Ostalo / Intervjui

gradske priče

Matea Bakmaz: Odjel za mlade bit će prostorno i sadržajno uz Američki kutak te glazbenu i filmsku zbirku

Matea Bakmaz: Odjel za mlade bit će prostorno i sadržajno uz Američki kutak te glazbenu i filmsku zbirku
Iva Pejković

Svakim danom u svakom pogledu sve više napreduje zgrada budućeg Centra za nezavisnu kulturu i mlade, a mi smo provjerili kada će se useliti prvi stanari - jedan od njih je Gradska knjižnica Zadar, kojoj će tu pripasti čak 1000 kvadrata

Odgovore smo potražili kod Matee Bakmaz iz odjela za Odnose s javnošću Gradske knjižnice Zadar.

U kojoj je fazi GKZD s preseljenjem građe u prizemni dio?

- Knjižnica još nije uselila u predviđene prostore Odjela za mlade u novoj zgradi. To svakako ovisi završetku svih potrebnih radova u zgradi budućeg Centra za mlade. Već duže vrijeme radimo na pripremi preseljenja koja osim organizacije prostora i nabave nove knjižnične građe te reorganizacije postojeće, obuhvaća i programsku odrednicu koja će nas usmjeriti ka budućim programima za mlade.

Koliko kvadrata je namijenjeno samom Odjelu za mlade?

- Za Gradsku knjižnicu Zadar predviđeno je krilo zgrade od oko 1000 m2 koji će prostorno i sadržajno biti spoj Odjela za mlade, Američkog kutka GKZD te glazbene i filmske zbirke.

Je li pandemija usporila realizaciju projekta?

- Možemo reći kako je imala utjecaj jednako kao i na sve projekte čija se realizacija zatekla u vrijeme pandemije bolesti COVID-19. No, bit ćemo optimistični i vjerovati kako je najgore iza nas te da će 2022. donijeti realizaciju svih započetih projekata.

Možemo li se nadati ''ulasku'' već prije ljeta 2022.?

- O točnom datum ne možemo razgovarati, ali vjerujemo da će to biti u što skorije vrijeme.

Koje projekte za mlade možemo istaknuti (koji su se do sada provodili) u GKZD kao one koji će se nastaviti ili još dodatno proširiti?

- Programi za mlade koji su se realizirali u Knjižnici unazad nekoliko godina su ,,Googlaj, ali pametno!" – program informacijskog opismenjavanja za tinejdžere, „Duktus“ – digitalno slikanje za mlade, zatim organizirani su klubovi čitatelja za mlade u Središnjoj knjižnici i ograncima, a programi za mlade uvijek su dio manifestacija Zadar čita i Festival stripa - Zbirka 74.

S ciljem zadržavanja postojećih mladih korisnika i animiranja novih te poticanja doživljaja knjižnice kao mjesta druženja i razvijanja vještina kroz neformalno učenje, početkom školske godine 2021./2022. pokrenut je novi program s krovnim nazivom Zajedno s mladima.

Okupila se vrlo aktivna i zainteresirana skupina srednjoškolaca pa su se na temelju njihovih interesa pokrenula tri kluba: Klub čitatelja, Anime klub te Dungeons & Dragons klub.

Mladi nisu samo sudionici nego su i kreatori sadržaja pa dio aktivnosti sami osmišljavaju i provode.

 

 


Reci što misliš!