Ostalo / Intervjui

vinko radovčić:

Zlatko Košta - samo je hodao pored vas i bio prijatelj!

Zlatko Košta - samo je hodao pored vas i bio prijatelj!
Željko Karavida

Voditelj Drame plus i spiritus movens mladih Zadrana najavio nam je prvi Festival monodrame s posvetom Zlatku Košti.

S Vinkom Radovčićem susrela sam se – a gdje drugdje nego u Gradskoj knjižnici, našem omiljenom caffe baru, kako bi porazgovarali o sljedećem za Zadar itekako važnom kulturno umjetničkom projektu.

Voditelj Drame plus i spiritus movens mladih Zadrana najavio mi je prvi Festival monodrame s posvetom Zlatku Košti.

baa01ed9762757b6869860ea957af10f.jpg?v=2Odrastali smo sa Zlatkom, s njegovim ulogama u kazalištu lutaka. Istinska veličina od čovjeka, umjetnika, lutkara, glumca, prijatelja, tako skromna i tako nenametljiva, njegovom nas je odlazak sve dotaknuo. Prvu priliku biti na sceni sa Zlatkom imao sam u predstavi Koza, s našom Jasnom Ančić. Od tada se nastavila lijepa suradnja, kroz projekte poput Gospoda Glembajevi, Therese Raquen, Bepo i Marijeta...priča nam Vinko, prisjećajući se odnosa s Koštom i posljednjeg mu izlaska – pratio je predstavu „Pazi što govoriš“.
 
Priznaje, Košta nikada nije bio oštar kritičar ili pružao pretjerane savjete, „samo je hodao pored vas i bio prijatelj“, baš onako kako kaže Camusov citat, nenametljiva podrška...

 

Festival monodrame održat će se u Kazalištu lutaka Zadar i to od 28. kolovoza do 4. rujna.

U selekciji je osam monodrama iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, koje su, otkriva nam Vinko, različite konceptualno i tematski.
 
-  U središtu je isključivo glumac. Što se tiče tema, monodrame se bave muško ženskim odnosima, gubitkom voljene osobe, rehabilitacijom i integracijom osoba s invaliditetom, ovisnosti o društvenim mrežama, životu žena u malim sredinama, ...
 
Vinko nam kaže koliko je ponosan što su mnogi akteri bili presretni što će nastupiti u Zadru, počašćeni biti dio prvog izdanja ovakvog festivala, koji je veliki vjetar u leđa nezavisnoj umjetničkoj sceni, a znamo da u Hrvatskoj ista tvrdoglavo, entuzijastično i kontinuirano drži dah.

Umjetnički žiri čine Teodora Vigato, naša istaknuta teatrologinja, glumica Jasna Ančić i glumac Dominik Karakašić – rekla bi, iskustvo, mudrost, i mladost u jednom!
 
Najbolja predstava ponijet će nagradu iz Zadra, a za sve vas koji ćete doći pogledati predstave i podržati Festival i uspomenu na Zlatka Koštu informacija – ulaznice se mogu nabaviti sat vremena prije predstava (sve započinju u 21 h). 

Festival su podržali Grad Zadar, Zadarska županija, Kazalište lutaka Zadar i ugostitelji Skoblar, Botanist, Zlatni vrtić i Pašta i svašta…


 


Reci što misliš!