Ostalo / Gastro

HGK ŽK Zadar

"Naši mali gušti": Drugi dan u znaku maslinovog ulja, gastro delicija i specijaliteta

Drugi dan protiče u znaku prezentacije i degustacije maslinovih ulja u organizaciji udruge "Olea" iz Zadra te u gastro prezentaciji uz degustaciju koju je organizirala udruga kuhara Zadarske županije

U Arsenalu je u tijeku drugi, završni dan gastro sajma "Naši mali gušti". Do 20 sati, svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu i uživati u raznoraznim delicijama hrane i pića te naravno uz ugodno druženje sa svim izlagačima.

Danas su svi posjetitelj u jutarnjim satima mogli prisustvovati vrlo zanimljivom i edukativnom događaju u organizaciji udruge analitičara  maslinovog ulja "Olea" Zadar. Naime, u trajanju od 2 sata odvijala se edukativna prezentacija i degustacija maslinovih ulja.

Svi zainteresirani su mogli sudjelovati u ulozi žirija prilikom čega su imali zadatak degustirati i ocjeniti maslinovo ulje koje su kušali.

Bila su ponuđena tri ulja, dva vrhunska i jedno jako loše kvalitete kako bi posjetitelji mogli naučiti kako to ubuduće raspoznavati.

"Cilj je bio ljudima pokazati i educirati ih u smislu kako ocjeniti i znati prepoznati dobra i loša ulja ubuduće, u raznoraznim životnim situacijama. Također, dobro je znati i radi vlastitog dravlja što konzumirate te što vam se na tržištu zaista i nudi", objasnio nam je Mladen Dušević, član udruge Olea.

Članovi udruge objasnili su svim članovima žirija o kvaliteti maslinovih ulja, o tome kako se ono proizvodi, o dobrm i lošim svojstvima ulja, o parametrima koje vrhunsko ekstra djevičasntvo maslinovo ulje mora zadovoljavati da bi to postalo itd.

Naglasiili su kako treba biti oprezan prilikom kupnje maslinovih ulja koji se prodaju u velikim trgovačkim centrima, jer se mnoga loša ulja, nekvalitetnog sastava znaju prodavati po jako visokim cijenama što kupce zavara da se zapravo radi o kvalitetnom ulju. Stoga, oprezno, jer cijena nije nažalost ona koja sa sigurnošću određuje kvalitetu samog ulja.

Pravo ekstra djevičansko ulje je ono koje je dobiveno čistim mehaničkim putem, bez kemijskog dodatka. Čim se u proizvodnju ulja dodavaju kemijska sredstva, to ulje automatski prestaje biti ekstra djevičansko te prelazi u djevičnasko ako ne i u ono dosta loše kvalitete.

Članovi udruge "Olea" Zadar se zalažu za češće održavanje ovakvih edukativnih događanj jer smatraju da su prijeko potrebna kako bi se svi mogli educirati u smjeru raspoznavanja dobrog i lošeg ulja. 

Na degustaciji i peznatciji bili su prisutni Mladen Dušević, član udruge Olea, Tihomir Ivanov, predsjednik Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja "Olea" Zadar te Petar Pedišić iz HGK Županijske komore Zadar.

Jedna od članica žirija degustacije maslinovih ulja, ujedno i posjetiteljica ovogodišnje izložbe i sajma "Naš mali gušti", Katarina Skelin, podijelila je s nama svoje dojmove: "Oduševljena sam ovom degustacijom danas. Prvi puta sam sudjelovala u takvom jednom događaju i mogu reći da je jedno divno iskustvo."

Smatra da bi se takvi i slični događaji trebali češće organizirati jer svakom će posjetitelj,u koji je ujedno i kupac svih namirnica koje su izložene (od maslinovog ulja nadalje), zasigurno dobro doći pokoji savjet i preporuka stručnjaka. A ujedno, "lijepo je biti u ovo vrijeme blagdana u ugodnom društvu poznatih proizvođača raznoraznih domaćih delicija", zaključila je Katarina.

U kasnijim će se popodnevnim satima, od 17 sati nadalje, održati gastro prezentacija uz degustaciju koju je organizirala Udruga kuhara Zadarske Županije. Stoga, ukoliko ste željni slasnih zalogaja, fine kapljice i ugodnog druženja, slobodno navratite i uživajte u svemu onom što su vam pripremili vrhunski majstori svog zanata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.