Ostalo / Grad Zadar

Kolegij gradonačelnika

Gradonačelnik Vrančić najavio oštro rezanje troškova

Gradonačelnik Vrančić najavio oštro rezanje troškova

Zbog gospodarske krize prihodi Grada Zadra u prvih šest mjeseci ove godine lošiji su od svih naših očekivanja te nužno moramo rezati troškove,  kazao je na današnjem kolegiju zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, donosi Radio Zadar.

U prvom redu podbacio je porez na promet nekretnina, značajno su manji prihodi od komunalnog doprinosa , a značajno manji su i prihodi iz državnog proračuna. U skladu s tim Grad mora smanjiti rashode, a najznačajnije smanjenje će biti u graditeljstvu te u održavanju komunalne infrastrukture ali i svim ostalim djelatnostima, kazao je gradonačelnik.

Što će se točno i koliko rezati znat će se kad se donese prijedlog rebalansa, a on bi se pred Gradskim vijećem trebao naći krajem kolovoza ili početkom rujna. Kako je istaknuo gradonačelnik Vrančić sa rebalansom će se pričekati u nadi da bi turistička sezona mogla malo popraviti stanje.

No s nekim rezovima već se krenulo pa su tako na današnjem kolegiju donesene odluke o ukidanju besplatnog autobusnog prijevoza za osobe starije od 65 godina osim za umirovljenike čija primanja ne prelaze 2 tisuće kuna, te članove Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, Udruge tjelesnih invalida, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i članove Udruge "Svjetlo" i njihove pratitelje. 

Participacija za dječje vrtiće "Radost" i "Sunce" za cjelodnevni program podignuta je na 700 kuna, a smanjene su stipendije učenicima i studentima za 30 posto. Smanjeni su i poticaji za novorođenu djecu. Za prvorođeno dijete poticaj ostaje 2 tisuće kuna, dok je za drugo dijete smanjen sa 5 na 3 tisuće, a za treće i svako sljedeće dijete sa 10  na 5 tisuća kuna.

Gradonačelnik je izjavio i da su rezanja počela od samog grada pa tako u gradskoj upravi i korisnici gradskog proračuna ove godine neće dobiti regres, božićnicu ni darove za djecu.


Reci što misliš!