Ostalo / Intervjui

razgovor s glumcem

Marko Kasalo: Drama Plus je dokaz da se stvari događaju i u Zadru

Marko Kasalo: Drama Plus je dokaz da se stvari događaju i u Zadru
Drama plus

Drama plus ovaj mjesec odlučila nas je počastiti ponovom izvedbom predstave koja, od svoje premijere u Zadru, nije nikoga ostavila ravnodušnim.

Nakon gotovo godinu dana "pauze", ponovo smo razgovarali s Markom Kasalom, glumcem koji je oduševio i publiku i kritiku u predstavi Tko je ubio mog oca?, u režiji Vinka Radovčića.

Drama plus ovaj mjesec odlučila nas je počastiti ponovom izvedbom predstave koja, od svoje premijere u Zadru, nije nikoga ostavila ravnodušnim. 

Prošle godine bila je u programu poznatog Festivala glumca.

Talijanska kritičarka u izdanju Oretta Bressan pisala je o zadarskoj predstavi Tko je ubio mog oca, koju je pogledala u Rijeci prilikom gostovanja Drame plus. Talijanska kritika kaže: “Apsolutno remek-djelo, u kojem dramaturgija, režija i glumačka interpretacija dišu i kreću se kao jedan organizam.”

Autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ''zadarsko'' bilo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama.

Predstava nam donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana "Raskrstimo s Eddyjem", kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.

Podsjetimo, radi se o monodrami, Marko ''nosi'' predstavu od prve do posljednje minute, a emocionalna gradacija koja se tu razvila ponukala me da ponovo razgovaram s njim.

- Jako mi je drago ponovo doći u Zadar, igrati ovdje. Prošli put bili  smo u Kazalištu lutaka, a sada imamo priliku napraviti predstavu za publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na sceni sa mnom je publika, jako smo blizu, gotovo se dodirujemo, i u tom smislu mislim da je moja prilika još izazovnija.

Redatelj i voditelj Drame plus Vinko Radovčić nije pogriješio u izboru osobe koja će na sceni utjeloviti Sina u predstavi "Tko je ubio mog oca". Ovo je predstava prema romanu francuskog autora i govori o složenim obiteljskim odnosima. Na minimalistički postavljenoj sceni Marko Kasalo je Sin, ali on nije sam. Njegove glumačke interpretacije sjećanja i režijski postupci u svakom gledatelju zaista oživljavaju i važnu figuru Oca, u to nema sumnje.

- Jako sam se brzo vratio u tekst, u cijelu priču, to je bio najmanji problem. Da, intenzivna je predstava, ali u procesu rada malo smo neke dijelove transformirali, prilagođavajući se novoj sceni.

U Zagrebu, gdje Kasalo živi, s kazališnom družinom radio je proteklo vrijeme na nekim projektima, a jako nam je pohvalio dramaturga Mihovila Rismonda. Kaže kako u Zagrebu djeluje dosta mladih umjetnika u nezavisno kulturnoj sferi, pa primjerice u veljači imaju okupljanja u klubu Medika. Nisu to samo predstave, bude tu i izložba, koncerti, skupovi i sl. 

Koliko se važno "kretati u krugovima glumaca i redatelja"?

- Pa, rekao bi da je važno, naravno, uvijek se tu stvaraju neka nova prijateljstva, suradnje, ideje. Uvijek ima taj jedan dio kada se moraš otvoriti drugima, ali i onaj kada se vraćaš u sebe i k sebi. Mislim da Zagreb ima što ponuditi, ali isto tako i Osijek ili Rijeka. Drama Plus je dokaz da se stvari događaju i u Zadru. Sviđa mi se i što rade lutkari, oni su stvarno jedan poseban svijet umjetnika. Malo sam se već zasitio zagrebačkih drama, volio bi da se više rade dobre komedije. Dobru komediju uopće nije lako napraviti.  Volim i neke predstave koje ne možeš uopće staviti u neke okvire, neke pomaknute stvari, priča nam Marko. 

Pitali smo ga koliko je "mijenjao'' izvedbu, kaže nam - malo je ''spustio gas'', odnosno, poslušao savjet Davora Svedružića s Festivala glumca, lagano usporio na sceni. Za predstavu kaže da funkcionira jedino i isključivo s publikom. 

Komentirali smo i prošlogodišnji film koji je bio izuzetno važan za hrvatsku kinematografiju - Sigurno mjesto. Marko nam kaže kako je to jedan od najpoetičnijih hrvatskih filmova koji je gledao, koji na najjednostavniji mogući način govori o izuzetno teškoj i važnoj temi.

Nismo mogli izbjeći ni komentiranje dodjela nagrade Oscar. Složili smo se - politička korektnost izbila je dio čarolije. 

A kada je riječ o serijama i filmovima na streaming platformama u koje sam sama (previše) zaronila, Marko tu ne vidi svoj eskapizam. 

On igra šah i čita. Kaže da mu je odličan Pavao Svirac - Književna groupie. I naravno, ništa bez kretanja, Marku je draga košarka, koju voli od djetinjstva i ljubav prema tom sportu, danas više kroz rekreaciju, nije ga napustila.

 

 


Reci što misliš!