Ostalo / Grad Zadar

Podna rasvjeta koja štedi energiju

Zadarska Foša zablistala novim sjajem

Zadarska Foša zablistala novim sjajem

Zadarska Foša sinoć je zablistala novim sjajem. Upaljen je sustav obnovljenih rasvjetnih tijela, a radi se o najmodernijem sustavu javne rasvjete.

Novu rasvjetu, napravljenu po projektu tvrtke Tim - ing d.o.o. iz Splita razgledali su gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem, predsjednikom Gradskog vijeća, Živkom Kolegom, pročelnikom za prostorno uređenje i graditeljstvo Darkom Kasapom, pročelnicom za komunalne djelatnosti, Ivanom Vanjak i projektantom Duškom Kuzmanićem iz tvrtke Tim-ing. 

Riječ je o dekorativnoj podnoj rasvjeti koja će dodatno uljepšati Fošu i naše gradske bedeme i postati još jedna gradska turistička atrakcija, kazao je gradonačelnik.

Novopostavljena LED rasvjeta u Foši u potpunosti zadovoljava sve sigurnosne uvjete budući da se za napajanje lampi koristi sigurnosni mali napon od 24V.

Potrošnja električne struje je dva i pol puta manja od dosadašnje te je u odnosu na stare daleko već trajnost samih izvora svjetlosti.

Također, svjetiljke su povezane kabelima koji se i inače postavljaju u marinama jer su otporni na utjecaj mora. Ukupno 200 lampi postavljene su pod točno određenim kutem u odnosu na bedeme kako bi se smanjilo svjetlosno onečišćenje ali i da se istovremeno potpuno pokrije kosina bedema.

Foša više nije u mraku što će vjerujem razveseliti i vlasnike brodica kojima su vandali često pod okriljem noći uništavali imovinu, objasnio je projektant Kuzmanić, direktor tvrtke Tim-ing koja je ujedno obavila i nadzor radova.

Izvođač radova u Foši je koncesionar na održavanju javne rasvjete Grada Zadra, tvrtka Locum, a za rekonstrukciju je utrošeno 2,6 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.