Ostalo / Intervjui

poduzetničke priče iz zadra

Ana Fiolić: Prepoznali smo potrebu za ulaganjem u autohtone sorte!

Ana Fiolić: Prepoznali smo potrebu za ulaganjem u autohtone sorte!

Polako se "zagrijavamo" za nadolazeći događaj koji će okupiti sve ljubitelje vina na jednom mjestu. Zadar Wine festival održava se 1. i 2. travnja u prostorima ŠC Višnjik, a mi smo porazgovarali s damom koja stoji iza nagrađivanih vina i likera Fiolić! Tko nije probao njihovu maraštinu, neka to svakako učini na Zadar Wine festivalu.

- Vina Fiolić po drugi put nastupaju na Zadar Wine Festivalu, takva su nam okupljanja izuzetno važna i zbog potencijalno novih kupaca ali i kako bi sa kolegama vinarima izmijenili iskustva, upoznali se bolje i sl., kazala nam je Ana Fiolić.

Ove godine publici Zadarskog Wine Festivala predstavit će se sa pet vinskih etiketa.

- Bit će to naša Maraština, Maraština Sur Lie, Rose, Cuvee crno i Merlot te dva likera. Liker od Maraške i Liker od suhe smokve. Od toga bi posebno  istaknuli našu Maraštinu, budući je riječ o autohtonoj sorti za koju smo na zadnjem Vinfestu 2021 osvojili sve šampionske titule, te oba likera koja također radimo od autohtonih sorti, za njihovu kvalitetu dobivamo različita priznanja kako na međunarodnim tako i na domaćim natjecanjima. 

A što ih je u profesionalnom smislu naučila ova pandemijska situacija?

- Ovu pandemijsku situaciju smo koliko smo mogli  okrenuli u svoju korist, jako puno smo radili na još većem podizanju kvalitete naših proizvoda, ulagali smo u znanje i nove tehnologije , okrenuli smo se više domaćem tržištu, prepoznali potrebu za ulaganjem u autohtone sorte, bolje smo nastojali upoznati tržište. 

Što je u ovom poslu najveći izazov? Može li hrvatska vinska scena ići još "više"?

- U našem poslu najveći izazov je iz godine u godinu napraviti najbolje vino koje možemo. Hrvatska vinska scena je još uvijek slabo prepoznata kao vrhunska vinska scena izvan Hrvatske, trebamo raditi na tome i jačati izvoz naših vina na međunarodna tržišta. 

Fiolić proizvode možete pronaći u sklopu njihove jako zanimljive vinarije na Boriku, na adresi Matije Gupca 29. 

 

1. i 2. travnja rezervirajte za Zadar Wine festival!

 

 

[Ivan Stiblik, organizator ZWF] 

Zadar Wine festival - podsjetimo, počinje 1. travnja i to u osvježenom, proširenom izdanju i na novoj lokaciji.  

Spoj vinara, ugostitelja, hotelijera i ljubitelja vina vraća se s novom energijom i bit će zasigurno još jedan dokaz kako u Hrvatskoj imamo proizvođače kao važne sudionike u identifikaciji i promociji turizma. 

Zadar Wine festival odvijat će se u dvorani Krešimira Ćosića. Odaziv je odličan, prijave stižu iz cijele Hrvatske, i već sada možemo najaviti stotinjak izlagača. Bit će tu i gostujućih chefova i naravno, dobre glazbe. Ne propuštamo!

Više čitajte OVDJE


Reci što misliš!