonetke. Igra kombinira zadatke istraživanja i učenja s puzzlama i zagonetkama i nudi dva sata meditacije i avanture svakome tko se usudi. Videoigra je poseban multimedijalni proizvod, a neki njeni dijelovi, poput divne atmosferične Čoporove glazbe umjetnost su za sebe.”

Tko su Nassisi i Borelli?

Što je slikao Drioli, a što klesao Bersa?

Koju je zgradu izgradio Luxardo a po kakvoj je rivi gazio Franjo Josip? Tko je Ifigenija i mora li se žrtvovati za dobrobit zajednice?

Zašto je njena priča važna za sudbinu grada Zadra? Svi koji žele otkriti odgovore na ova pitanja, mogu ih sami otkriti u dva sata zabave.

Igra je potpuno besplatna i dostupna za igru na stranicama Narodnog Muzeja Zadar, tj na linku


Reci što misliš!