Ostalo / Grad Zadar

Eko-Zadar o mogućem uklanjanju platana: Zašto privatni posjed ima prednost pred javnim prostorom?

Eko-Zadar o mogućem uklanjanju platana: Zašto privatni posjed ima prednost pred javnim prostorom?

Povodom objavljivanja članka „Ruše se stoljetne platane zbog sigurnog prolaza školske djece" (od 23. svibnja 2016.) na Internet portalu 057 info, osjećamo obavezu i odgovornost reagirati iz nekoliko razloga koje navodimo dalje u priopćenju., poručuju iz Udruge Eko Zadar koje potpisuje Tereza Kaurinović.

Potaknuti objavljenim člankom, a u pokušaju da doznamo službenu informaciju o istom, kontaktirali smo grad Zadar (Upravni odjel za zaštitu okoliša i razvitak otoka, UO za komunalne djelatnosti, UO za prostorno uređenje i graditeljstvo) i Nasade, kao odgovorne za donošenje i provedbu takve odluke.

S obzirom na nedostatak informacija iz Grada i Nasada, te nepostojanje službene izjave o uklanjanju stabala u ulici Ruđera Boškovića, iznosimo slijedeće:

Prvo, očekujemo komunikaciju na lokalnoj razini između nadležnih institucija s građanima po pitanju okoliša i zelenih površina u gradu Zadru.

Drugo, potrebno je utvrditi jesu li stabla u ulici Ruđera Boškovića zdrava ili nisu te koliko zaista mogu štetiti i nanijeti opasnost građanima koji prolaze nogostupom. Pri tome dodajemo, kako nije uputno kao razlog rušenja stabala navoditi siguran prolaz učenika.

Pretpostavka sigurnosti građana su zdrava stabla, što se može ispitati uz pomoć stručnjaka (kao primjer, navodimo suradnju ekoloških udruga u Hrvatskoj vezano uz iste probleme sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu).

Zasad doznajemo kako spomenute platane imaju oko 80 godina (prilažemo sliku iz 1937. godine kad su platane tek postavljene) te se u tom trenutku nije moglo znati koliko veliko stablo i izdašne krošnje će na tom mjestu niknuti. Treba uzeti u obzir kako, ako se utvrdi kako su stabla zdrava, njihovo korijenje može uzrokovati smetnje u infrastrukturi. Međutim, moguće je naći rješenje za uklanjanje potencijalnih problema namjesto uklanjanja samih stabala.

Treće, ideju „proširenja nogostupa" za 20 centimetara moguće je okrenuti u drugom smjeru. Stava smo kako dvadeset centimetara manje terase ima veću dobrobit nego predloženo uklanjanje drvoreda. Naime, pitanje je zašto privatni posjed (ugostiteljska terasa) ima prednost pred javnim prostorom (nogostup i zelene površine)?

U skladu s navedenim, ističemo kako se ne slažemo sa donošenjem brzih odluka kad su u pitanju javne površine i uklanjanje platana u gradu, te molimo novinare da kad pišu o „zelenima" preciziraju o kome je riječ. Udruga „Eko-Zadar" u tom kontekstu nema namjeru sudjelovati u podršci uklanjanja stabala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.