Gospodarstvo
Ante Oštarić: Paška sirana 2. rujna u rad pušta novi pogon
Skuta je sve popularniji proizvod i stoga smo odlučili investirati u poseban pogon za njenu proizvodnju
Novi pogon "Paške sirane" koji će biti pušten u rad u utorak 2. rujna u svakom je smislu impresivan. U dvoetažnoj zgradi tlocrtne površine preko 1800 metara četvornih ugrađeni su moderni uređaji za proizvodnju sira, za skladištenje i obradu mlijeka, sirenje...To je prvi otočni pogon koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a. Pred svečano otvorenje pogona, razgovarali smo s dipl. ing. agr. Antom Oštarićem, tehničkim direktorom "Paške sirane".
eZadar: Zbog čega ste se odlučili na gradnju novog pogona?
Ante Oštarić: Do toga je došlo nakon što se ukazala potreba za poboljšanjem uvjeta proizvodnje u starom pogonu. Naime, u uređenje starog pogona trebalo je uložiti dosta sredstava, a tada su krenule informacije o pretpristupnim fondovima EU-a za ovakve projekte. Odlučili smo napraviti veliki korak, javili smo se na natječaj agencije Sappard i dobili smo bespovratna sredstva u visini od 10 milijuna kuna. Izgradnju novog pogona smo smatrali boljim rješenjem nego preuređenje starog jer bi to iziskivalo gotovo jednako sredstava, a ne bi smo dobili ovakav pogon kakvog sada imamo.
eZadar: Kolika je ukupna vrijednost projekta?
Ante Oštarić: U izgradnju objekta, nabavu i montažu opreme te za sve potrebne dozvole utrošeno je oko 30 milijuna kuna.
eZadar: Dakle, sredstva iz pretpristupnih fondova nisu bila dovoljna.
Ante Oštarić: Ne, ali su vrlo stimulativna. Kako bi zaokružili financijsku konstrukciju morali smo osigurati i kreditna sredstva.
eZadar: Hoće li to biti veliko financijsko opterećenje za "Pašku siranu"?
Ante Oštarić: Ne bi trebalo biti. Imamo godišnji prihod, prije oporezivanja, šest milijuna kuna što znači da iz tih sredstava možemo pokrivati kreditne obroke. Međutim, problemi mogu nastati ako nam agencija Sappard, koja ima visoke kriterije, ne dostavi ugovorena sredstva. No, ipak nadamo se da do toga neće doći. Njihovi su predstavnici tri puta posjetili pogon dok se gradio i nisu imali primjedbi te vjerujem kako će na koncu sve biti u redu.
eZadar: Znači, oni vam dostavljaju sredstva tek nakon što se sve izgradi.
Ante Oštarić: Da, upravo tako.
eZadar: Što dobivate novim pogonom?
Ante Oštarić: Prije svega dobivamo mogućnost kvalitetnije i veće proizvodnje. Proizvodnja sira povećat će se za oko 30 posto što znači proizvodnju od oko 2000 tona godišnje. Imamo dvije proizvodne linije od kojih je jedna samo za paški sir, a druga za ostale vrste sireve. Treba posebno naglasiti veliku investiciju od 600 000 eura za izgradnju biološkog pročiščivaća što je u skladu s visokim ekološkim standardima EU-a. U novom pogonu uvjeti rada su znatno bolji nego u starom, te je općenito sve podignuto na znatno višu razinu.
eZadar: Možete li za znatno povećani kapacitet proizvodnje osigurati dovoljne količine sirovine?
Ante Oštarić: Imamo vlastito stado od oko 3.000 ovaca od čega dobivamo 15 posto potrebnog mlijeka, a mlijeko otkupljujemo i od 250 kooperanata. Dakle, sirovine će biti dovoljno. Treba reći da se na otoku povećao broj ovaca i sve je više ovčara koji se bave mužnjom i prodajom mlijeka.
eZadar: Znači li to da preko dvije tisuće godina stari način proizvodnje paškog sira doživljava korijenite promjene?
Ante Oštarić: To se već događa. Sve je manje ovčara koji proizvode sir, a sve je više onih što prodaju mlijeko. Na taj se način smanjuje broj proizvođača pa paški sir dobiva ono što mu je oduvijek nedostajalo, a to je ujednačenost kvalitete. To je za paški sir od velikog značenja.
eZadar: Kako je došlo do toga da ovčari radije prodaju mlijeko nego sami prave sir?
Ante Oštarić: Mislim da je tu presudna bila odluka "Paške sirane" od prije dvadesetak godina kada smo prestali otkupljivati paški sir, a počeli smo otkupljivati mlijeko. Ovčari su shvatili kako im je taj posao isplativiji. Danas mnogi koji imaju oranicu, livadu ili manji pašnjak, rado kreću u uzgoj ovaca i prodaju mlijeko jer je to dobar dodatni izvor zarade.
eZadar: Za pretpostaviti je kako će novi pogon zahtijevati i otvaranje novih radnih mjesta.
Ante Oštarić: To je posve sigurno. Sada zapošljavamo 75 radnika i oko desetak sezonaca, a u novom pogonu ćemo trebati vrhunske, obrazovane stručnjake. Dakle i to je za ovo naše područje nešto vrlo bitno jer je svako novo radno mjesto važno.
eZadar: Do sada ste svoje proizvode plasirali uglavnom na domaćem tržištu. Hoćete li povećanjem proizvodnje krenuti i na inozemna tržišta?
Ante Oštarić: Treba reći da se najveći dio proizvoda plasira na domaćem tržištu. No, izvozimo u Srbiju i SAD, a uskoro ćemo i u Sloveniju. Cilj nam je, naravno, da se naši proizvodi nađu u trgovinama zemalja Europske Unije, ali i diljem svijeta. No, što se paškog sira tiče, njega je malo i za domaće tržište, a problem je što se njegova proizvodnja ne može previše povećati jer je limitirana količinama sirovine.
eZadar: Izgradili se i pogon za proizvodnju skute, koji do sada niste imali.
Ante Oštarić: Skuta je sve popularniji proizvod i stoga smo odlučili investirati u poseban pogon za njenu proizvodnju. Skutu smo i do sada proizvodili, ali ona je išla u procesu zajedno s proizvodnjom sira.
eZadar: Izgradnja novog pogona je završena, ostaje uljepšavanje okoliša. Jeste li zadovoljni?
Ante Oštarić: Naravno, jer to je doista velik posao. Primjerice samo za dokumentaciju smo potrošili 1. 500 000 kuna. Tu je bilo puno posla, očekivanog i neočekivanog, no konačno je sve završeno. U srpnju je izvršen tehnički pregled pogodna i sve je prošlo u redu. Sada obavljamo posljednje poslove oko uređenja okoliša, što je važan, ali svakako lakši dio posla.
eZadar: Radnici su već u novom pogonu.
Ante Oštarić: U novom pogonu se već radi, tu se dostavlja mlijeko u spremnike kapaciteta 50 000 litara koji imaju posebne uređaja za pročišćavanje. Popunjavamo i skladište gdje sir dozrijeva i sve ide planiranim tempom.
Od male zadruge do najveće otočne tvrtke
eZadar: Danas je malo tvrtki koje se mogu pohvaliti pozitivnim poslovanjem. "Paška sirana" je bila mala zadruga, a danas je najveća otočna tvrtka, jedna od najvećih prehrambenih u županiji, a po načinu uređenja jedinstvena i u Hrvatskoj. Kako vam je to uspjelo?
Ante Oštarić: S obzirom na ukupno stanje u gospodarstvu doista mogu reći kako radimo dobro. Imamo dobar proizvod i dobar marketing i vjerujem kako će "Paška sirana" i dalje uspješno poslovati. S novim pogonom ispunjavamo sve uvjete što ih zahtijeva EU pa se zbog toga na razvoj "Paške sirane" može gledati s pozitivno. Perspektive ima, no treba stalno ulagati napore u poboljšanje proizvoda, u traženje tržišta i slično, a upravo je izgradnja novog pogona poticaj za veći angažman.
Vezane vijesti
-
Stolnoteniski klub Pag održao je jubilarni 10. Božićno-novogodišnji klupski turnir.
-
U Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu sinoć je održana prekrasna molitveno-glazbena večer, koja je okupila brojne izvođače i oduševila prisutne bogatim glazbenim programom.
-
Iz TZ grada Paga pozivaju na večerašnji Božićni koncert u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu, s početkom u 19:00 sati. Dođite i uživajte u predivnim izvedbama.
-
U ponedjeljak, 23. prosinca, s početkom u 11:30 sati na trgu Petra Krešimira IV u Pag održat će se Blagdansko druženje s građanima.
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Reci što misliš!