Ostalo / Intervjui

Renato Kraljev: Za dobre rezultate treba mnogo rada, truda i ljubavi prema poslu

Renato Kraljev: Za dobre rezultate treba mnogo rada, truda i ljubavi prema poslu

Nagrada HTZ-a za djelatnika godine, u kategoriji kuhara, ove je godine otišla u Zadar, točnije u ruke Renata Kraljeva, šefa kuhinje u restoranu "Kornat" i predsjednika Udruge kuhara Zadarske županije. Renato se, osim poslu koji voli, posvetio i promoviranju kuharske struke. Organizacijom brojnih manifestacija, kuharsku struku podigao je na višu razinu i brojne mlade zainteresirao za ovo zanimanje. U svemu nikada nije izostala dobra spiza, kao ni dobra zabava.

U razgovoru za eZadar, Renato je otkrio planove za budućnost, jer nagrada "Plavi cvijet", koja je nakon niza medalja, stigla kao kruna njegova rada, razlog je za još veći angažman i kvalitetniji rad.

 

eZadar: Nakon brojnih gastro-manifestacija, 29. studenoga, očekuje nas još jedna. Svi koji se tog dana nađu na kalelargi, dobit će komad kilometarske štrudle od jabuka. Odakle ideja za izradu 1.000 m štrudle, i kako će izgledati Kalelarga 29. studenoga?

Renato Kraljev: Ideja je moja. Želio sam da napravimo nešto više za promociju kuharske struke koja je u deficitu, te da istovremeno ojačamo suradnju s voćarima Zadarske županije, trgovačkim lancima, i brojnim sponzorima. Prvi plan bila je kandidatura za Guinnessovu knjigu rekorda, no za takvo što treba se mnogo više potruditi i prijaviti godinu dana unaprijed, a i sama prijava stoji oko 5.000 dolara, tako da to baš i nije tako jednostavno.

Organizacija svega je prilično tzahtjevna. Treba sve povezati; voćare, trgovačke kuće, institucije, restorane,...Kada se sve to realizira, trebalo bi biti jako dobro. Kao što je već poznato, radit će se savijača od 800 - 1.000 metara, preko cijele Kalelarge. Sve će biti popraćeno i zabavnim programom, koji će se odvijati na tri punkta - na Narodnom trgu, kod crkve Sv. Šime i negdje na sredini Kalelarge. Uz te tri bine, na kojima će biti i voditelji programa, na trg bi došla i "Podravka", koja bi na licu mjesta također radila štrudlu i, toplu sa peći dijelila ju našim građanima. Plan je da se i na pet ili šest punktova uz štrudlu dijeli i topli čaj, u čemu će nam pomoći dućan zelenih čajeva. Uglavnom, očekujemo veliku promociju struke, ali i našeg grada, sada kada je sezona gotova i kada je u Zadru manje gostiju.

eZadar: Je li teže doći do ideje, ili do novca kojim bi se ideja realizirala?

Renato Kraljev: Kada čovjek ima volje i želje da nešto napravi, ideje se rađaju same, a tada treba pronaći financijska sredstva, što je jako teško. Svima treba dobro objasniti i predočiti svoju ideju. Primjerice, u ovom konkretnom slučaju radi se o otprilike 7 sponzora, 6 institucija, 40-ak restorana i 10-ak voćara. Prvo ih je potrebno sve zainteresirati, a kasnije i povezati.

Ovom bih se prilikom zahvalio TZ Grada i Županije, Gospodarskoj komori, Gradu Zadru i Županiji, Cehu ugostitelja te brojnim sponzorima koji podržavaju naše projekte, jer bez njihovog sluha, ne bi bilo ovih manifestacija.

eZadar: Posljednja manifestacija, "Zlatna tuna", protekla je vrlo dobro, kao i sve dosadašnje gastro-manifestacije, stoga nema razloga za sumnjati u uspješnost štrudle "Kalelarga". Uz sve to, bogati su i planovi za budućnost...

Renato Kraljev: Tako je. Mi smo se uključili u manifestaciju "Prosinac na Poluotoku", i ova štrudla biti će samo uvertira u niz događanja. Što se tiče konkretno Udruge kuhara, u prosincu planiramo natjecanje u fritulama. S tom feštom od fritula zaključit ćemo ovu godinu, a onda krećemo dalje.

Ove godine imali smo pet manifestacija, a u 2009. godini planiramo ih 10-ak. Kao Udruga, do sada smo dosta radili na području Zadra, a sada radimo na osnivanju ispostava u županiji; na otoku Ugljanu, Pašmanu i Pagu, a što se tiče gradova u Benkovcu, Biogradu... Na taj način manifestacije bi mogli organizirati u cijeloj županiji, a naglasak će uvijek biti stavljen na autohtost jela naše županije. Znači da se vratimo na stara, zaboravljena jela.

U ožujku, već tradicionalno, održat će se "Dani gastronomije", "Zlatna tuna" ostaje u listopadu, i u studenom ponovno savijača, s tim da bi za nju već trebali započeti s pripremama kako bi ju prijavili za Guinnessovu knjigu rekorda. Koliko sam upoznat, tu konkurencije nema, no ako treba, napravit ćemo ju oko cijelog Poluotoka.

eZadar: Otkud uopće ovoliki angažman u svemu ovome? Je li to iz ljubavi prema kuharskom zanimanju, pa u skladu s tim i iz straha što opada interes za ovo zanimanje?

Renato Kraljev: Jasno, kada se s nečim počneš baviti, onda želiš napraviti što više. Uvijek te vuče na nešto novo. Normalno tu je velika ljubav prema kuhanju, ali i želja da bude što više kadra. Već smo rekli da je broj kuhara u opadanju, a upoznati smo da će se kroz 4 do 5 godina otvoriti nove hotelske kuće i da će trebati kadra, a nama je u interesu da bude zaposleno što više domaćeg kadra, jer nitko ne može osjetiti i prezentirati ovo naše podneblje kao domaći čovjek.

eZadar: Sve godine truda ipak su se isplatile. Naime, poznato je kako je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi upisan cijeli jedan razred kuhara više...

Renato Kraljev: Tako je. Mi smo ponosni i to nam je najveća nagrada, iako bilo bi nam drago i da je ta brojka još veća, ali i razred više, puno znači. Moram naglasiti kako su se u sve uključile i naše hotelske kuće, koje su u suradnji s Ministarstvom turizma dodijelile 20-ak stipendija. na tome treba što više poraditi. Već na proljeće treba napraviti da Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, s Udrugom kuhara i Obrtničkom komorom, sama sebe prezentira po osnovnim školama. Ta je struka zaista zanemarena, a dobar kuhar danas je i cijenjen i dobro plaćen.

eZadar: Kada spominjemo učenike, hoće li i oni biti uključeni u nabrojane manifestacije?

Renato Kraljev: Normalno. Pokušavamo učenike angažirati u svim našim manifestacijama, no sve ovisi o tome koliko su oni u mogućnosti. Sve u svemu, razumijevanje postoji, kao i dobra suradnja s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom.

eZadar: Koliko je teško doći do statusa kojeg, primjerice, imate vi? Koliko je porebno rada, truda, učenja i naravno ljubavi?

Renato Kraljev: Potrebno je mnogo rada i truda. Najgore je zadržati se stalno na istom mjestu. Mislim da mladi čovjek, dok može, treba proći razne lokale, zemlje i kulture i naravno, posvetiti se gostu. Gost je taj koji odlučuje, a ako nešto pripremate s ljubavlju, gost itekako osjeti.

eZadar: U planu je još jedan veliki korak, a to je otvaranje Kuharske akademije, koja će zasigurno mnogo značiti kako za kuharsku struku tako i za Zadar...

Renato Kraljev: Postoji plan za otvaranje Akademije, no detalje još nećemo otkriti. Radi se o Akademiji kakve nema u Hrvatskoj, pa možda ni u Europi. Riječ je dakle o velikom planu, a naglasak je stavljen na edukaciju. educirali bi se mladi i domaćice, a radilo bi se i na većim stupnjevima edukacije kuhara, no za sada ću reći samo toliko.

eZadar: Ima li kuharsko zanimanje dobru perspektivu?

Renato Kraljev: Jako dobru, pogotovo u našoj županiji, gdje će se kao što smo već rekli otvoriti velik broj hotela u kojima će se ti ljudi moći zaposliti. Biti će posla za sve. Nakon razgovora s nekim ljudima koji otvaraju hotele, mogu reći kako ima interesa i za zapošljavanje stranaca, no većini je želja da to ipak bude domaći kadar.

eZadar: Jeste li osobno, kao kuhar, zadovoljni činjenicom da se, barem na prvi pogled, ipak polako događaju promjene u gastro ponudi. Čini se kako neki restorani ipak sa menija brišu ćevape, pljeskavice, pizze...

Renato Kraljev: Od samog početka rada saveza i Udruge, naglasak je bio na autohtonosti jela, ali i prezentaciji na jedan novi način. Još uvijek nisam zadovoljan ponudom u Zadarskoj županiji. Imamo 2-3 lokala koji su počeli raditi na promjeni i vidjeli da je to dobro. Gosti žele da se mijenja karta, da se ponudi nešto novo...Vjerujem kako će i ostali ugostitelji vidjeti da je to dobro iodlučiti se za to da za svoj lokal naprave nešto novo.

eZadar: U svakom slučaju, u budućnosti će se dobro jesti?

Renato Kraljev: Da, ali onaj tko je spreman to i platiti.


Reci što misliš!