Ostalo / Intervjui

gestice

Nena Jurišić: Jedva čekamo povratak na staro, epidemiološke mjere smo već doktorirali!

Nena Jurišić: Jedva čekamo povratak na staro, epidemiološke mjere smo već doktorirali!
Željko Karavida

Popuštanjem mjera prvo su na red došle sportske aktivnosti na otvorenom, potom je dozvoljena kava za van, od ponedjeljka se otvaraju terase, a mi smo se razveselili i tome što se naše vrijedne mlade plesačice iz udruge Gesta vraćaju iz lockdowna spremne za nove projekte!

Umjetnička voditeljica i koreograf Nena Jurišić s nama je podijelila ovu plesnu priču koja, puna uspona i padova, ipak dokazuje da se sve može kada je volja tu, a kreativnosti ne nedostaje. Naše Gestice pravi su primjer kontinuiranog rada u kulturi. 

Neno, vaša Plesna udruga Gesta ove godine obilježava punih dvadeset godina uspješnog djelovanja na području plesne izvedbene umjetnosti, već drugu školsku godinu kao i mnogi plesni ansambli prolazi kroz najteži period od osnutka, ali pandemija vas je zahvatila kroz prvi i drugi lockdown?

- Pandemija korona virusa već drugi puta je zatvorila vrata Geste, mjesta gdje se okupljaju djeca i mladi koji već dugi niz godina zajedno sa autorskim timom (Jurišić, Dukić, Grgina) bilježe velike uspješne naslove, brojne songove, koreografije koje nižu uspjehe i van našeg grada.

2020. godina je bila najgora noćna mora za Gestu, prvim lockdownom smo bili zatvoreni od početka ožujka do kraja svibnja, ali nas je onda dočekala naša tzv. mrtva sezona i vrata smo otvorili tek u rujnu.

Kako je tada tekao vaš proces rada, kako ste se uopće organizirali? Koliko je to bilo komplicirano?

- Nakon otvaranja prilagodili smo se mjerama u kojima zapravo ništa nismo vidjeli kao teškoću tj. sve smo jako dobro organizirali i prihvatili kao jedinu mogućnost nastavka rada. 

U dogovoru s roditeljima naravno, u potpunosti smo ograničili ulazak odraslima. Moje asistentice i ja smo cijele vrijeme nosile maske i s djecom i u dolasku na posao. Djecu smo ispred ulaza preuzimali, mjerili smo temperature, dezinficirali ruke pri ulasku i izlasku, grupe se nisu susretale u svlačionicama, prozori su stalno uz grijanje bili otvoreni kako bi cirkulirao zrak, u svakoj prostoriji smo postavili difuzore sa eteričnim uljima, označili smo mjesta kako bi djeca bila na određenom razmaku,dakle sve smo poduzeli. U tri mjeseca nismo imali zaraženo dijete. 

0e7972ab45fbe29df6d65bce722702e6.jpg?v=2Zvuči poprilično zahtjevno...ipak, iz svega toga ste izašli s velikim iskustvom?

Tako je ... Moram reći da nam je ova epidemija donijela i nešto dobro. Djeca su se po prvi puta, a tu mislim na najmlađe - u potpunosti osamostalila, i to kako bi nama olakšali trenutke oblačenja i obuvanja, vrlo brzo nisu tražili našu pomoć, već su to shvatili kao svoj zadatak. I adaptacijsko razdoblje smo prošli glatko, tako da uvijek pokušavamo izvući i nešto dobro u cijeloj ovoj situaciji.

f9a234043af15a129555425fcef86664.jpg?v=2Što je sljedeće? Očekuje li nas premijera i dramsko plesni kolaž po kojemu ste već poznati? Veseli li vas otvaranje Centra za mlade?

- Premijeru dramsko-plesne predstave Muzikolog & ja smo već dva puta odgodili i zaista se nadamo da ćemo krajem lipnja izvesti i nju i novu predstavu koju počinjemo pripremati ulaskom u drugi dio školske godine.

Startamo u tjednu koji je pred nama i zaista jedva čekamo povratak na staro sa svim epidemiološkim mjerama koje smo već doktorirali.

Radujemo se nastavku rada, premijerama, kostimima, plesu i naravno Centru za mlade koji ćemo obogatiti sa našim djelovanjem za naš grad, djecu, ples i kulturu općenito.

 


Reci što misliš!