Ostalo / Intervjui

1000 dana proljeća...

Tomislav Perko: Najvrijednija lekcija koju sam naučio je - sve je moguće!

Tomislav Perko: Najvrijednija lekcija koju sam naučio je - sve je moguće!

Virtualni razgovor s mladim putopiscem samo je najava svega što vas čeka u ponedjeljak. Uživajte!

"1000 dana proljeća" naziv je književnog prvijenca Tomislava Perka kojeg će predstaviti na prezentaciji u caffe baru Forum,  u ponedjeljak 19. svibnja u 20 sati. Očekuje vas zanimljivo predavanje o  tisućudnevnom putovanju na pet kontinenata s budžetom od svega par eura na dan.

No, za početak - tko je Tomislav Perko? On je putopisac iz Zagreba, a nedavno se vratio s putovanja oko svijeta, koje je nazvao - 1000 dana ljeta. Obišao je pet kontinenata, s neznatnim, gotovo nestvarnim  budžetom, stopirao je, spavao u domovima nepoznatih ljudi, svirao gitaru na ulici, radio neobične poslove, volontirao, pa čak i preplovio Indijski ocean u 13-metarskoj jedrilici.

Družio se s policijom na granici Irana i Pakistana, meditirao u budističkom samostanu na Tajlandu, završio u hipi selu u Australiji, posjetio najljepši otok na svijetu, živio s Masai ratnicima u Africi, pronalazio smisao života u društvu šamana u džunglama Amazone. Naposljetku, u jednom ribarskom selu u Ekvadoru, bacio se na pisanje knjige o svom putovanju...

Virtualni razgovor s mladim putopiscem samo je najava svega što vas čeka u ponedjeljak. Uživajte!

eZd: Nedavno se vratio s velikog životnog podviga, vjerujem sna mnogih mladih i starijih generacija - s putovanja oko svijeta. Obišao si pet kontinenata, ali najzanimljivija informacija i gotovo nevjerojatna je da si imao budžet od svega par eura na dan s kojim si uspio savršeno funkcionirati...

Zanima me kako si se na to odvažio? Je li postoji neki prijelomni trenutak/događaj koji te natjerao da razmišljaš u tom smjeru? Jesi li razmišljao o svemu što ti se može dogoditi (negativno), je li te bilo strah?

Tomislav Perko: S putovanja sam se vratio prije mjesec dana, a trajalo je gotovo 1000 dana. Što se tiče odvaživanja, par godina se u meni rađala ta ideja, počevši od priča mnogih gostiju koje sam ugošćivao u svom podstanarskom stanu preko CouchSurfinga, te prvih kraćih putovanja Europom na koje sam se upućivao još za vrijeme fakultetskih dana.

eZd: Jesi li imao kakav plan/redoslijed u glavi, kojim ćeš se voditi za vrijeme putovanja ili si sve prepustio nekakvoj sudbini i spontanosti?

Tomislav Perko: Imao sam samo zacrtan smjer - istok, te tri vize u putovnici: za Iran, Pakistan i Indiju. Sve je ostalo dolazilo spontano.

eZd) Stopirao si, spavao u domovima nepoznatih ljudi, radio neobične poslove, volontirao, preplovio Indijski ocean u 13-metarskoj jedrilici, meditirao, živio s Masai ratnicima i šamanima ... Premalo je prostora i vremena da te sve ispitam do u detalje, ali neka to ostane tvojim budućim čitateljima za istražiti...

Kada si se odlučio na pisanje bilježaka, a u konačnici i knjige "1000 dana proljeća"? Možeš li izdvojiti najljepše i najteže trenutke putovanja, koji su ti se možda najviše urezali u pamćenje?

Tomislav Perko:  Pisanje bilježaka je došlo već na prvih kraćim putovanjima Europom, ali je uvijek problem bio da za to nemam previše vremena - nije mi se dalo pisati doživljaje u malu crnu tekicu umjesto da budem vani i doživljavam sve te nove stvari. Tako da mi je i kod pisanja knjige zapravo najviše pomoglo pamćenje i sjećanje, koje je, iako je od nekih stvari prošlo dugo vremena, još uvijek jako dobro. Ali kako i ne bi bilo kad se toliko predivnih stvari dogodilo na cesti?

eZd: Je li bilo kriza za vrijeme putovanja, trenutaka kada si sve htio zaustaviti i vratiti se kući, u sigurno, čisto i toplo? Kako si se u tum trenucima smirivao i tjerao naprijed?

Tomislav Perko: Sigurno da je, ali one vrlo brzo prođu. Čim iziđete na ulicu, upoznate nekog zanimljivog, čim vam se nešto lijepo desi, zaboravite na tugu i sjetu. A jednom kad mi je baš došla kriza, spakirao sam se i vratio doma na par mjeseci.

eZd: Koliko je zapravo, po tebi, u cijeloj ovoj priči važna čovjekova psiha i volja?

Tomislav Perko:  Možda i najvažnija.

eZd: Jesi li ikada prije napravio išta slično? Planiraš li ponoviti isto jednom u životu, u bližoj/skoroj budućnosti?

Tomislav Perko: Što se tiče putovanja poput ovog posljednjeg - nisam. Ali što se tiče poduzimanja nečeg neuobičajenog, nečeg od čega su me svi odgovarali, jesam. I najvjerojatnije ću i dalje nastaviti s tim običajem. A budućnost - tko zna što donosi. To je zapravo ljepota budućnosti, što je nepoznata. I otvorena za sve opcije.

eZd: Kako su ti reagirali obitelj i prijatelji na ovu tvoju odluku? Kako si se i jesi li se uopće čuo s njima i komunicirao?

Tomislav Perko: Prijatelji su po tko zna koji put u životu zaključili da sam lud, a roditeljima je bilo naravno teško, možda i najteže. Ali sam se mami javljao svaki dan preko mejla ili poruka, i na taj način osiguravao da se ipak previše ne brine.

eZd: Ovaj podatak da si preživljavao s nekoliko eura dnevno - kako si to uspio? Čega si se sve odricao, kako je to izgledalo? Kako si se borio s gladi i žeđi (ako ih je bilo)?

Tomislav Perko: Zapravo, nije uopće teško. Tri su najveća troška: prijevoz rješavate autostopom, smještaj CouchSurfingom ili kampiranjem pored ceste, a za hranu se snalazite na svakakve načine. Bitno je odrediti prioritete i samo krenuti, kasnije se sve složi samo od sebe. Glad je tu i tamo dolazila, ali se naučite s njome nositi na jednostavan način - pustite ju da prođe. A žeđ, nosite sa sobom bocu vode i neće biti problema.

eZd: Kako su te ljudi na putovanju prihvaćali? Je li nepoznato u našim glavama strašnije nego je to zapravo u stvarnosti? Imamo li mi predrasude prema drugim kulturama i zemljama?

Tomislav Perko: Generalno, divno su me prihvatili. I to najviše u zemljama od kojih najmanje očekuješ nešto takvo. I naravno da imamo predrasuda, ali to je čisto iz neiskustva i needukacije. Ali kada se krene putovati ili samo družiti s ljudima iz drugih okolina, shvatite da sve što ste znali, ne znate.

eZd: Koliko ti je trebalo da se navikneš na taj nomadski način života? A koliko ti je trebalo da se privikneš na ponovnu situiranost, dom, prijatelje, poznato?

Tomislav Perko: Vrlo brzo, i jedno i drugo. Jednostavno, ne možete si priuštiti da niste naviknuti, da niste prilagođeni situaciji. To vas i putovanje uči. Dan nakon što odem na cestu sam putnik, a dan nakon što se vratim doma - skoro kao da nisam nigdje ni otišao.

eZd: Što si sve naučio? Kako te je ovo putovanje promijenilo, koja je tvoja poruka/savjet svima koji bi se poput tebe rado odvažili na ovako nešto?

Tomislav Perko: Naučio sam da je sve moguće. To je najvrijednija lekcija, zapravo. Ako ima nešto što želim, samo krenem s uvjerenjem da ću to i ostvariti. Savjet - odredite prioritete, i slijedite ih. Meni su prioritet bili snovi.

eZd: Što poručuješ zadarskoj publici?

Tomislav Perko:  Svim Zadranima i onim koji će se u ponedjeljak 19.5. zateći u Zadru, vidimo se u caffe baru Forum na predavanju o mom putu oko svijeta, te promociji knjige "1000 dana proljeća"


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.