Ostalo / Intervjui

#circoart

Xiomara Ruiz Ratković: San mi je otvoriti školu cirkuske umjetnosti u Zadru

Xiomara Ruiz Ratković: San mi je otvoriti školu cirkuske umjetnosti u Zadru
Iva Pejković

Akrobacije na svilenim trakama, hammock zračna joga, trapez, kolutovi, ljubav prema specifičnoj vrsti tjelovježbe i scenske umjetnosti, odnosno kombinacija najboljeg od oboje, pokreće "zadarsku kolumbijku" Xiomaru Ratković.

S Xiomarom sam popila kavu u atriju Gradske knjižnice Zadar i njezini su me zarazni entuzijazam i posvećenost odmah osvojili. Ona je pokrenula Udrugu Circo Art i najviše surađuje sa Zadarskim plesnim ansamblom, kada kroz zajedničke projekte prezentira ono što radi s polaznicima svoje ''male škole''. 

- Započinjemo s novim treninzima u listopadu. Radimo na dvije lokacije, imamo treninge u ŠC Franka Lisice i u ŠC Ravnice. Imat ćemo Dan otvorenih vrata, kada nam možete doći na besplatan trening i probati - bez srama i obaveze, a to će biti u utorak, 1. listopada od 12 do 14 sati za djecu i mlade i u četvrtak, 4. listopada u 18 sati za odrasle, te u utorak, 7. listopada u 20 sati za odrasle.

Lijepa Kolumbijka u Hrvatskoj je već 17 godina, a život je posvetila ovoj umjetnosti koja razvija fleksibilnost i snagu, posebno i samopouzdanje.

- Predivno je kako već nakon prvih treninga polaznice počinju zapažati promjene, mnogo su snažnije i mogu napraviti neke figure koje nisu ni sanjale da će biti moguće - naglasak je na zagrijavanju i vježbama snage, a tu je naravno i glazba kao dodatna motivacija, kaže nam Xiomara.

Pitali smo je ima li uopće srodnih škola u Hrvatskoj. U Splitu, Rijeci i Zagrebu djeluju slične udruge. Kakva je budućnost cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj, koju je i Ministarstvo kulture i medija konačno uvrstilo u kategoriju izvedbenih umjetnosti?

- U Kolumbiji je cirkus popularan. Ja sam završila studij na glumačkoj akademiji i cirkuskoj školi Nacional Circo Para Todos Colombia. To je trajalo pet godina, prve tri godine se uči o različitim cirkuskim tehnikama, a onda se u posljednje dvije specijalizira za onu od koje se planira karijera.

Ministarstvo kulture i medija dalo je zeleno svjetlo, pa se nadam da ćemo biti prepoznati na natječaju i dobiti dodatna financijska sredstva koja su nam potrebna za normalno funkcioniranje udruge. Sada kad postoji zakonski okvir za pokretanje škole, tu vidim isto velik potencijal. Htjela bi otvoriti pravu cirkusku umjetničku školu po uzoru na fakultet koji sam završila u Kolumbiji.

Osim plesa na svili kojega većina ljudi već upoznala i kroz showove kao što je Supertalent (a Xiomara se i tu prezentirala i osvojila žiri), zanimljiva je i tzv. yoga u zraku koja se izvodi u hammocku. 

Što vam treba za početak?

- Važno je imati ugodnu odjeću i osjećati se ugodno, preporučam da to bude triko, i za početak radimo lagano zagrijavanje i izolacijske vježbe. Figure i koreografije dolaze kasnije, svi mišići vam tu rade, a isto tako prelazite neke vlastite granice. Pobjedite sami sebe iz treninga u trening i naravno, sve vas to gradi u bolju osobu.

Sve aktivnosti udruge Circo art možete zapratiti na Facebooku!

 


Reci što misliš!