Ostalo / Intervjui

zadarska umjetnica

Antonija Gospić: Staklo je vještina koja se uči cijeli život

Antonija Gospić: Staklo je vještina koja se uči cijeli život

Naša sugrađanka, umjetnica Antonija Gospić, vratila se iz Francuske prepuna dojmova, a uskoro ide u Veneciju na prestižan festival koji okuplja umjetnike i dizajnere koji stvaraju čaroliju od stakla.

- Na Međunarodnom festivalu stakla u Francuskoj "Flame Off France" prezentirala sam nakit od staklenih perli. To su puhane perle, ne izgleda kao staklo na prvi pogled. Svaka je perlica ručno rađena i unikatna. Imala sam priliku biti u društvu vrhunskih umjetnika, kolege rade fantastične stvari, jako dugo se bave time i stvaraju nevjerojatne predmete. Staklo je jedna vještina koja se zapravo uči cijeli život, ja još imam jako jako puno za naučiti, kazala nam je Antonija.

Zanimalo nas je koliko se dugo bavi umjetnošću u staklu - 13 godina, otkriva nam i kaže kako je ponosna što je stigao poziv da svoje radove i naš zadarski Muzej antičkog stakla u kojem radi predstavi u Veneciji na prestižnoj grupnoj izložbi.

- Još ne vjerujem. Bit će to u palazzu Erizzo Nani Mocenigo u Veneciji, samom centru grada, izložba nosi naziv Transparent breath, ''Transparentni dah''. Izlažu se komadi od stakla, i okupit će se dvadeset dizajnera iz cijelog svijeta, velika mi je čast naći se među njima.

5af0bd15c33133c65703d70e4476b32c.jpg?v=2Međunarodna izložba bit će uvrštena u dio Venice Glass weeka, koji se održava svake godine u Veneciji u mjesecu rujnu.

- Okuplja se 80 tisuća ljudi na Venice Glass weeku koji traje tjedan dana i ta izložba je za mene i Muzej velika stvar. Time upoznajemo ostatak svijeta s onim što radimo. Živimo u modernom dobu pa su do mene došli putem društvenih mreža. Tako je stigla pozivnica. 

Fantastična je stvar što će se tako MAS Zadar i naša Antonija predstaviti na međunarodnom festivalu.

Selektirano je do tri komada, a Antonija predstavlja dvije ogrlice.

Jedna od njih je dosta aktualna - početkom pandemije Antonija je izradila perle koje su bile svojevrsna vizija Covid virusa. Stakleni "virusići" osvojili su i stručno povjerenstvo venecijanskog Glass Weeka. 

- To je nešto što nam je obilježilo živote, bila je to moja umjetnička reakcija na sve što nam se počelo događati kada je tek krenula cijela ta pandemija. To je bilo sveprisutno, jednostavno sam vidjela nešto u tome...teško nam se bilo odmaknuti od toga. Možda je taj koronavirus čak i lijep, barem ovako kroz artistički izraz, u nakitu, šali se Antonija.

U Muzeju antičkog stakla izrađuje replike antičkih ogrlica, ali ima i dio kada radi suvremeni asortiman, otvorene ruke...

- Da, zadovoljni smo kako smo prepoznati sa suvenirskom ponudom - svaki komad je unikatan, dolaze domaći i stranci, kupuju unikatne suvenire, prepoznaju jedinstvenost i autentičnost muzeja i Zadra. 2009. Muzej je nagradila je Hrvatska turistička zajednica priznanjem "Plavi cvijet". a istoga sam dobila i osobno 2012. za suvenir, 2012. sam dobila i "Nasmiješeno sunce" Grada Zadra... tako da možemo reći kako ljudima nudimo nešto jako dobro i kvalitetno. Sretna sam i zahvalna što se sve to događa i što stvarno imam potporu kolega u Muzeju koji me podupira po pitanju svega, Muzej jako puno radi za turističku i umjetničku dimenziju Zadra.

 


Reci što misliš!