Ostalo / Intervjui

12 godina čekanja na prostor

Tihana Jurišić: Veselimo se svemu što ćemo organizirati u našoj novoj knjižnici!

Tihana Jurišić: Veselimo se svemu što ćemo organizirati u našoj novoj knjižnici!

Tihana Jurišić prije 13 godina započela je raditi u knjižnici u Biogradu na moru. Danas je ravnateljica iste. Puno puta tamo smo znali doći, popratiti književnu večer, ili tek svratiti do mjesta prepunog knjiga. Mala knjižnica godinama je vapila za proširenjem.

I baš kad nas je snašla epidemija, prvi lockdown, Tihana Jurišić kaže kako je broj korisnika knjižnice naglo porastao. Prošle godine već su se polako ''brojali mjeseci'' kada će knjižnica dobiti mjesto koje zaslužuje. Preseljenje je uslijedilo prije nekoliko dana, odnosno, devet je dana trebalo da uz pomoć volontera djelatnici prebace bogati fond knjižnice. A onda je uslijedilo svečano otvorenje.

- Mnogo smo posla odradili, ali stvarno smo zadovoljni. Javilo nam se osam volontera koji su nam puno pomogli u preseljenju, pogotovo ovi malo snažniji (smijeh). Neopisiv je to osjećaj kada uložiš zadnju od 35 000 knjiga!

Arhitekt Ervin Mihelj i studio Hexim iz Zagreba napravili su sve kako treba, nama je bila dana sloboda da biramo namještaj. I tako, nakon 12 godina sam tu - zaista sam ispratila sve faze rada naše knjižnice, priča nam Jurišić. 

Pitamo je koliki je broj korisnika, otkriva nam - 1200 aktivnih, ali broj stalno raste. 

- Naravno, provodimo sve epidemiološke mjere. Maske, dezinfekcija, sve je kako treba, ali veseli nas što sada imamo više prostora, učionice, dvorišni dio. Planiramo aktivnosti i jedva čekamo početi raditi onaj kreativniji dio, ističe.

-  Naša je misija biti kulturni promotor u sredini osiguravanjem kvalitetnih i različitih događanja za sve skupine posjetitelja, pružanje kvalitetnih usluga svim stanovnicima, razvijanje svijesti o važnosti knjižnice i njezine potrebe za kulturni razvitak, te pomicanje granica i razbijanje predrasude o knjižnici kao mjestu koje služi isključivo za posudbu knjiga. Naša se misija temelji na približavanju informacija, znanja i kulture građanima Biograda na Moru i okolice te njihovim gostima, odgovaranju na potrebe i zahtjeve korisnika stručno utemeljenim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnoga života svakog pojedinca u zajednici.

S nabavom ravnateljica je zadovoljna, Ministarstvo kulture i Grad Biograd na moru potpora su i dalje, bez kašnjenja, pa sve ide svojim tijekom. Novih naslova ne nedostaje, na radost korisnika. Četvero je djelatnika - tri dipl. knjižničarke i jedan pomoćni knjižničar, ali čini se da postoji plan za zapošljavanje još osoblja.

- Definitivno trebamo pojačanje. Novi prostor, nove aktivnosti, više je svega i sigurno će nam se još netko pridružiti, poručuje.

U knjižnici postoje stručna, zavičajna i strana zbirka, a plan je pojačati fond multimedijalnim sadržajima. 

Pokrenuta je i nova web stranica knjižnice, a aktivni su i na društvenim mrežama.


Reci što misliš!