Ostalo / Grad Zadar

EU projekt Foster Children Rights

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Zadar jedan od rijetkih gradova s uslugom rane intervencije

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Zadar jedan od rijetkih gradova s uslugom rane intervencije

Zadar je jedan od rijetkih gradova koji puža uslugu rane intervencije kod autizma, za razliku od mnogih drugih sredina u Hrvatskoj, te se uključio u EU projekt Foster Children Rights

Posljednjih godina poremećaj iz spektra autizma (PSA) izaziva vrlo veliko zanimanje, kako znanstvene i stručne, tako i šire javnosti. I Zadar je prigodno obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu u sklopu kojega se organiziralo i predavanje koje je održala defektologinja iz Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije Dijana Miočić.

Na predavanju su između ostalog predstavljeni najvažniji dijelovi iz Nacionalnog okvira za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma u djece dobi do 7 godina u RH koji je potpisan između Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a kojemu je cilj unaprijediti probir i dijagnostiku poremećaja iz autističnog spektra.

Projekt „Foster Children Rights“

Projekt „Foster Children Rights“ - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji čiji je nositelj projekta udruga Društvo „Naša Djeca Zadar", a partneri na projektu su Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga Maraške te Volonterski centar Zadar. 

U Hrvatskoj, naime, još uvijek ne postoji sustavni probir djece na poremećaj iz autističnog spektra, a legislativa koja regulira ranu intervenciju je nedostatna jer ova značajna usluga nije dostupna velikom broju roditelja. Ovaj dokument pisan je tako da uvaži trenutne hrvatske mogućnosti, kao i dobre, ali i loše strane postojećeg sustava. U spomenutom Nacionalnom okviru, istaknuto je još na predavanju, navodi se kako rana intervencija treba početi prije postavljanja službene medicinske dijagnoze odnosno kada se uoči postojanje prvih mogućih znakova razvojnog odstupanja.

rana intervencija

Rana intervencija kao usluga treba biti utemeljena u lokalnoj zajednici, a Zadar je jedan od rijetkih gradova koji puža uslugu rane intervencije za razliku od mnogih drugih sredina u Hrvatskoj. Uslugu rane intervencije u Zadru već treću godinu pruža Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Rad Kabineta financiraju Zadarska županija i Grad Zadar, a trenutno u njemu rade dva logopeda, edukacijski rehabilitator/specijalizantica rane intervencije, dipl.učiteljica/specijalizantica rane intervencije te pedagoginja/specijalistica rane intervencije.

Korisnici programa su djeca s razvojnim teškoćama ili rizicima za njihovo nastajanje u dobi od 0-3 godine (iznimno do četvrte godine) njihove obitelji, odgojitelji i drugi stručnjaci koji se bave malom djecom, roditelji i šira javnost.

Tijekom 2015.godine u rad Kabineta je uključeno više od 200 djece i njihovih obitelji. Najveći broj djece je u dobi od 2-3 godine te najveći broj djece ima jezično-govorne i komunikacijske teškoće. Kabinet nudi sljedeće usluge: timska razvojna procjena, savjetodavni i terapijski rad s djecom i njihovim obiteljima (edukacijsko-rehabilitacijska podrška, logopedska podrška, pedagoška podrška, rano razvojno poticanje, savjetovanje i rad sa specijalizantima rane intervencije), radionice za odgojitelje i druge stručnjake koji se bave djecom, radionice za roditelje, osvještavanje javnosti o potrebama i pravima male djece s teškoćama te o usluzi rane intervencije.

EU PROJEKT  FOSTER CHILDREN RIGHTS

Djelatnice Kabineta su trenutno uključene u provedbi EU projekta Foster Children Rights, koji provode kao članovi Društva Naša djeca u kojem je jedna od aktivnosti osnivanje Koordinacijskog tijela Zadarske županije i donošenje smjernica za stručnjake i roditelje a odnose se na ostvarivanja prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, među kojima je jedan od prioriteta dostupnost usluge rane intervencije i njena održivost.

Vrijednost projekta „Foster Children Rights" je 130.186,90 EUR, sufinancirano iz programa IPA 2012 u postotku od 94,79%, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Projekt je trenutno u petom mjesecu uspješne implementacije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.