mladi zadarski ugostitelji stjepan i ante
Upornost i ljubav prema onome što radiš ključni su za svaku poduzetničku priču
Upornost i ljubav prema onome što radiš ključni su za svaku poduzetničku priču, kažu nam mladi zadarski ugostitelji koji su nedavno otvorili jako ugodno, urbano mjesto za sve ljubitelje vrhunske pripreme mesa - Public Steak & burger House na Obali kneza Trpimira.
U gastro kantunu portala eZadar danas vas vodimo na mjesto gdje će ljubitelji mesa doći na svoje, a poduzetnika priča mladih Zadrana nešto je što nam svima može biti motivacija kada se nađemo pred važnim poslovnim odlukama i nismo sigurni vrijedi li riskirati.
Na Obali kneza Trpimira otvoreno je cool mjesto pod nazivom Public, bonus - terasa gleda na staru gradsku jezgru, vidite i zvonik svete Stošije, barkajole i zalazak sunca.
Kada uđete odmah vas zagrli neka toplina i ugoda, a za to je zaslužan dizajn interijera u kojem se stapaju fuzija cigle, drveta i za dodatan urbani, industrial štih tu je i nešto čelika.
Grijalice u unutarnjoj terasi su i više nego poželjne, rasvjeta diskretna, pa i ako ste došli samo na kavu s kolegom, odmah se osjećate opušteno.
Naši mladi sugovornici otkrivaju nam kako su se upustili u avanturu uređenja Public steak & burger house!
Stjepan Knežević (25) i Ante Baričević (23) ''partneri su u zločinu'', prijatelji koji su godinu dana predano radili na uređenju restorana.
- Zadovoljni smo što smo uspjeli realizirati naše želje, zamisli i ideje, iza nas je zaista puno uloženih sati, dana i mjeseci da bi sve ovo izgledalo ovako kako je danas. Nema ništa bez puno truda i rada, upornosti, to je ključno u svakoj poduzetničkoj priči - svjesni smo toga i ovo je samo početak, a srećom imamo obitelj i prijatelje koji vjeruju u nas i koji su nam od prvog dana bili ogromna podrška, priča nam Stjepan.
Na oko 200 kvadrata Public ima 25 stolova i 84 sjedeća mjesta. Dečki nam kažu kako se nadaju da će postati mjesto i za druženja uz jazz i soul glazbu, moguće su i unplugged večeri.
Ante nas je pobliže upoznao s menijem.
A on je impresivan već u startu s hladnim predjelima (tatarski biftek, juneći carpaccio) i toplom predjelima (rezanci biftek s demi glace umakom).
- Željeli smo se bazirati na mesnim jelima, ali da budu vrhunska, nismo punili meni samo da naslažemo što više jela, minimalizam je za nas itekako važan, nema smisla da gost dolazi da bi čitao jelovnik. Sve namirnice su od lokalnih dobavljača, te imamo svoj umak po ''recepturi kuće'' kojega morate probati, nastavlja Ante.
I probali smo! File mignon stiže nam na posteljici od graška i klica, a demi glace umak savršeno ga nadopunjuje.
Meso je sočno, medium rare, ideal da se iz ovog mesa izvuče maksimum okusa i ostvari onaj užitak tijekom jela.
Svi steakovi u Publicu odležali su minimalno 21 dan, kažu nam dečki. Tu je ramstek s restanim krumpirom, black angus s povrćem...
Nama potom dolazi biftek na posteljici od batata u zelenom papru i demi glace umaku - neodoljiv, izvana tamnosmeđ, ultraaromatičan komad čvrstog, a iznutra mekanog mesa, odmorio se točno onoliko koliko je trebao da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu, serviran je na toplom tanjuru.
Vrhunska ponuda Publica svakako je kotlet od crne svinje, potrbušina od crne svinje, ali i t-bone steak koji dolazi u porciji za dvoje, od 700-900 grama.
Njegova veličanstva tomahawk steak i tomahawk black angus morate naručiti barem dan ranije. Kao što smo spomenuli, maturacija ovog mesa je 21 dan, u svijetu čak i do 40 dana.
Raspoloženi ste za burgere? American, Italian, Public, Sfinga burger... you name it!
Osobito nam je zadovoljstvo bilo probati Spice burger by Public chef jer je u ''paketu'' ukusne pljeskavice od mesa crne svinje koju se poprilično koristi na cjelokupnom meniju, uz crveni kupus, spicy umak i hrskave krumpire, pecivo doslovno postalo mali vulkan... s erupcijom lava cheddar sira. Bum!
Nećemo više opisivati, evo fotke:
Public nudi još i tuna steak s povrćem, ako ste raspoloženi za riblju proteinsku bombu.
Za vegetarijance tu je i vege burger uz bogat izbor povrća, za mališane bečki odrezak s pomfitom, a ako dođete s ekipom na piće i samo bi nešto ''onako da se nađe'' izbor je itekako bogat - crispers pomfrit, restani krumpir, batat pommes, somunići...Vrijeme za poslovni ručak je od 12 - 16 sati, kažu nam dečki, a odlučili su se ponuditi svaki dan po dva menija s tri slijeda - predjelo, jelo i desert.
Uz ponudu piva i žestokih pića, dečki ističu kako žele promovirati vina Zadarske županije, poput Korlata i Fiolića.
Na kraju smo se uvjerili i kako je fino popiti kavu (Costa) na terasi i zaključiti naš prvi, ali definitivno ne i posljednji dolazak u Public!
Izdvojeno
-
Kako klimatske promjene uzimaju maha, uzgoj osnovnih namirnica suočava se sa sve većim izazovima. Vrućine, suše i poplave sve su češće i intenzivnije, što ozbiljno ugrožava stabilnost prinosa krumpira.
-
Plesna udruga Gesta i ove je godine prošla selekciju stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture na 35. Susretima hrvatskih plesnih ansambala koji će se održati sutra u nedjelju u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina s početkom u 17:30.
-
Novi Snapdragonov čipset je značajno energetski učinkovitiji, što znači da će baterije u telefonima s tim hardverom duže trajati.
-
Građanska inicijativa "Spasimo male obiteljske iznajmljivače" poručila je sa subotnjeg prosvjeda da najavljene zakonske izmjene predstavljaju "drastičnu promjenu" uvjeta njihovog poslovanja te im ugrožavaju egzistenciju, a da ministar turizma ne pokazuje adekvatnu brigu za male iznajmljivače.
Reci što misliš!